Met baby naar de tandarts

Het is mogelijk om je baby mee te nemen naar de tandarts. Wanneer baby mee gaat, kan deze een beetje rondkijken. Het is belangrijk om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Hierdoor kan dreumes of peuter wat rondkijken en wennen aan de nieuwe situatie. De tandarts zal nog niet direct in de mond of naar het gebit kijken, maar wel de grote ligstoel laten zien. Bij een volgend bezoek zal de tandarts in de mond van je kindje willen kijken. Zo wordt dit langzaam opgebouwd en raakt je kind vertrouwt met de tandarts.
Tandheelkunde

De tandheelkunde oftewel odontologie richt zich op de mondzorg. Dit betreft de tanden en kiezen, het tandvlees en alles wat daarbij komt kijken. De tandarts is gespecialiseerd in de algehele mondzorg en kan zich daarnaast gericht hebben op één specifiek onderdeel zoals de angsttandarts of de kindertandarts. De zesjarige opleiding tot tandarts kan daarna nog eens vervolgd worden door een specialisme zoals orthodontie of kaakchirurgie.

 

Wanneer met baby naar de tandarts?

Veel ouders vragen zich af wanneer je voor het eerst met een baby naar de tandarts gaat, en wat daar bovendien de noodzaak van is. Het doel om met een jong kind naar de tandarts te gaan is om het te laten wennen aan de tandarts zelf, de stoel die beweegt, de felle lamp, de sterke geuren en de geluiden binnen de tandartspraktijk. De tand arts is immers niet iets waar je kindje dagelijks heen zal gaan, juist daardoor kan een bezoek aan due vreemde man met zijn apparatuur eng zijn.

 

Een jonge baby heeft er nog niks aan om naar de tandarts te gaan. Tot de leeftijd van 1 jaar heeft baby ook nog geen besef van waar het zich bevindt en is het niet nodig om baby mee te nemen. Wil je dit toch doen, dan is dit uiteraard ook geen probleem. Wees er wel zeker van dat je geen lange zit voor de boeg hebt bij de tandarts, omdat je baby anders wel erg lang moet wachten. Een huilerige baby werkt bovendien ook niet prettig voor de tandarts zelf. Neem baby dus gerust mee bij je eigen controle, maar maak een vervolgafspraak wanneer er groot onderhoud uitgevoerd moet worden zoals een vulling vervangen of een wortelkanaalbehandeling.
Vanaf welke leeftijd dan wel?

Wanneer de peuter anderhalf tot twee jaar oud is kan deze bewust mee naar de tandarts. Dit is een mooie leeftijd waarop het kind zich bewust wordt van de omgeving en de noodzaak hiervan. Op deze leeftijd is het ook makkelijker om het jonge kind iets uit te leggen. De dreumes of peuter kan wat rondkijken en wennen aan deze nieuwe situatie.

 

Wachten tot vierjarige leeftijd

Helaas zien we nogal wat ouders die pas met hun zoon of dochter naar de tandarts gaan wanneer deze vier jaar oud is. Zonde, want een vierjarige kan al wat gebitsproblemen hebben die voorkomen hadden kunnen worden met een eerder bezoek. Daarnaast kan het juist op die leeftijd beangstigend zijn om naar de tand arts te moeten gaan. Rond deze leeftijd krijgen kleuters ook al te maken met verandering in de thuis-of schoolsituatie: van peuterspeelzaal naar kleuterschool is al een hele stap. Leer het kind daarom liever om al vanaf twee jaar naar de tandarts te gaan.

 

Wat doet de tandarts bij het kind?

De tand arts zal het kind vriendelijk ontvangen, maar de gelegenheid geven om rond te kijken. Als zoon of dochter het durft, mag het even in de grote stoel zitten en voelen hoe deze omhoog en weer omlaag gaat. Bij een volgende bezoek zal de tandarts het kind een klein spiegeltje laten zien en ermee in de mond van het kind kijken. De tandarts zal nog geen echte onderzoeken of behandelingen verrichten, maar kan wel een snel beeld krijgen van de stand van het gebot. Ook kan de arts in een nog later stadium wat langer in de m,d kijken en de ouders adviseren bij de verzorging van het gebit. Het kind krijgt na afloop een sticker of een speeltje, alhoewel dit niet bij iedere tandarts gebruikelijk is. Vroeger kregen kinderen de tradtionele lolly, maar dat is niet meer verantwoord. Je gaat immers niet naar de tandarts om gaatjes te krijgen dankzij snoepen.

 

Kind is bang

Angst voor de tandarts komt veel bij volwassene voor en vindt zijn oorzaak in een negatieve ervaring, vaak in de jeugd. Het is daarom erg belangrijk om angst bij het kind te voorkomen. Allereerst hebben we het voorbeeld van moeder of vader. Deze mag geen nervositeit of angst tonen. Om die reden moeten vervelende behandeling bij jezelf uitgesteld worden totdat je kindje er niet bij is. De tandarts kan vaak prima met kleine kinderen overweg en voert alles stap voor stap uit. Uitleg is hierbij heel belangrijk zodat het kind weet wat er gaat gebeuren. Daarnaast zijn er de zogenaamde kindertandartsen of de pedodontologie (kindertandheelkunde). Deze is gericht op angstige kinderen. Ruim 25 procent van de kinderen is immers bang voor de tandarts. We blijven er daarom op hameren: ga zo vroeg mogelijk met je baby, dreumes of peuter naar de tandarts en wacht zeker niet af totdat het kind al vier jaar oud is.

 

 

Bronnen en informatie:
http://www.gezondkindergebit.nl/tandarts/eerste-tandartsbezoek
https://www.centrummondzorgwaalre.com/tandheelkunde/algemene-tandheelkunde/wanneer-kind-naar-tandarts/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.