Market cap crypto munten

Bij cryptomunten speelt de market cap of market capitalization een belangrijke rol. Hiermee wordt al snel duidelijk hoe groot een cryptomunt is. Met deze gegevens kan iemand inzien of een investering in deze cryptomunt de moeite waard is.Wat is market cap crypto?

Ken je de market cap betekenis? Dit staat voor market capitalization. Het is een term die voornamelijk in de beleggerswereld voorkomt. Marktkapitalisatie geeft de waarde van een bedrijf weer. Het is de totale waarde van alle aandelen volgens de laatste beurskoers.

Dit werkt precies zo met cryptomunten. Alle uitstaande cryptomunten x de beurskoers = market capitalization. Veel handelsplatformen tonen de koersen op volgorde van market capitalization. De cryptomunt met de hoogste market capitalization staat bovenaan. Dit is al jarenlang de Bitcoin, de allereerste digitale valuta.

Waarom de market cap crypto belangrijk is

Market cap crypto zegt iets over de populariteit van een cryptomunt. Toch is dit niet altijd het geval, daarom leggen we dit hieronder uit.

Hoe hoger de koers, hoe meer market capitalization van een cryptomunt stijgt. Dit geldt voor alle cryptomunten. Er is echter nog een andere factor die meespeelt. Dit is het aantal uitstaande cryptomunten. Niet iedere digitale munt geeft evenveel munten uit. Kijken we naar de Bitcoin, dan zijn hier veel minder van in omloop dan de bijvoorbeeld de Dogecoin.

Van de Bitcoin zijn er maar een beperkt aantal bitcoins beschikbaar, bij het bereiken van het maximale aantal komen er geen nieuwe bij. Andere cryptomunten geven veel meer stuks uit. Bij een lagere koers maar een hoger aantal cryptomunten kan een market capitalization hierdoor hoger uitvallen.

Veel investeerders kijken naar deze cijfers. Aan de hand hiervan bepalen ze of ze de digitale munt kopen of links laten liggen.

Market cap top 50

Er zijn meer dan duizend cryptomunten verkrijgbaar. Er zijn slechts een aantal die er echt toe doen. Alle cryptomunten in de top 100 zijn interessant. Ze worden nog interessanter zodra ze in de top 50 verschijnen. Vaak is hier dan ook veel meer handel in. Dit komt omdat het vertrouwen met het stijgen van de market cap crypto ook toeneemt.De top 10

De meeste cryptomunten investeerders kijken naar de market cap top 10. Bitcoin staat al jarenlang op nummer 1. In december 2018 had Bitcoin een totale waarde van ruim 58 miljard euro.

De nummer twee market cap crypto is voor Ripple met een totale waarde van ruim 13 miljard euro.

Plaats drie is al een tijdje het strijdtoneel tussen Ethereum en Bitcoin Cash. Er is een duidelijk verschil tussen beiden. Bitcoin Cash is een afsplitsing van de originele Bitcoin en heeft ongeveer evenveel munten uitstaan. Ethereum as de directe concurrent van Bitcoin. Het heeft meer munten uitstaan dan Bitcoin. Juist door dit hoger volume staat Ethereum in de top 10. Toch is ook deze laatste een interessante munt voor investeerders.

Overige munten die eind 2018 in de top 10 staan zijn EOS, Stellar, Tether, Litecoin, Bitcoin SV en Tron.

Market cap onder de €5000

Er zijn ook cryptocurrencies met een market capitalization tussen de €0 en € 5000. Daarnaast zijn er veel cryptomunten waarbij de marktwaarde niet bekend is. Hierbij staat dan N/A oftewel not analysed. Eind 2018 waren er 44 munten met een market cap lager dan €5000 en meer dan 320 met een N/A marktwaarde.

Investeren in munten met een hoge of lage market cap

Is het verstandiger om te investeren in munten met een hoge of lage market capitalization? Van munten met een hoge market capitalization kan gezegd worden dat hier redelijk wat handel in is. Het zijn de munten die bij cryptomunten beleggers erg bekend zijn. Het is wat gemakkelijker om deze aan te kopen en weer te verkopen. Munten met een lage marktwaarde laten ook vaak een laag handelsvolume zien. Hierbij is het veel moeilijker om actief te handelen.

Bepaalde munten stijgen zeer snel in marktwaarde. Kijk maar eens naar de Bitcoin, die in 2010 voor €0,01 te koop was. De marktwaarde lag toen een stuk lager dan nu. De marktwaarde is niet alleen gestegen doordat de koers omhoog ging, maar ook door een toename van het aantal munten. De marktwaarde kan dus op twee manieren stijgen. Het is goed om deze twee tegenover elkaar te zetten en een duidelijke afweging te maken.

Het is altijd beter om een investering te spreiden. Cryptomunten met een hoge marktwaarde blijken wat stabieler te zijn. Door deze investering te combineren met munten met een lagere marktwaarde, kan er meer gespeculeerd worden op een mogelijke stijging. Aan de andere kant moet rekening worden gehouden met een daling van de marktwaarde. Daalt de marktwaarde, dan heeft dit in nagenoeg alle gevallen te maken met een daling van de koersen. Het aantal munten neemt tenslotte niet af, een aantal uitzonderingen daargelaten. Zo is Ripple een deflatoire munt en neemt het aantal wel langzaam af.

Waar kan ik de marktwaarde bijhouden?

Via verschillende websites is de market cap crypto goed bij te houden. De website coinmarketcap.com biedt een duidelijk overzicht van ranking, koersen en achterliggende informatie. Hier vind je niet alleen de marktwaarde maar ook het aantal munten dat in circulatie is. Let op, het aantal circulerende munten zegt niets over het aantal munten dat hier nog bijkomt. Iedere cryptomunt heeft vooraf bepaald hoeveel munten er in totaal de markt opgaan. Voor andere coins geldt dat er geen maximaal aantal is.

De coinmarket app voor smartphone biedt ook een mooi overzicht van de market capitalization. In deze app is het zelfs mogelijk om te selecteren op market capitalization, koerswijzigingen of prijs. Iedere actieve cryptomunt belegger zou naast het gebruik van een handelsplatform ook een app op zijn telefoon moeten hebben. Zo is iedere minuut van de dag bij te houden wat de favoriete munten doen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.