Opvoeding van je baby van 0-2 jaar

Wanneer begin je met opvoeden van je kind? Kan je een jonge baby al verwennen? Dit en nog veel meer vragen in het volgende artikel. Het is vaak moeilijk om bij een jong kind duidelijk grenzen te stellen. Het welbekende ‘nee’ lijkt nog geen effect te hebben. Maar oefening baart kunst en met heel veel herhaling zal het kind het uiteindelijk gaan begrijpen. Opvoeden begint op de leeftijd van 6 maanden en neemt vorm aan met 8 tot 9 maanden. Vanaf 1 jaar ontstaat er meer duidelijkheid.
Baby van 0 tot 6 maanden oud

Wanneer begin je met opvoeden? Sommigen menen dat dit al direct na de geboorte begint, terwijl anderen menen dat dit pas op de leeftijd begint dat je kindje begint te kruipen. Opvoeden is het kind normen en waarden bijbrengen, grenzen trekken en regels stellen. Dit kan voor ieder gezin anders zijn, maar we proberen het altijd zo goed mogelijk te doen. De vraag blijft toch wanneer je ermee begint. Een pasgeboren baby slaapt nog veel. Wanneer baby honger heeft, pijn heeft, het koud heeft, geschrokken is of ander ongemak ervaart, dan wordt dit kenbaar gemaakt door middel van huilen. Het huilen werkt als een lap op een rode stier bij ouders: ze reageren direct.

 

Mag je je kindje laten huilen? Ja en nee. Wanneer het kindje zoveel huilt dat het overstuur raakt, dan is dit geen goed teken. Er is écht iets met baby aan de hand. Maar soms kan je het als ouder even niet meer aan, heb je alles geprobeerd maar blijft baby huilen. Even weglopen en je kindje dan laten huilen kan jezelf tot rust brengen. Er is nog geen sprake van verwennerij bij baby’s van 0 tot 6 maanden oud. Het kind heeft troost en verzorging nodig en ervaart nog niet de drang om zijn eigen wil door te drijven.

 

Van 6 tot 12 maanden oud

Slimme baby’s zullen rond de leeftijd van zes maanden oud gaan merken dat huilen ze iets op kan leveren. Ze kunnen het huilen dan gaan gebruiken om hun zin te krijgen of om hun wil door te drijven. Dit geldt overigens niet voor iedere baby: sommige ontdekken dit pas later. Krijg je in de gaten dat baby huilt om iets te krijgen, probeer dit dan te negeren. Probeer wel altijd eerst te ontdekken of er niks mankeert aan de baby. Sommige baby’s huilen erg veel en maken hun ouders daardoor van streek of zelfs wanhopig.

 

Huilt baby alleen om aandacht en krijgt het ook de aandacht, dan zal baby minder goed leren om op een andere manier te communiceren. Leer duidelijk onderscheid te maken tussen huilen om aandacht en huilen as er echt iets is. De meeste ouders herkennen het verschil al snel: het huilen klinkt beduidend anders wanneer het kind ‘zeurt’.
Je kind leert in deze periode eten met een lepeltje. Ook dit hoort bij de opvoeding. Raak niet gefrustreerd wanneer het in het begin niet goed lukt en de helft naast baby beland in plaats van in de mond. Zoete fruithapjes zorgen ervoor dat baby het snel wil leren. Kindjes van een maand of negen beginnen al zelf eten in de mond te stoppen. De hand gaat dwars door de pap en vervolgens niet alleen in de mond, maar ook door het haar en over de tafel. Nee zeggen heeft nog geen zin: het kind begrijpt dit gewoon nog niet.

 

Kleine ontdekker van 12 tot 18 maanden oud

Hoewel het soms lachwekkend is wanneer je kindje iets doet wat eigenlijk niet mag, is het beter je lach te verbergen en het gedrag te negeren. Een kindje van net één jaar opud zal weten dat lachen ook aandacht betekent. Dus zal het ongewenst gedrag gaan herhalen, om een lach bij zijn/haar ouders uit te lokken. Herhalen is het sleutelwoord, en ‘nee’ blijven zeggen als iets niet mag zal uiteindelijk tot het kind doordringen. Probleem is dat het kind het vaak alweer vergeten is wanneer de ouder de kamer uitloopt of zich omdraait.

 

Kinderen die ongeveer 16-18 maanden oud zijn mogen best uitleg krijgen bij iets wat niet mag. Wanneer ze de kat in de staart knijpen, kan je best zeggen: ‘nee, de poes heeft pijn’. Het kind begrijpt misschien nog niet alles, maar zal het verband later wel gaan leggen. Je kleine uk is rond deze leeftijd flink op ontdekkingsreis en kastjes worden opengetrokken, de trap wordt beklommen en deuren worden open-en dichtgeduwd. Honderd keer ‘nee’ zeggen lijkt gewoon geen zin te hebben: de nieuwsgierigheid van het kind wint het altijd. Zorg voor een veilige omgeving zoals een traphekje, een slot op keukenkastjes en een strip langs de deur, zodat vingertjes er niet tussen kunnen komen.

 

Dreumes van 18 tot 24 maanden

Waarschijnlijk loopt je kindje al, of is het daar bijna toe in staat. Geen paniek wanneer je kind met twee jaar nog niet loopt: sommigen zijn gewoon wat later of hebben misschien wat hulp nodig (fysiotherapie). Kinderen van anderhalf tot twee jaar oud begrijpen eenvoudige zinnen en spreken ook al wat woorden en korte zinnetjes. Wanneer je kindje nu iets doet wat niet mag, dan zal het word ‘nee’ heus wel effect hebben. Het kind ziet dat jij als ouder boos bent en herkent deze emotie ook. Blijft het kind doorgaan ondanks herhaling, zet het kind dan even apart. Zie het als een soort straf, waarbij het heel even afgezonderd wordt. Voor een kind van twee jaar is twee minuten afzondering lang genoeg. Maak het niet te moeilijk.

 

Overigens is opvoeden niet alleen een kwestie van straffen, maar zeker ook van belonen. Een grote of kleine boodschap op het potje wordt met grote bombarie gevierd. En het opruimen van de blokken, ook al belanden die grotendeels naast de blokkendoos, is ook een hele prestatie. Alleen door veel te belonen groeit het zelfvertrouwen van jouw kind.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.