Man gaat vreemd tijdens zwangerschap

De nachtmerrie van iedere vrouw, je man gaat vreemd. Dit is helemaal erg wanneer je ook nog eens zwanger bent. Wist je dat ruim 30% van de Nederlanders vreemd gaat? De kans is dus groot dat het jou ook overkomt.
Waarom gaan mannen vreemd

Mannen en vrouwen gaan even vaak vreemd. De reden hiervoor is echter verschillend. Bij mannen speelt het ego en de behoefte naar variatie een rol. Daarnaast draait het allemaal om aantrekkingskracht. Voor sommige mannen is een zwangere vrouw minder aantrekkelijk. Dit klinkt natuurlijk heel bot, maar het is wel hoe sommige mannen het zien.

Mannen willen aandacht. Ze hebben bepaalde verlangens, zowel geestelijk als lichamelijk. Zwangere vrouwen die hun man minder aandacht geven lopen meer kans dat de partner vreemdgaat. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse andere redenen zoals onrealistische verwachtingen of wanneer hij uit een gezin komt waarbij zijn ouders te maken kregen met overspel. Als laatste kan hij ook gewoon verliefd zijn geworden op een ander, of zijn vrouw nu zwanger is of niet.

Vreemdgaan herkennen

Hoe herken je overspel of de signalen van vreemdgaan? Ten eerste is er de gedragsverandering bij de partner. Hij toont geen interesse in zijn zwangere vrouw of reageert niet op verhalen over de zwangerschap.

Mannen die vreemdgaan besteden opvallend veel aandacht aan hun uiterlijk. Ze gaan vaker naar de kapper, naar de sportschool of kopen nieuwe kleren. Opmerkelijk is het telefoongedrag. Binnenkomende berichten worden na het lezen direct verwijderd. Hij is op WhatsApp online op een moment dat hij aan het werk zou moeten zijn.

Een vreemdgaande partner moet vaak ‘overwerken’, gaat vaker uit met vrienden of komt te laat thuis van zijn werk of de sportclub. Op de raarste tijden is hij van huis of komt hij weer thuis.

Relatie verbreken of doorgaan

Overspel ontdekken is voor niemand leuk. Hierna volgt een keuze: de relatie verbreken of samen doorgaan. Wanneer er geen kinderen in het spel zijn is de keuze vaak gemakkelijker gemaakt. Voor een zwangere vrouw ligt het veel moeilijker: bij het verbreken van een relatie komt ze er alleen voor te staan. Daarnaast krijgen zwangere vrouwen te maken met zwangerschapshormonen en kunnen hierdoor veel emotioneler reageren.

Laat alle gevoelens zoals verdriet, onzekerheid of woede gewoon gaan. Door emoties eruit te gooien ben je sneller in staat om helder na te denken. Sommige vrouwen hebben hier enkele dagen voor nodig, terwijl het bij anderen misschien wel maanden kan duren. Afhankelijk van je persoonlijkheid kun je beslissen hoe je verder wilt gaan.
Kun je hem vergeven of heeft het overspel jullie relatie blijvend beschadigd? Belangrijk is om te kijken naar de stabiliteit van de relatie. Was dit de eerste keer dat hij vreemd ging of is dit vaker voorgekomen? Probeer de reden van overspel te achterhalen. Het zal niks goed maken aan de gevoelens die je hebt, maar kan je wel helpen om het beter te begrijpen.

De reactie van de partner is ook belangrijk. Blijft deze ontkennen of geeft hij het eerlijk toe? Heeft hij nog gevoelens voor de ander of er geen contact meer mee? Oprechte spijt tonen heeft vaak een verzachtende werking. Wanneer je het slechte nieuws hebt verwerkt, ben je er klaar voor om een gesprek met hem aan te gaan. Uit je gevoelens tijdens dit gesprek, maar geef hem hier ook de ruimte voor. Luister naar elkaar en bekijk of er nog samen een toekomst is.

De relatie een nieuwe kans geven

Jullie hebben samen besloten om het overspel achter jullie te laten. Het is nu zaak om de relatie nieuw leven in te blazen. Dit is niet met één gesprek klaar, hier zijn meerdere gesprekken voor nodig. Bekijk op welk punt het is misgegaan. Hoe waren en zijn de verwachtingen van de relatie en wat kan er in de toekomst anders?

Besteed aandacht aan elkaar, of je nu zwanger bent of niet. Let op de valkuilen van een geboorte. Vaak verlegt de moeder haar aandacht volledig naar het kind en vergeet hierbij de partner. De kans is dan aanwezig dat deze opnieuw vreemdgaat. Andersom is ook het geval: de man moet zijn vrouw of vriendin niet alleen als moeder van zijn kind maar ook als geliefde zien.

Zoek geen contact met de vrouw waarmee hij is vreemdgegaan. Zoek haar niet op via social media en vraag bij je partner niet door over haar. Vertrouw erop dat het niet opnieuw gebeurt. Het is logisch dat het vertrouwen de eerste periode op een wankel voetstuk staat, dit moet opnieuw groeien. Blijft het vertrouwen gedurende de relatie uit, dan is het misschien beter om voor je eigen geluk te kiezen.

Uit elkaar en zwanger, wat nu?

Afhankelijk van jullie toekomstverwachtingen hebben jullie besloten om bij elkaar te blijven of de relatie te verbreken. Wanneer jullie uit elkaar gaan valt er een hoop te regelen. Binnenkort wordt jullie kindje geboren, dat beide ouders nodig heeft. Is hij aanwezig bij de bevalling of mag hij daarna op kraambezoek? Een en ander hangt af van de manier waarop jullie uit elkaar gaan. Soms gebeurt dit met knallende ruzie of veel verdriet, hierdoor sta je minder open voor goed contact.

Theoretisch gezien is hij de biologische vader. Waren jullie getrouwd of heeft hij ouderlijk gezag, dan is hij ook juridisch de vader. Na de bevalling heeft de vader recht op een omgangsregeling. Aan de andere kant wordt hij (vaak) alimentatieplichtig. Hiermee draagt hij financieel bij aan de opvoeding en verzorging van zijn kind.

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.