Man heeft positieve zwangerschapstest

Een man doet een zwangerschapstest die positief uitvalt. Is hij zwanger of is er iets anders aan de hand? Een positieve test bij de man wordt vaak in verband gebracht met de teelballen en teelbalkanker. Dit komt omdat deze vorm van kanker de productie van HCG stimuleert.De werking van een zwangerschapstest

Voordat we uitleggen waarom een man positief kan testen, is het eerst goed om te weten hoe een zwangerschapstest werkt. Direct na de innesteling van de bevruchte eicel begint deze met de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon heeft een belangrijke functie: het zorgt voor instandhouding van de zwangerschap en versnelt de schildklierwerking.

Een zwangerschapstest is gebaseerd op het HCG hormoon. Het meet kleine concentraties HCG in de urine van de vrouw. Een zwangerschapstest bestaat uit een teststaafje met antistoffen tegen HCG. Wanneer deze antistoffen in contact komen met het zwangerschapshormoon, dan verschijnt er een gekleurd streepje op de test. Moderne zwangerschapstesten kunnen ook een tekst en zelfs de zwangerschapsduur weergeven. Een zwangerschapstest is bruikbaar vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie. Een vroege zwangerschapstest is veel gevoeliger en kan vanaf zeven dagen na de bevruchting uitgevoerd worden.

Man doet zwangerschapstest en blijkt zwanger te zijn

Het lijkt heel grappig: je man doet een zwangerschapstest. Maar wat wanneer deze positief uitvalt? Laten we voorop stellen dat een man lichamelijk niet in staat is om zwanger te zijn. Uitzonderingen daargelaten zoals een geslachtsverandering. Een normale man kan dus niet zwanger zijn en toch slaat de zwangerschapstest positief uit. Dit komt omdat de teststaaf in contact komt met het zwangerschapshormoon HCG. Dit heeft alles te maken met teelbalkanker.

Zwangerschapstest teelbal: dit is er aan de hand

HCG bij mannen wordt alleen aangemaakt bij teelbalkanker oftewel zaadbalkanker. HCG wordt dan ook wel een tumormarker genoemd. Overigens wordt HCG ook aangemaakt bij eierstokkanker en kanker van de placenta. Daarnaast is het HCG niveau verhoogd bij het nefrotisch syndroom en andere tumoren.

Een positieve zwangerschapstest bij de man wijst vrijwel zeker op een ziekte van de teelbal oftewel teelbalkanker. Het is in dit geval verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts. Deze zal verder onderzoek verrichten of doorverwijzen naar een specialist.

Symptomen van teelbalkanker/ zaadbalkanker

Jaarlijks krijgen bijna 800 Nederlandse mannen te maken met zaadbalkanker. Het komt het vaakst voor in de leeftijd van 24 tot 35 jaar oud. Mannen vanaf de leeftijd van 50 jaar lopen minder risico op het krijgen van deze vorm van kanker.

Teelbalkanker ontstaat vaak vanuit de kiemcellen. Hierbij onderscheiden we het non seminoom en het seminoom. Uitzaaiingen zijn meestal terug te vinden in de lymfeklieren en/ of de bloedbaan.

 • De belangrijkste symptomen van teelbalkanker zijn:
 • Verandering aan de zaadbal zoals toename in grote
 • Een of meerdere knobbels in de zaadbal
 • Scherpe pijn in de zaadbal
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Afnemen van het libido
 • Vreemd gevoel in de onderbuik
Behandeling van zaadbalkanker

Het genezingspercentage van zaadbalkanker is zeer hoog. Jaarlijks sterven ongeveer 25 tot 35 Nederlandse mannen aan deze ziekte. Behandeling bestaat uit een operatie. Hierbij wordt de hele zaadbal verwijderd. Een vervolgbehandeling kan uit bestraling of chemotherapie bestaan. Ook een lymfeklieroperatie bij uitzaaiingen is een mogelijkheid. De behandeling is mede afhankelijk van het stadium. Bij zaadbalkanker maken we onderscheid tussen drie verschillende stadia:

 1. Bij stadium 1 beperkt de kanker zich tot de teelbal zelf.
 2. Stadium 2 kenmerkt zich door uitzaaiingen in de lymfeklieren, kleiner dan 5 centimeter.
 3. Bij stadium 3 zien je uitzaaiingen in andere organen zoals de longen.

Kankercellen delen zich met een bepaalde snelheid. Dit zegt iets over het gedrag van de tumor en het verloop van de ziekte. Hoe snel de kankercellen zich delen, wordt weergegeven met de differentiatiegraad. De patholoog stelt dit vast. Bij teelbalkanker zijn er drie graderingen:

 1. Graad 1 is laaggradig: de kankercellen groeien langzaam
 2. Graad 2 is Intermediair: de kankercellen groeien sneller dan normaal
 3. Graad 3 is hooggradig: de kankercellen groeien veel sneller dan normale cellen

Man laten plassen op zwangerschapstest

Is het zinvol om je man regelmatig op een zwangerschapstest te laten plassen? Zaadbalkanker of teelbalkanker komt betrekkelijk weinig voor. Daarnaast is het zeer goed te behandelen. Vanuit de overheid is er geen advies om als man op een zwangerschapstest te plassen. Ook valt deze vorm van kanker niet binnen het bevolkingsonderzoek. Het is wel belangrijk om de eigen teelballen regelmatig te controleren op veranderingen en afwijkingen. Bij twijfel is het beter om contact op te nemen met de huisarts.

Toch een zwangerschapstest gebruiken? Het is dan beter om te kiezen voor een goedkoper merk. Deze werkt net zo goed als de duurdere merken. Een zwangerschapstest heeft een nauwkeurigheid van 99%. Dit zijn de goedkoopste zwangerschapstesten:

Merkloze zwangerschapstest, 2 stuks voor €4,49

Merkloze vroege zwangerschapstest: kan lage concentraties HCG waarnemen. Twee stuks voor €6,99

Sensitest zwangerschapstest dipstick, drie stuks voor €5,99

Het gebruik van de zwangerschapstest is zeer eenvoudig. Haal de test uit de verpakking en gebruik deze direct. Vang wat urine in een schone en droge beker op het houd de test hier 10 seconden in. Het is ook mogelijk om over de test heen te plassen. Uit de praktijk blijkt dat de methode met het bekertje een stuk beter werkt.

Het testresultaat verschijnt binnen 1 minuut. In één venster verschijnt een lijntje of bolletje. Dit betekent dat de test goed is uitgevoerd. Verschijnt er in het tweede venster ook een lijntje of bolletje, dan is het resultaat positief. Dit betekent dat de urine HCG bevat. De duurdere testen laten geen lijntje maar een tekst ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ zien.

Tip: een vaag tweede streepje is óók een positieve test.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.