Wanneer misselijk na bevruchting

Wanneer heb je de eerste symptomen na de bevruchting? Misselijkheid is een veelgehoorde klacht, vaak al direct na de bevruchting. Het is belangrijk om de oorzaak van misselijkheid te herkennen. Zo maak jij je niet onnodig druk over het wel of niet aanwezig zijn van een zwangerschap.
Een vroege zwangerschap herkennen

Er zijn een aantal typische kenmerken die een vroege zwangerschap verraden. De meest voorkomende en allereerste zwangerschapsverschijnselen zijn:

Sommige vrouwen voelen zich misselijk na de innesteling, anderen direct na de bevruchting. Klopt dit wel, of zit deze misselijkheid tussen de oren?

Ontstaan van zwangerschapsmisselijkheid

Vroeger werd gedacht dat misselijkheid tijdens de zwangerschap tussen de oren zat. Het zou verzonnen zijn door zwangere vrouwen. Tegenwoordig weet men wel beter en is zwangerschapsmisselijkheid een erkende kwaal. Het kan al heel vroeg in de zwangerschap ontstaan, soms direct na de bevruchting.

Wat is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid? Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar tot nu toe is er nog geen aanwijsbare oorzaak gevonden. Wel bestaat het vermoeden dat het zwangerschapshormoon HCG een grote rol speelt. Misselijkheid gaat vaak samen met een grote stijging van het HCG-niveau. Vanaf een zwangerschap van 6 weken zien we een sterke stijging van HCG, dat voortduurt tot 9 weken zwangerschap. Veel zwangere vrouwen ervaren dan ook zwangerschapsmisselijkheid in deze periode. Tussen de 9 en 12 weken nemen de klachten weer af. In het begin van de zwangerschap stijgt ook het progesterongehalte snel. Mogelijk is dit een medeveroorzaker van zwangerschapsmisselijkheid.

Een andere oorzaak is een verhoogde gevoeligheid voor etensgeuren. Hierdoor kan jij jezelf aardig beroerd voelen, en geen trek meer hebben in eten. Er wordt ook weleens beweerd dat een vitamine B6 tekort zwangerschapsmisselijkheid veroorzaakt. Dit is echter nooit aangetoond.

Kun je misselijk zijn vlak na de bevruchting?

Laten we eerst vooropstellen dat het HCG gehalte niet bij iedereen gelijk is. Dit verklaart ook waarom een zwangerschapstest bij de ene vrouw wel positief uitvalt en bij de ander negatief, ook al is er bij beiden sprake van een zwangerschap. Een zwangerschapstest meet een HCG waarde van 25 iu per liter. Eigenlijk wordt er gedurende de eerste drie maanden teveel HCG aangemaakt. Het overtollig gedeelte wordt via de urine uitgescheiden. Een zwangerschapstest speelt hierop in door het HCG in je urine te meten.
Vrouwen die niet zwanger zijn hebben een HCG waarde van minder dan 5 IU/L. 7 dagen na de bevruchting bedraagt de HCG waarde tot 8 IU/L. 2 weken na de bevruchting is dit gestegen tot 100-425 IU/L. De snelle stijging zorgt ervoor dat je bepaalde klachten ervaart waaronder vermoeidheid en misselijkheid.

De vraag blijft of je direct na de bevruchting last kunt hebben van zwangerschapsmisselijkheid. In theorie is de HCG waarde hier te laag voor, bij een bevruchting ben je volgens de officiële telling 2 weken zwanger. Toch kan er misselijkheid ontstaan, bijvoorbeeld omdat je je druk maakt over een eventuele zwangerschap. Stress en spanning werken immers door op de maag en darmen. Bij een meerlingzwangerschap stijgt de HCG waarde veel sneller, waardoor je ook eerder te maken kan krijgen met misselijkheid.

Een zwangerschapstest doen

Om te weten of je zwanger bent, kun je niet uitgaan van zwangerschapsverschijnselen. Veel klachten horen ook bij andere aandoeningen of worden veroorzaakt door spanning of stress. Het is daarom belangrijk om tijdig een zwangerschapstest uit te voeren. De standaard zwangerschapstest is te doen vanaf 1 dag overtijd. In praktijk ben je dan 4 weken zwanger, geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Er zijn ook vroege zwangerschapstesten verkrijgbaar, deze doe je ongeveer 3 dagen voor de verwachte menstruatie.

Goedkope zwangerschapstesten:

Zwangerschapstest Life Care – 2 stuks voor €3,99

Test-Point Zwangerschapstest 1 Cassette voor €4,99

Sensitest zwangerschapstest dipstick 3 stuks voor €5,99

Wat te doen bij misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid wordt pas vervelend wanneer ja als gevolg hiervan moeilijk kan eten. Sommige vrouwen hebben er zoveel last van dat ze zelfs gewicht verliezen. In dit geval is het beter om een verloskundige te raadplegen.

Misselijkheid tijdens de zwangerschap komt het vaakst voor in de vroege ochtend. Heb je hier last van, begin de dag met een kopje thee. Sommige vrouwen moeten hiervan braken, waarna de klachten een stuk minder zijn. Ook wanneer je niet braakt, krijgt de maag niet direct een grote maaltijd te verwerken.

Verdwijnen de klachten niet, eet dan kleine porties verdeeld over de dag. Drink voldoende en vermijd vet voedsel. Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk, zodat je geen belangrijke voedingsstoffen mist. Kies vooral voor licht verteerbaar voedsel zoals bouillon, groente en fruit. Ook rijst is door de meeste zwangere vrouwen goed te verdragen.

Bekijk hier producten tegen missselijkheid

Overige tips bij misselijkheid

Heb je echt last van een misselijk gevoel, kijk dan eens naar producten als gemberwortel, vitamine K of magnesium van VSM. Veel vrouwen hebben hier baat bij en ervaren een afname van de klachten. Zorg dat je voldoende beweging krijgt, bij voorkeur in de frisse lucht.

Bij ernstige klachten schrijft de arts een middel of medicijn voor. Gebruik dit volgens voorschrift, dit helpt om je beter te voelen. Acupunctuur kan helpen, houd er rekening mee dat dit niet altijd vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Vraag vooraf informatie bij je eigen zorgverzekering. Daarnaast Is er ook een drukpunten armband, ook wel psi bands genoemd. Deze armbanden zijn verkrijgbaar via het internet, de apotheek en betere drogist.

 

Bronnen en informatie:
Tijdschriften en websites als Oei ik Groei.Vraag informatie bij de arts of verloskundige.

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.