Ovulatie berekenen met een test of app

De ovulatie berekenen is belangrijk, omdat je zo je vruchtbare dagen herkent. De ovulatie berekenen is ook handig om de innestelingsdatum te bepalen. Zo weet je precies hoe lang je zwanger bent. We tonen je verschillende methoden om de ovulatie te berekenen waaronder de Clearblue of Sensitest, maar ook via een handige app.Wat is ovulatie?

Een andere naam voor ovulatie is eisprong. Hierbij komt er een rijpe eicel uit de eierstok vrij. Op dat moment kan deze gedurende een bepaalde periode bevrucht worden. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, sterft deze af. Tijdens de menstruatie worden de eicel en het opgebouwd baarmoederslijmvlies afgestoten.

De ovulatie vindt om de 28 dagen plaats. Dit is een gemiddelde, de meeste vrouwen hebben een cyclus die varieert van 25 dagen tot 32 dagen. De ovulatie is de meest vruchtbare dag van de cyclus. De gemiddelde vrouw maakt gedurende haar leven ruim 600 ovulaties mee.

Ovulatie berekenen, dit zijn de voordelen

Met het berekenen van de ovulatie vergroot je de kans om zwanger te worden. Je krijgt een beter inzicht in je vruchtbare dagen. Ook kun je achteraf beter inschatten wanneer de bevruchting of innesteling heeft plaatsgevonden. Vrouwen die al enige tijd bezig zijn met zwanger worden moeten zeker eens een kijkje nemen bij de verschillende methoden om de ovulatie te berekenen.

Ouderwetse temperatuurmethode

Vooral vroeger werd veel gebruik gemaakt van de ovulatie temperatuurmethode. Hierbij wordt de lichaamstemperatuur dagelijks bijgehouden. Het opmeten van de lichaamstemperatuur gebeurt direct na het ontwaken en nog voor het opstaan. Bij voorkeur meet je de temperatuur rectaal op.

Hoe werkt de temperatuurmethode? Op het moment van de ovulatie zakt de lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,5 graden. Wie de lichaamstemperatuur enkele cycli bijhoudt kan al snel ontdekken wanneer de ovulatie of eisprong plaatsvindt.

De temperatuurmethode kost wel veel tijd. Het duurt enkele maanden voordat je een duidelijk patroon ontdekt. Het tijdstip van meten is heel belangrijk. Dit moet bij voorkeur iedere ochtend op hetzelfde tijdstip zijn.

Ovulatie berekenen met Clearblue

Tegenwoordig zijn er praktische hulpmiddelen om de ovulatie te berekenen. Een ervan is de online ovulatie calculator, te vinden op www.nl.clearblue.com/ovulatiecalculator. Vul de eerste dag van de laatste menstruatie in en vermeld de gebruikelijke cycluslengte. De ovulatie calculator zal het tijdstip van eisprong inschatten. Dit is echter niet heel nauwkeurig.

Gebruik de Clearblue ovulatietest. Deze is veel nauwkeuriger dan de kalendermethode. Uit onderzoek blijkt dat de Clearblue digitale ovulatietesten voor ruim 99% nauwkeurig zijn. Deze ovulatietest detecteert een toename van het hormoon LH. Dit is een hormoon dat 24 tot 36 uur voor de ovulatie sterk toeneemt. Dankzij de Clearblue ovulatietest weet je dus minimaal 24 uur van tevoren dat de eisprong gaat plaatsvinden.
De Clearblue ovulatietest werkt zeer eenvoudig. Bereken eerst je cycluslengte. Is deze 28 dagen, gebruik dan de ovulatietest op dag 11. Bij een cycluslengte van 25 dagen gebruik je de test op dag 8 (25-17=8). Doe dit bij een cycluslengte van 32 dagen op dag 15 (32-17=15). Tel dus altijd 17 dagen van je cycluslengte af en begin dan met testen. Herhaal dit enkele dagen achter elkaar. Test bij voorkeur op hetzelfde uur van de dag. Plas 4 uur voor het testen niet, zo zorg je ervoor dat de urine meer geconcentreerd is.

Haal de ovulatietest uit de verpakking en plaats het ovulatieteststaafje in de testhouder. Houd de absorberende teststrip 5 tot 7 seconden in de urinestraal. Vind je dit te moeilijk, vang de urine op in een schoon en droog potje. Houd de teststrip gedurende 15 seconden in de urine. Wacht 3 minuten en lees het testresultaat af.

Clearblue heeft een ovulatietest digitaal die de twee meest vruchtbare dagen identificeert. De geavanceerde digitale ovulatietest laat vier of meer vruchtbare dagen zien.

Met Sensitest de ovulatie berekenen

Ook Sensitest heeft een uitstekende ovulatietest. Op de website van Sensitest kun je online je ovulatie berekenen. Beter nog gebruik je de dipstick ovulatietest. Deze werkt niet alleen eenvoudig, ook zijn ze nog eens super goedkoop. Voor een verpakking van 12 stuks betaal je tussen de €15 en €17. Een voordeelverpakking van 24 stuks kost tussen de €27 en €29. De Sensitest dipstick is de best verkochte ovulatietest.

Overige ovulatietesten

Er zijn nog veel meer ovulatietesten op de markt. Hieronder vind je de 7 best verkochte ovulatietesten:

 1. Clearblue Digital met dubbele hormoonindicator, 10 stuks voor €33,99
 2. Clearblue digitaal, 20 stuks voor €40,99
 3. Sensitest ovulatietest, 12 stuks voor €15,95
 4. Sensitest ovulatietest, 24 stuks voor €27,45
 5. Test It ovulatietest, 20 stuks voor €14,95
 6. Testjezelf ovulatietest, 7 stuks vanaf €10,76
 7. Sd ovulatietest 50 stuks + 15 zwangerschapstesten voor €22,95

Ben je op zoek naar goede ovulatietesten, dan ben je het beste uit met een van bovenstaande merken.

Handige app om je ovulatie berekenen

In een wereld waar de smartphone zo een belangrijke rol speelt, kan een ovulatie app niet ontbreken. Deze applicaties helpen je met het berekenen van je ovulatie of eisprong. In de app houd je de menstruatiecyclus bij. Er zijn ook ovulatie apps waar je de temperatuurmetingen bijhoudt. Deze laatste apps zijn iets betrouwbaarder. Ook kun je gebruik maken van de billings ovulatiemethode. Hierbij registreer je gegevens over je afscheiding of het baarmoederhalsslijm.

Dit zijn de 5 beste ovulatie apps:

 1. Fertility Friend

Ooit begonnen als website, nu verkrijgbaar als applicatie. Een van de meest betrouwbare ovulatie apps. Verkrijgbaar voor Android en Apple toestellen. Scoort 4,5 uit 5 punten.

 1. Flow period and ovulation tracker

In deze app houd je niet alleen je cyclus maar ook je slaap en voedingsgewoonten bij. Gebruikers geven deze overzichtelijke app het cijfer 4,9 uit 5.

 1. Cyclus kalender

Deze app registreert je maandelijkse cyclus, zodat je ook de ovulatie herkent. Daarnaast een handige app voor het bijhouden van fitness activiteiten en gewicht. Zeer handig voor vrouwen die in verwachting willen raken. Scoort 4,8 uit 5 sterren.

 1. Clue

Slimme app die gebruikmaakt van een speciaal algoritme. Het ontdekt unieke patronen in de cyclus om de ovulatie te herkennen. Beschikbaar voor Android en iOS smartphones. De Clue app ontvangt het cijfer 4,8 uit 5.

 1. Mama apps

Een verzameling van 35 apps ineen voor het berekenen van de ovulatie, bijhouden van de zwangerschap en kraamtijd.  Verenigbaar met smartphone, tablet en website. De Nederlandse Mama apps scoort echter niet zo hoog en ontvangt het cijfer 3,2 uit 5.

Wat is jouw favoriete methode om de ovulatie te berekenen? Laat het in een reactie hieronder weten.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.