Opvolgmelk 2 en 3, onzin of nuttig?

Opvolgmelk is melk die aan baby’s vanaf zes maanden wordt gegeven. Opvolgmelk bevat belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die zijn afgestemd op de behoefte van het kind. Er bestaan verschillende merken opvolgmelk. Daarnaast zijn er verschillende nummers, waarvan nummer 2 en 3 de bekendste zijn. Nummer 2 is voor kinderen van 6 tot 10 maanden en nummer 3 voor kinderen van 10 tot 12 maanden oud. Veel ouders weten niet of ze van merk kunnen overstappen en of het wel nodig is om opvolgmelk te gebruiken.
Wat is opvolgmelk?

De ideale situatie voor de baby is het krijgen van borstvoeding. In borstvoeding zitten alle stoffen in de juiste samenstelling die het kind nodig heeft. Wanneer borstvoeding niet mogelijk is, kan als alternatief kunstmatige zuigelingenmelk (flesvoeding) gegeven worden. Gelukkig hebben wij in de westerse landen die luxe: in ontwikkelingslanden is er veelal geen zuigelingenvoeding verkrijgbaar.

Zuigelingenvoeding voor 0 tot 6 maanden is de beste keus wanneer de moeder geen borstvoeding kan geven. Er zijn verschillende merken van waardoor het aanbod vooral binnen Europa zeer groot is. Fabrikanten, evenals ook consultatiebureaus, artsen en deskundigen mogen ouders nooit een bepaald merk aanreiken. De keuze ligt volledig bij de ouders zelf. Om die reden mag er ook nooit reclame worden gemaakt voor zuigelingenvoeding nummer 1 (0-6 maanden). Ook een proefverpakking mag niet worden weggegeven.

Opvolgmelk is de melk die na de eerste zes maanden gegeven wordt. Vaak blijven ouders bij het merk van hun keuze, maar overstappen naar een ander merk kan ook.

Waarom geen gewone melk?

De meeste moeders stopen met borstvoeding geven als het kindje zes maanden oud is, soms zelfs al eerder. Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding het beste tot de leeftijd van twee jaar gegeven kan worden. Maar in onze huidige samenleving hebben we het vaak te druk. Enerzijds is het onmogelijk door verplichtingen zoals werk, anderzijds krijgen moeders die langer dan zes maanden borstvoeding soms kritiek over zich heen. “Geef je nog steeds borstvoeding?” Zonde, want borstvoeding is de beste keuze voor je kindje.Mocht er toch overgestapt worden op opvolgmelk: het is gemakkelijk en snel klaar te maken en kan ook door de oppas/ kinderopvang en door papa worden gegeven.

Kunstmatige opvolgmelk is nog altijd beter dan gewone koemelk. In opvolgmelk zitten voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die afgestemd zijn op de behoefte van het kind. Fabrikanten proberen de natuurlijke samenstelling van moedermelk zoveel mogelijk a te bootsen in de opvolgmelk. Van koemelk kan dit niet gezegd worden. Koemelk is, praktisch gezien, eigenlijk alleen geschikt voor het jong van een koe (het kalf). Het geven van opvolgmelk is dan ook zeker geen onzin.
Nummer 2 en 3, waar moet je voor kiezen?

Na de eerste zes maanden wordt er automatisch gekozen voor opvolgmelk nummer 2. Opvolgmelk nummer 2 is bedoel voor baby’s van 6 tot 10 maanden oud. Nummer 3 is bedoeld voor baby’s van 10 tot 12 maanden oud. Veel ouders lijkt het onzin om gedurende die twee maanden over te stappen naar nummer 3. Maar nummer 3 is wel weer aangepast op de behoefte van het kind van die leeftijd. Daarna kan gekozen worden voor opvolgmelk nummer 4 of voor gewone melk. In Nederland wordt geadviseerd om tot de leeftijd van 18 maanden opvolgmelk te blijven geven. In andere landden is dit zelfs tot drie jaar.

Bekijk opvolgmelk 2

Naar opvolgmelk 3

Kun je gewoon overstappen van merk en van nummer?

De meeste kinderen ondervinden geen hinder van het overstappen naar een ander merk. Dit gaat dan ook probleemloos en zonder vervelende reacties. Gevoelige kinderen of kinderen met een allergie kunnen beter voorzichtiger wennen aan een ander merk of een ander soort voeding. Dit omdat de samenstelling toch vaak wat anders is. Dit kan door niet ‘cold’ over te stappen maar dit op te bouwen. Het overstappen van bijvoorbeeld nummer 2 naar nummer 3 binnen hetzelfde merk is verder geen enkel probleem.

Consultatiebureau geeft ander advies

Een veel gehoorde vraag: waarom geeft het consultatiebureau een ander advies? Vaak wordt er door hun geadviseerd om tot de leeftijd van één jaar opvolgmelk nummer 2 te blijven gebruiken en daarna over te gaan op gewone melk. Dit is een lastige vraag, want iedereen haalt zijn informatie ergens anders vandaan. Het klopt dat er vroeger vrij snel overgegaan werd op koemelk omdat er geen opvolgmelk beschikbaar was. Fabrikanten spelen steeds meer in op de behoefte van het kind. Maar voor sommige ouders kunnen de lasten daarvan te hoog zijn. Daarom adviseert het consultatiebureau vaak om na het eerste jaar over te stappen op koemelk (goedkoop) en extra vitamine D toe te voegen. In opvolgmelk zit voldoende vitamine D verwerkt: dit hoeft dan ook niet apart gegeven te worden.

Allergische reactie

Heel soms reageert het kind allergisch op de voeding. Op borstvoeding reageren kinderen nooit allergisch, maar op kunstmatige voeding soms wel. Dit heeft te maken met de samenstelling. Hoewel deze zo goed mogelijk is aangepast op de behoefte van het kind, kan het voorkomen dat het lichaam er toch anders op reageert dan verwacht. Het is dan zaak om over te stappen op een andere voeding. Dit wordt samen met de kinderarts besproken. Deze zal ook adviseren welke voeding het beste is.

Vaak zal de speciale zuigelingenvoeding ook worden opgevolgd door speciale opvolgmelk. Ouders moeten er wel rekening mee houden dat de kosten hoger op kunnen lopen. Besparen op andere (privé) zaken is voor sommige ouders dan ook nodig. Want uiteindelijk wil iedereen het beste voor zijn of haar kindje.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.