Meeste vrouwen krijgen eerste kind tussen 25 en 34 jaar

De gemiddelde leeftijd dat vrouwen voor het eerst een kind krijgen is tussen 1991 en 2017 sterk gestegen. Waren vrouwen in de jaren ‘70 gemiddeld 24.4 jaar, tegenwoordig ligt deze leeftijd op een gemiddelde van 29,4 jaar. Hiermee zet de stijgende trend zich voort.

Het is al langer bekend dat vrouwen op steeds latere leeftijd voor het eerst moeder worden. Dit heeft vooral te maken met het moeilijk combineren van werk en zorg voor de kinderen. Ook het onderwijsniveau speelt een belangrijke rol. Hoewel Nederland het enige land wereldwijd is waar steeds meer vrouwen vanaf 30 jaar of ouder voor het eerst moeder worden, is deze trend ook in andere landen terug te zien.

Na Nederland volgen landen als Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Italië en Duitsland. Ook in Scandinavië krijgen vrouwen op steeds latere leeftijd hun eerste kind.
Klein percentage vrouwen is 40 jaar of ouder

Van alle vrouwen die hun eerste kind krijgen is ruim 2,8% 40 jaar of ouder. Dit hoeft tegenwoordig geen probleem meer te vormen, gynaecologen zijn steeds beter in staat om ouderen zwangere vrouwen goed te begeleiden. Wel moet rekening worden gehouden met een grotere kans dat het krijgen van kleinere of dikkere kinderen. Ook komt het syndroom van Down vaker voor bij kinderen die geboren zijn uit oudere moeders. Toch is er een duidelijke daling in het aantal downsyndroom gevallen te zien, wat waarschijnlijk te wijten is aan de nipt test. hiermee is het mogelijk om sneller in afwijking op te sporen.

Ideale leeftijd om kinderen te krijgen

Jongere vrouwen raken sneller zwanger dan ouderen. Een vrouw is tussen de 20 en 25 jaar op haar vruchtbaarst. Per cyclus heeft de jonge vrouw 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Een vrouw vanaf 30 jaar heeft maandelijks nog maar 10% kans. Dit neemt nog meer af bij het bereiken van de leeftijd van 35 jaar. Op dat moment is de maandelijkse kans op een zwangerschap afgenomen tot slechts 5%.

Hoewel de kans op een zwangerschap met het vorderen van de leeftijd afneemt, stellen toch steeds meer vrouwen hun eerste zwangerschap uit. De Belgische arts Luc bonneux Is van mening dat vrouwen beter op hun 35e kunnen beginnen aan kinderen. De iets oudere vrouw heeft het met betrekking tot opleiding en werk goed voor elkaar. Bovendien heeft ze meer levenservaring En is ze een stuk geduldiger.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.