Roze afscheiding door innesteling

De innesteling van de bevruchte eicel vindt plaats rond 3 weken zwangerschap. Hierbij kan je een lichte kramp voelen maar ook wat roze afscheiding hebben. Een roze afscheiding is vaak wel kenmerkend voor een innesteling. Meer dan de helft van de vrouwen ervaart licht bloedverlies ten tijde van de innesteling. Toch kan een roze afscheiding ook iets anders betekenen. In een aantal gevallen is er sprake van een dreigende miskraam.Innesteling met 3 weken zwangerschap

Er is soms verschil in het berekenen van een zwangerschap. Officieel begint een zwangerschap te tellen vanaf de bevruchting. Rond de verwachte en uitblijvende menstruatie zou een vrouw dan ongeveer twee weken zwanger zijn. Artsen tellen echter vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Rond de eisprong is een vrouw dus twee weken zwanger en rond de innesteling van de bevruchte eicel is zij drie weken zwanger. Wanneer de menstruatie verwacht zou worden maar uitblijft, is zij 4 weken zwanger. Gaan we van deze laatste telling uit, dan is een vrouw in totaal 40 weken zwanger (officieel dus 38 weken).

Meer zekerheid hebben? Gebruik deze test:

* Clearblue Digital, de enige test die je vertelt hoe lang je zwanger bent. 2 stuks voor €16,79

* Clearblue Early Detection, deze kun je gebruiken tot 6 dagen vóór je nod. €10,96

Roze afscheiding

Iedere vrouw krijgt te maken met afscheiding, dit wordt ook wel witte vloed genoemd. Witte vloed wordt aangemaakt en dient ter bescherming van de vrouwelijke organen tegen binnendringers. Rond de eisprong is dit slijm anders van structuur en daardoor beter doordringbaar voor zaadcellen. Tijdens de zwangerschap is het slijm vaak meer dan normaal. Een roze afscheiding wordt veroorzaakt door een lichte bloeding. Het rode bloed dat zeer weinig is, vermengt zich met het witte slijm. Hierdoor kleurt de afscheiding roze. Een bruine afscheiding duidt op de aanwezigheid van oud bloed.

Innesteling en bloedverlies

De bevruchte eicel zal naar de baarmoeder geleid worden. Ondertussen zal er een celdeling plaatsvinden: van 1 naar 2 cellen, van 2 naar 4, en zo verdubbelen het aantal cellen zich snel. Bij 64 cellen is de foetus in staat zich in te nestelen in het baarmoederslijmvlies. Het slijmvlies is onder invloed van hormonen dikker geworden. De foetus bevat een uitstulpsel die innestelen mogelijk maakt. Het zal zich als het ware door de wand heen ‘eten’. Hierbij raken er bloedvaatjes beschadigd die een bloeding veroorzaken. Het beschadigen van die bloedvaatjes is volkomen onschuldig, ze herstellen vanzelf weer. De bloeding kan je wel opmerken door het verlies van enkele druppeltjes bloed. Dit is soms zo weinig dat het zich vermengt met de normale afscheiding en je een roze afscheiding opmerkt. Soms is het bloedverlies wat groter, je verliest dan enkele grotere druppels bloed tot soms wel een hoeveelheid bloed die je doet denken aan een lichte menstruatie.
Niet iedere vrouw heeft last van bloedverlies of roze afscheiding ten tijde van de innesteling. Bloedverlies betekent niet per definitie dat er iets mis is en geen bloedverlies hebben betekent ook niet dat er geen innesteling heeft plaatsgevonden. Sommige vrouwen bloeden sneller of eerder dan anderen. Daarnaast heeft het ook te maken met toeval: waar nestelt de foetus zich in en raakt het hierbij een of meerdere bloedvaatjes? Soms is er alleen bruin bloed of een bruine afscheiding te zien. Dit is bloed dat al wat ouder is en ook afkomstig kan zijn van de innesteling. Vaak komt dit bloed dan pas enkele dagen na de innesteling naar buiten, maar soms ook pas na een week.

Buikkramp bij innesteling

Een innesteling wordt vaak niet gevoeld, maar sommige vrouwen kunnen wel een duidelijk stekende pijn opmerken. Deze pijn is kort van duur en vaak hevig. De pijn kan ook enkele uren aan blijven houden als een zeurende pijn. Er kan ten onrechte gedacht worden dat de buikkramp afkomstig is van een naderende menstruatie. Een innesteling vindt echter 1 week voor de menstruatie plaats of 1 week na de eisprong (bij benadering). Vrouwen die een regelmatige cyclus hebben kunnen daardoor een innesteling veel eerder herkennen. Bij een onregelmatige cyclus is dit vaak lastiger te bepalen. Buikkramp en een roze afscheiding kan namelijk ook afkomstig zijn van een eisprong of een naderende menstruatie.

Een zwangerschapstest doen rond de innesteling heeft nog geen zin. De aanmaak van het hormoon HCG begint pas op het moment dat de foetus is ingenesteld. Ongeveer 7 dagen na de innesteling is de HCG-waarde hoog genoeg om met een normale zwangerschapstest waar te nemen. Sommige testen kunnen minder HCG waarnemen en zijn eerder te gebruiken. Is je test positief terwijl je denkt op die dag ook een innesteling gevoeld te hebben, dan is de kans groot dat dit gevoel ergens anders vandaan kwam. Een positieve test geeft namelijk een zwangerschap aan van minstens 4 dagen na de innesteling.

Buikkramp met diarree is geen symptoom van een innesteling. Vaak heerst buikgriep en zijn meerdere mensen in je omgeving ziek. Een buikgriep is dan ook zo opgelopen. Of je hebt iets verkeerds gegeten, ook dat kan diarree veroorzaken. Daarnaast kan diarree ook een teken van stress zijn, vooral wanneer je teveel bezig bent met zwanger willen worden. Hevige buikgriep met diarree en/of braken moet ion de gaten gehouden worden. Sommige mensen hebben meer kans op uitdrogen. Ga langs je huisarts wanneer de klachten aan blijven houden of wanneer je erg veel vocht verliest. Een zwangerschapstest kan door diarree of braken niet beïnvloed worden.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.