Maca poeder

Het behoort tot de superfoods: macapoeder. Dit poeder is afkomstig van een knolgewas en bevat veel vitamines, mineralen en belangrijke aminozuren. Maca poeder kopen kan onder andere bij de AH en Jumbo. Benieuwd hoe gezond macapoeder is en of het bijwerkingen heeft? Je leest het allemaal in ons artikel over dit bijzonder superfood.Dit is maca poeder

Maca wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd. Het is een kruidachtige plant die in het andesgebergte in Peru groeit. De maca wortel bevat een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. Het staat ook bekend om de aanwezigheid van magnesium, essentiële aminozuren en enzymen. Het wordt al jarenlang verkocht vanwege de geneeskrachtige werking. Daarnaast zou de maca wortel een positief effect hebben op afvallen, de overgang en zwanger worden.

Na het oogsten van de maca wordt de wortel gekookt en gedroogd. Vervolgens vermaalt men dit tot een rood tot zwart poeder. De Peruanen verbouwen dit gewas al ruim 2600 jaar.

Wat zit er in maca?

De maca wortel is een superfood. Dankzij zijn hoge voedingswaarde is dit product wereldwijd erg populair. Het bevat de volgende belangrijke voedingsstoffen:

 • Vitamine B1, B2, C en E
 • Calcium, magnesium, zink, natrium, kalium, koper en selenium
 • Mangaan, jodium, fosfor, zwavel, silicium en bismut
 • Essentiële aminozuren en enzymen

Maca poeder voordelen

Maca biedt diverse voordelen voor de gezondheid. Zo wordt het onder andere gebruikt bij vruchtbaarheidsproblemen of depressies. Het poeder heeft de volgende voordelen:

 • Bevordert de vruchtbaarheid
 • Vermindert klachten tijdens de menopauze
 • Helpt bij menstruatieklachten
 • Laat de huid er jeugdig en gezond uitzien
 • Helpt bij bloedarmoede
 • Bevordert het wondherstel
 • Ondersteunt bij een hormonale onbalans
 • Zorgt voor sterke botten en tanden
 • Geeft energie
 • Vergroot de spiermassa
 • Is een natuurlijk antidepressivum
 • Ondersteunt tijdens het afvallen
 • Werkt als anti-oxidant
 • Verkleint het risico op kanker

Er worden vaak medische claims aan maca toegeschreven. Hierdoor is er veel onderzoek gedaan naar macapoeder. Verschillende studies spreken elkaar tegen. Het is wel duidelijk dat het product bijdraagt aan een betere energie, hoewel het effect hiervan klein is.

Zwanger worden met macapoeder

Niet alle vrouwen worden even gemakkelijk zwanger. Maca capsules of maca pillen worden vaak ingezet bij het zwanger worden. Er is ook maca poeder om zwanger te worden. Dit product bevordert de vruchtbaarheid. Zo heeft het een positief effect op de oestrogeenspiegels, waardoor deze niet te hoog of te laag worden. Ook zou het een positieve werking hebben op het follikel stimulerend hormoon en luteïniserend hormoon. Onderzoek wijst echter uit dat er geen significante invloed is waargenomen.  De uitslag van dit onderzoek vind je op deze website: https://examina.com/supplements/maca. Overigens werkt maca poeder of pillen wel lustopwekkend. Dit kan mogelijk verklaren waarom stelletjes die dit product gebruiken, sneller zwanger worden.

Mag je macapoeder tijdens de zwangerschap gebruiken? Peruviaanse vrouwen doen dit al eeuwenlang. Er zijn echter geen studies die aantonen dat maca veilig tijdens de zwangerschap is. Om deze reden is het beter om dit middel tijdens de zwangerschap niet te gebruiken.Maca poeder kopen

Je wilt maca poeder kopen maar weet niet waar. Ten eerste is het verkrijgbaar bij verschillende natuurwinkels. Online is het middel in diverse webshops verkrijgbaar. We hebben zelf een lijst samengesteld van bestverkochte poeders en capsules:

Body en Fit maca capsules, 500 milligram per capsule. 180 capsules voor €8

Body en Fit Organic maca poeder biologisch, 500 gram voor €9,90

Rode maca capsules, 100 capsules voor €19,95

AOV 803 maca, 80 capsules voor €18,41

Rode maca poeder biologisch, 125 gram voor €10,26

Dit zijn de best verkochte producten op het gebied van maca poeder superfood. Al deze producten mag je dagelijks gebruiken. Afhankelijk van het merk gebruik je 1 tot 3 capsules per dag of dagelijks 1 tot 2 theelepels poeder. Het poeder is eenvoudig toe te voegen aan koude of warme dranken. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.

Maca kopen bij AH? Bij Albert Heijn vind je Raw Organic Food Maca. Het maca poeder Jumbo wordt onder dezelfde naam als bij de AH verkocht. Je hebt dus weinig keuze in de supermarkt.

Maca poeder: gezond en bijwerkingen

Dat macapoeder gezond is, dat kunnen we alleen maar beamen. Het is vooral rijk aan vitamine B12 en eiwitten. Hierdoor is het een uitstekende vleesvervanger voor vegetariërs. Zo bevat dit product 5 keer meer eiwitten dan je in aardappels terugvindt. Het bevat ook veel meer vezels en een hoog gehalte aan ijzer en calcium. Er zijn drie verschillende soorten maca:

 1. Zwarte maca geeft vooral energie. Wordt gebruikt bij lusteloosheid en door topsporters.
 2. Rode maca helpt bij een vergrote prostaat. Tevens verhoogt rode maca het lichaams metabolisme.
 3. Crèmekleurige maca heeft een zoete smaak en wordt vooral als suikervervangend product gebruikt.

Heeft maca bijwerkingen? Ja, er zijn een aantal vervelende bijwerkingen bekend. In maca zitten organische verbindingen die soms veroorzaker zijn van een vergrote schildklier. Dit is herkenbaar aan een dikke gezwollen nek. Deze maca bijwerkingen treden niet bij iedereen op.

Overige mogelijke maca bijwerkingen zijn:

 • Verhoogde bloeddruk
 • Vermoeidheid
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel

Deze bijwerkingen kunnen ontstaan na inname van maca poeder of capsules. De klachten kunnen echter ook een andere oorzaak hebben. Ga met klachten altijd langs de huisarts. Deze bekijkt de oorzaak en geeft advies of start een behandeling.

Maca ervaringen

Ben je op zoek naar maca ervaringen, dan vind je deze op het internet. Ga hiervoor naar een vertrouwde website of forum. Zo vind je ervaring met maca op het forum van vrouwindeovergang. Ook op fitplein vind je een aantal ervaringen. Let erop dat je beter kunt vertrouwen op een forum, omdat de ervaringen hier realistischer zijn. Meld je eens aan bij een van de vele fora en vraag andere gebruikers naar hun maca ervaring. Populaire fora zijn VIVA, flaironline of zwangerschapspagina.nl. Op het laatste forum kun je ontdekken of maca veilig te gebruiken is bij zwanger worden of de zwangerschap. Ben je sporter of doe je aan bodybuilding, stel dan je vraag op het forum van de website bodybuilding.nl.

Graag horen wij over jouw persoonlijke ervaringen met maca. Deel deze met ons in een reactie hieronder.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.