Luteale fase berekenen

De luteale fase is belangrijk bij het zwanger worden. Je kunt zelf de luteale fase berekenen. Zo weet je of deze lang of kort is. Weet jij eigenlijk al wat deze fase precies inhoudt? Mocht je meer hierover willen weten, lees dan snel verder. In dit artikel bespreken we alles over deze fase, het berekenen en zwanger worden.Luteale fase nader uitgelegd

Laten we eerst eens kijken wat de luteale fase precies inhoudt. Dit is de periode die tussen de eisprong en de menstruatie invalt. De ovulatie werkt als volgt:

 1. Het lichaam maakt eerst meer oestrogeen aan
 2. Als gevolg hiervan wordt de baarmoederwand dikker
 3. Oestrogeen zorgt ervoor dat het luteïniserend hormoon toeneemt
 4. Hierop volgt de ovulatie of eisprong
 5. De eicel is omgeven door het hele lichaam, ook wel corpus luteum genoemd
 6. Het gele lichaam blijft na de eisprong in de eierstok achter
 7. Het gele lichaam maakt de hormonen progesteron en oestrogeen aan
 8. Dankzij deze hormonen verdikt het baarmoederslijmvlies
 9. Zonder bevruchting stopt het gele lichaam met de aanmaak van progesteron
 10. Als reactie hierop volgt de menstruatie

Je weet nu hoe de periode tussen eisprong en menstruatie verloopt. Deze periode duurt gemiddeld 14 dagen, maar kan ook korter of langer duren.

Lange luteale fase

Duurt deze periode langer dan 15 dagen, dan spreken we ook wel van een lange luteale fase. Hierdoor duurt de hele menstruatiecyclus ook langer. Staat een lange luteale fase een zwangerschap in de weg? Nee, voor het zwanger worden maakt dit helemaal niets uit. Je zal hooguit wat meer geduld moeten opbrengen voordat je een zwangerschapstest kunt doen.

Korte luteale fase

Duurt de periode tussen ovulatie en menstruatie korter dan 12 dagen, dan spreken we over een korte luteale fase. Hierbij stopt het gele lichaam veel te vroeg met de progesteron productie. Het baarmoederslijmvlies kan niet indikken en de bevruchte eicel niet innestelen. Bij een korte luteale fase is de kans op een zwangerschap zeer klein. Een korte luteale fase is dan ook vaak de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen.

Oorzaak korte of lange luteale fase

De oorzaak van een korte luteale fase ligt vaak in een verstoorde follikelgroei. De oorzaak van een lange luteale fase kan in de hormoonproducerende kern van de hersenen liggen. Algemene oorzaken van een te korte of lange fase zijn een schildklierafwijking, stress, anorexia of medicijngebruik. Ook overgewicht kan een duidelijke oorzaak zijn.

Zelf de luteale fase berekenen

Wil je zwanger worden, dan is het belangrijk om de luteale fase te berekenen. Hoe doe je dit eigenlijk? Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je eisprong is. Dit kun je achterhalen door de temperatuurmethode. Heb je hier geen zin in of tijd voor, gebruik dan ovulatietesten. Om het niet te duur te maken hebben we wat goede en goedkope ovulatietesten geselecteerd:

Weet je wanneer je eisprong of ovulatie is? Begin te tellen vanaf de eisprong tot de eerste dag van je menstruatie. Deze periode is jouw luteale fase. Gebruik je ovulatietesten, begin dan altijd een dag na de positieve test te tellen. Dit komt omdat bij een positieve test de eisprong pas 24 tot 36 uur later volgt.
Is jouw luteale fase 13 dagen of langer, dan hoef jij je geen zorgen te maken over zwanger worden. Is deze 10 tot 12 dagen, herhaal de luteale fase berekenen dan twee tot drie maanden. Blijft de periode tussen eisprong en menstruatie zo kort, vraag dan advies aan de huisarts. Bij een zeer korte luteale fase van 9 dagen of minder, raden wij aan om direct contact op te nemen met de huisarts of gynaecoloog. Deze zal bekijken of nader onderzoek nodig is.

Luteale fase verlengen

Heb je een luteale fase van 10 dagen of korter, dan ervaar je vruchtbaarheidsproblemen. Je kunt de luteale fase verlengen. Hier zijn verschillende natuurlijke voedingsstoffen voor:

 • Vitamine B6: vlees, eieren, brood, aardappelen, graanproducten, melkproducten, kaas, groente en peulvruchten
 • Zink: vlees, graanproducten, vis, noten en kaas
 • Fenylalanine: rundvlees, eieren, vis, kaas, pinda’s en sojabonen
 • Thyroxine: vlees, vis, gevogelte, kaas en eieren

Probeer gezond en afwisselend te eten. Let vooral op bovenstaand lijst en eet dagelijks iets van deze lijst. Zo krijg je in ieder geval de juiste voedingsstoffen binnen.

Er wordt ook wel gesproken van luteale fase verlengen met tarwekiemolie. Van tarwekiemolie is bekend dat het baarmoederslijmvlies beter doorbloed wordt. Dit vergroot de kans op een goede innesteling. Ook de luteale fase kan hiermee verlengd worden. Let er op dat het gebruik van tarwekiemolie niet bij iedereen werkt. Wil je het toch proberen, dan raden we het volgende product aan:

A-vogel tarwekiemolie met vitamine E, 100 capsules vanaf €10,61

Lukt de luteale fase verlengen niet via gezonde voeding, dan wordt het tijd voor behandeling. Hiervoor ga je naar de huisarts. Deze kan doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Luteale fase verlengen medicatie

De gynaecoloog zal veelal kiezen voor luteale fase verlengen met medicatie. Dit zijn voornamelijk de middelen pregnyl en clomid.

Pregnyl bevat het werkzame bestanddeel humaan choriongonadotrofine. Deze stof wordt uit de urine van zwangere vrouwen verkregen. Pregnyl oftewel HCG stimuleert een eisprong.

Clomid bootst de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen na. Het bevordert de eirijping of de ovulatie.

Beide medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat je deze volgens aanwijzing van de arts gebruikt. De medicijnen worden soms in combinatie met een vruchtbaarheidsbehandeling voorgeschreven, bijvoorbeeld ivf.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.