PMS lijkt op zwangerschap

Je zal er maar last van hebben, het premenstrueel syndroom. De klachten bestaan uit prikkelbaarheid, gezwollen borsten en een vreselijke trek in chocolade en vet eten. Hoe zit dat wanneer je zwanger wilt worden? Ken je het verschil tussen zwanger en PMS? In veel gevallen lijken de symptomen van PMS op een zwangerschap. Niet zo praktisch, daarom leggen we je uit hoe je een innesteling van PMS symptomen onderscheidt. Tevens lees je alles over PMS klachten en toch zwanger zijn.PMS symptomen

PMS is de afkorting van het premenstrueel syndroom. Hierbij ontstaan psychische en lichamelijke klachten. Vaak beginnen deze klachten in de derde week van de cyclus en verdwijnen wanneer de menstruatie begint. Over het algemeen blijven de symptomen gedurende 7 of meer dagen weg.

Iedereen heeft wel eens last van hormonale veranderingen. De PMS symptomen zijn echter zo ernstig, dat ze het dagelijks leven verstoren. Over het algemeen komt het premenstrueel syndroom het vaakst bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar voor. Bij zwangere vrouwen en vrouwen na de overgang wordt dit niet gezien.

De belangrijkste PMS symptomen zijn stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Ook darmproblemen, stemmingswisselingen en het vasthouden van vocht komt veel voor. De meeste vrouwen met PMS hebben meer trek in zoete, vette of zoute voedingswaren. Dit kan voor een ongewenste gewichtstoename zorgen.

Zo ontstaat PMS

Wat is de PMS oorzaak? Helaas is hier weinig over te zeggen. De vrouwelijke hormonen spelen mogelijk een rol. De ene vrouw is gevoeliger voor hormoonveranderingen dan de ander. Dit verklaart waarom het premenstrueel syndroom niet bij iedereen voorkomt.

PMS en zwanger worden

Hoe zit het eigenlijk met PMS en zwanger worden? Uit praktijk blijkt dat PMS symptomen het zwanger worden niet in de weg staan. De kans op een zwangerschap ligt niet hoger of lager dan bij vrouwen zonder deze klachten. Dit is in ieder geval goed nieuws voor iedereen die bezig is met zwanger worden.

Verschil tussen PMS en zwangerschap

Veel PMS symptomen komen overeen met een vroege zwangerschap. Laten we eerst eens kijken naar het verloop van de innesteling.

Bij de innesteling van de bevruchte eicel spreken we van het begin van de zwangerschap. Een innesteling mislukt in de helft van de gevallen. Het innestelen gebeurt ongeveer 7 tot 9 dagen na de eisprong. Over het algemeen voel je hier weinig van. Soms treedt er wat buikkramp of een lichte bloeding op. Dit zijn echter geen symptomen die bij PMS voorkomen.

Vroege zwangerschapsverschijnselen zijn vermoeidheid, pijnlijke borsten en hoofdpijn. Ook stemmingswisselingen kunnen sterk opspelen. Daarnaast heb je misschien een onbedwingbare trek in bepaalde voedingsmiddelen. Herken je bovenstaande zwangerschapsverschijnselen als PMS symptomen? Dat kan kloppen: PMS en een vroege zwangerschap zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Er is wél een groot verschil tussen zwanger en PMS. Bij een zwangerschap treedt er geen menstruatie op. Je bent overtijd en kan een zwangerschapstest doen. Heb je last van PMS klachten, dan word je uiteindelijk toch ongesteld.PMS klachten en toch zwangerschap

Je ervaart PMS klachten en bent toch zwanger. Zijn het nu echt PMS symptomen of komt het door de zwangerschap. We kunnen je ervan verzekeren dat je klachten toch echt door de zwangerschap worden veroorzaakt, mits je natuurlijk daadwerkelijk zwanger bent. Twijfel je of je zwanger bent? Doe dan eerst een zwangerschapstest. Deze is verkrijgbaar bij de (online) drogist, in de supermarkt of apotheek. Kies uit een normale zwangerschapstest of een vroege zwangerschapstest. Deze laatste kun je vaak al één tot drie dagen voor de verwachte menstruatie uitvoeren.

Bestel online de beste zwangerschapstest:

Clearblue Digital Zwangerschapstest – 2 stuks

Óf

Sensitest zwangerschapstest 3 stuks – vanaf 6 dagen voor menstruatie

Geen PMS bij zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, kun je geen last hebben van PMS symptomen. Het premenstrueel syndroom hangt alleen samen met de menstruele cyclus. Geen PMS bij zwangerschap is dan ook een normaal verschijnsel. Na de zwangerschap kun je opnieuw last krijgen van het pre menstrueel syndroom. Heb je je erg veel last van de klachten, dan is een eventuele behandeling mogelijk.

PMS behandeling en ervaringen

Het pre menstrueel syndroom is op verschillende manieren te behandelen. Dit kan door middel van homeopathie zoals teunisbloemolie of voedingssupplementen.

Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de gele teunisbloem. De olie heeft een aantal geneeskrachtige eigenschappen. Het bevat een hoge concentratie onverzadigd omega 6 vetzuur. Bij een tekort van dit vetzuur ontstaan soms PMS klachten, huidklachten, parodontitis en andere symptomen. Inname van teunisbloemolie moet deze klachten verminderen. De algemene therapeutische dosering bedraagt tot 2800 milligram GLA per dag. Teunisbloemolie is in de volgende vormen verkrijgbaar:

  1. Natuurlijke teunisbloemolie capsules, 60 capsules voor €20,94
  2. Arkopharma teunisbloemolie, 45 capsules vanaf €9,44
  3. Teunisbloemolie extra sterk, 60 capsules voor €16,95

Goede voeding is belangrijk, vooral bij PMS klachten. Zorg voor voldoende vitamine B6, dat onder andere in vlees, vis en eieren zit. Ook magnesium en omega 3 vetzuren zijn onmisbaar. Gebruik eventueel een voedingssupplement. Speciaal voor vrouwen met PMS klachten is er een PMS formule met nutritionele ondersteuning. Deze is verkrijgbaar van het merk Natures Way, bevat 100 capsules en kost gemiddeld €22.

Bestel hier PMS met vitamine B6 en 5-htp

Hier vind je een lijst met bestverkochte voedingssupplementen. Deze voedingssupplementen en multivitaminen ondersteunen het lichaam op meerdere manieren. Een gezond en regelmatig leven met voldoende rust en beweging is en blijft het meest belangrijke.

PMS behandelen door een arts

Helpen bovenstaande methoden niet, dan kan een arts PMS behandelen. De behandeling bestaat uit medicijnen, waarvan de uitwerking niet altijd duidelijk is. Van sommige medicijnen is bekend dat ze net zo goed werken als teunisbloemolie en vitamine B6.

Behandeling met medicijnen zorgt ervoor dat je minder last hebt van hormoonwisselingen. De arts kan orale anticonceptiva voorschrijven, een medicijn dat de eisprong tegenhoudt. Andere behandelingen zijn progesteron preparaten, een progesteron spiraaltje of LH-RH agonisten. Het is vaak een kwestie van proberen welke medicijnen aanslaan. Soms gaat hier een periode van maanden tot jaren overheen.

Werkt een behandeling met medicijnen niet? Bij ernstige PMS klachten kan gekozen worden voor verwijdering van eierstokken en of baarmoeder. In Nederland wordt dit vrij weinig gedaan, omdat het vaak niet de oorzaak van PMS klachten wegneemt.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.