Overlijdensrisicoverzekering: kind meeverzekeren

Een overlijdensrisicoverzekering is een soort levensverzekering. Is het mogelijk om een kind mee te verzekeren? Veel van dit soort verzekeringen zijn tijdelijk, bijvoorbeeld voor de duur van 20 of 30 jaar. Kinderen zijn hierbij niet automatisch meeverzekerd. Wil je dit wel, vraag dan naar een speciale kinderdekking. Kinderen meeverzekeren is helaas niet bij alle verzekeraars mogelijk.Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt dat bij overlijden de nabestaanden geen financiële zorgen hebben. De partner, kinderen of andere begunstigden ontvangen een eenmalig bedrag. Hiermee wordt het weggevallen inkomen opgevangen. Deze levensverzekering biedt meer financiële zekerheid bij overlijden. In sommige gevallen is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Denk maar eens bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekverstrekker wil niet teveel risico lopen en stelt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Overigens is het geen wettelijke verplichting en stappen steeds meer hypotheekverstrekkers van deze voorwaarde af.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kan vaak online. In veel gevallen verloopt het afsluiten vrij snel. Ben je wat ouder of heb je last van gezondheidsproblemen, dan kan de verzekeraar aanvullende vragen stellen. Ook checkt deze de gegevens bij de huisarts. De verzekeraar mag de aanvraag weigeren. Dit gebeurt vaak wanneer het risico op overlijden voor de verzekeraar te hoog is.

Even iets anders:

Bekijk hier de leukste én goedkope (merk) kinderkleding

Overlijdensrisicoverzekering en kind meeverzekeren

Kies je voor een kinderdekking? Bij overlijden van een kind voor een bepaalde leeftijd krijg je een geldbedrag uitgekeerd. Veel verzekeraars hanteren de maximale leeftijd van 18 jaar. Heb je meerdere kinderen, dan kun je deze allemaal meeverzekeren.

Voor het meeverzekeren van een kind betaal je extra premie. Voor de hoogte van de premie maakt het niet uit of je één of meerdere kinderen meeverzekerd.

Maximale uitkering bij kinderdekking

De uitkering bij kinderdekking ligt lager dan bij volwassenen. Verzekeraars keren bij overlijden van het kind gemiddeld tussen €3500 en €7500 uit.

Waar kan ik kind meeverzekeren?

Overlijdensrisicoverzekering en kind meeverzekeren? Veel verzekeraars zitten hier niet op te wachten. Slechts enkelen bieden een kinderdekking aan. Dit zijn Generali, Reaal en Taf Quantum Leben. Wil jij jouw kind meeverzekeren, dan zit je dus vast aan een van deze drie verzekeraars. Mogelijk komen er in de toekomst nieuwe aanbieders bij.Overlijdensrisicoverzekering en kind als begunstigde

In plaats van een kind meeverzekeren kun je deze ook als begunstigde aanstellen. Verzekeraars gaan altijd uit van een standaard begunstiging. Bij overlijden wordt eerst uitgekeerd aan de verzekeringnemer (degene die de verzekering afsluit), dan de partner en daarna de kinderen en erfgenamen. De verzekeringnemer kan afwijken van deze standaardbegunstiging. Zo is het mogelijk om een kind als eerste begunstigde op te geven. Dit kan direct bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast is het mogelijk om dit later aan te passen.

Het is niet altijd verstandig om het kind als eerste begunstigde aan te stellen. Stel dat je gescheiden bent en jouw kind is eerste begunstigde. Overlijd jij wanneer je kind nog geen 18 jaar oud is, dan heeft jouw ex-partner de beschikking over het geld van jouw kind. Mogelijk wordt het dan niet besteed zoals jij dat zou willen. Hier is echter wel een handige oplossing voor. Laat bij de notaris een testament opmaken. Geef hierin aan wie na jouw dood de beschikking heeft over geldtegoeden van het minderjarig kind. Dit kan een familielid zijn, je nieuwe partner of een goede vriend of vriendin. Je kunt zelfs een bewindvoerder aanstellen. Het opmaken van een testament kost tussen de €200 en €500. Voor tussentijdse aanpassingen brengt de notaris opnieuw kosten in rekening.

Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is vooral praktisch wanneer je gezin niet zonder jouw inkomen kan. Heb je een koopwoning, zijn er schulden of wil je dat je nabestaanden geen financiële problemen krijgen? Dan is de overlijdensrisicoverzekering de beste optie. De kinderdekking is niet heel groot. Vaak is het net voldoende om de uitvaart van te bekostigen. Is de uitkering bedoeld voor de uitvaart, dan kun je beter kiezen voor een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering loopt levenslang door, een kinderdekking slechts tot het 18e jaar. Maak hier een goede afweging in.

Levensverzekering afsluiten op iemand anders

Bij een overlijdensrisicoverzekering spreken we van een verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigde. De verzekeringnemer sluit de verzekering af en betaalt de premie. De verzekerde is degene waar het om draait. Komt de verzekerde te overlijden, dan keert de verzekeraar een bepaald bedrag uit. Dit geld gaat naar de begunstigde. De begunstigde kan de verzekeringnemer zijn, maar ook de partner, het kind of iemand anders.

Het is mogelijk om een levensverzekering af te sluiten op iemand anders. Zorg ervoor dat alles goed duidelijk is voor de verzekeraar. Wil je bij overlijden erfbelasting voor de kinderen ontwijken? Laat dan je meerderjarige zoon of dochter de premie betalen op jouw leven. Bij uitkering is er dan geen sprake van een erfenis.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

De ene overlijdensrisicoverzekering is de ander niet. Door goed te vergelijken kun je veel onnodig hoge premie besparen. Kijk eens bij vergelijkingssites zoals Independer of Moneywise. Vul hier je geboortedatum, postcode en rookgedrag in. Vaak wordt er ook naar een opleiding gevraagd.

Een overlijdensrisicoverzekering vergelijken kan alleen wanneer je de looptijd invult. Daarnaast kies je voor een maximaal uit te keren bedrag bij overlijden.

Je hebt de keuze uit een gelijkblijvende lineair dalende of annuïtair dalende levensverzekering. We leggen de verschillen tussen deze drie uit:

Gelijkblijvend

  • Uitkering blijft gedurende de looptijd hetzelfde
  • Premie bij een looptijd van 20 jaar bedraagt tussen de €11 en €20 per maand

Lineair dalend

  • Uitkering neemt jaarlijks met eenzelfde bedrag af
  • Premie bij een looptijd van 20 jaar ligt tussen €7 en €11 per maand

Annuïtair dalend

  • Uitkering neemt tegen het einde van de looptijd snel af
  • Premie bedraagt bij een looptijd van 20 jaar gemiddeld €8 tot €12
  • Annuïteitpercentage bepaalt hoe hard het uit te keren bedrag daalt

Ga niet af van één vergelijkingssite maar bezoek minimaal 2 van dit soort websites. Vraag bij verschillende verzekeraars een offerte of meer informatie aan. Veel vergelijkingssites maken namelijk gebruik van betaalde zoekopdrachten. Hierdoor komen de zoekresultaten niet helemaal overeen met de werkelijkheid.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.