Late verdrinking, enkele dagen na het zwemmen verdrinken

Ieder jaar weer duiken er rond de zomerperiode berichten over late verdrinking bij kinderen op. In Amerika noemen ze dit ook wel secondary drowning. Het komt gelukkig weinig voor, toch blijft het een onbekend gevaar. Het kind heeft gezwommen en heeft daarbij wat water in de longen gekregen. Na wat hoesten en proesten lijkt er niets aan de hand. Enkele dagen tot een week later overlijdt het kind: late verdrinking.
De betekenis van verdrinking

Bij verdrinking denken we aan kopje onder gaan. De longen lopen vol met water. Als gevolg van zuurstofgebrek sterft het slachtoffer. Jaarlijks verdrinken 80 Nederlanders, waarvan ongeveer 10 kinderen onder de 15 jaar. Dit aantal is fors afgenomen in vergelijking met de jaren 50, waar jaarlijks tot 500 mensen verdronken. Tot zover de cijfers over echte verdrinking.

Hoe zit het dan met late verdrinking? Ten eerste moet late verdrinking niet verward worden met droge verdrinking. Bij droge verdrinking sluit het strottenklepje automatisch de longen af. Dit gebeurt wanneer vocht de longen in loopt. Eigenlijk is dit een overlevingsmechanisme.

Late verdrinking ziet er heel anders uit. Dit gebeurt wanneer water in de longen terecht komt. Het kan hier om een grote hoeveelheid vocht gaan, maar ook een enkele slok. Hoe dan ook, bij late verdrinking is er sprake van vocht in de longen.

Dit gebeurt er bij late verdrinking

Vocht in de longen beschadigt de longblaasjes. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontstekingsreactie. De longblaasjes kunnen het zuurstof minder goed opnemen. Hierdoor ontstaat er een gebrek aan zuurstof. Afhankelijk van de ernst kan dit uiteindelijk tot de dood leiden. Late verdrinking treedt enkele uren tot een week na het ongeval op.

Late verdrinking symptomen

Hoe herken je een late verdrinking? Ten eerste is het kind in aanraking geweest met water. Vaak is het wezen zwemmen in het zwembad, de zee of open water. Het kind is kopje onder gegaan of heeft per ongeluk water binnen gekregen. Dit merk je doordat het kind moet hoesten. Dit is een automatische reactie van de longen. Op deze manier probeert het lichaam het vocht uit de longen te krijgen. In de meeste gevallen lukt dit goed met hoesten. In een klein aantal gevallen blijft er vocht in de longen achter.

Een van de eerste symptomen is vermoeidheid. Dit is gelijk een sluipend symptoom, omdat veel ouders denken dat het kind moe is van het zwemmen. Er ontstaat al snel zuurstoftekort in de hersenen. Hierdoor kan het kind ander gedrag vertonen dan normaal. Symptomen als hoofdpijn, buikgriep, overgeven en diarree worden vaak gezien. Ook wordt het kind benauwd. Het kan moeilijk ademhalen. Dit merk je aan een diepe ademhaling, soms gepaard gaande met piepen of veel zuchten. In een later stadium ontstaat er een schuimende ademhaling. Het kind zal hoesten waarbij er wit schuim vrijkomt. Dit schuim ontstaat door het vrijkomen van eiwitten. In sommige gevallen kleurt het schuim roze. In dit geval is het vermengd met bloed.
Late verdrinking in het nieuws

Deze symptomen zullen niet vanzelf overgaan. Zonder behandeling kan het kind uiteindelijk sterven. Dit gebeurt helaas elk jaar weer. In juni 2017 stierf een 4-jarig Amerikaans jongetje aan late verdrinking. De kleuter ging kopje onder tijdens het zwemmen. Na het zwemmen klaagde het jongetje over buikgriep en kreeg al snel last van diarree en overgeven. Een week na het ongeval stierf de kleuter plotseling. In diezelfde maand wist een Amerikaanse vader van een 2-jarige peuter erger te voorkomen toen zijn zoon kopje onder ging. Hij vertrouwde de symptomen niet en vond via internet wat er aan de hand was. Hierdoor kon het kind op tijd behandeld worden.

Behandeling

Er wordt gezegd dat 6 tot 8 uur na het ongeval het gevaar is geweken. Toch blijft het raadzaam om gedurende de eerste dagen na het ongeval het kind goed in de gaten houden. Houd het kind in ieder geval de komende 48 uur in de gaten, ook tijdens de nachtelijke uren. Beter een keer teveel naar de huisarts of het ziekenhuis dan te lang wachten. Bij bovenstaande symptomen is het altijd verstandig om het kind na te laten kijken door een arts. Ben je op vakantie in het buitenland, bezoek dan het plaatselijke ziekenhuis. Het is niet verstandig om hiermee te wachten tot je terug in eigen land bent.

Bij late verdrinking zal de behandeling uit beademing bestaan. Hierbij wordt extra zuurstof toegediend. Dit gebeurt soms via de beademingsmachine. In ernstige gevallen zal het kind aan de hart- en longmachine worden gelegd.

Kun je late verdrinking voorkomen?

Nederland is met betrekking tot verdrinkingen een redelijk veilig land. Het merendeel van de kinderen kan goed zwemmen. Bovendien letten ouders goed op hun kinderen. Kinderen die (niet goed) kunnen zwemmen maken gebruik van een zwemhulpmiddel.

Dit zijn de 5 beste zwemhulpmiddelen:

  1. Tunturi zwemgordel voor kids van 3-6 jaar €9,95
  2. BECOSealife zwemgordel voor kids van 2-6 jaar €17,95
  3. Zwemgordel voor kids tot 12 jaar (!) €12,59
  4. Verstelbare Zwembandjes Haai €24,95
  5. Zwemband voor baby’s €7,99

Dat het kind kopje onder gaat is niet altijd te voorkomen. Wel is het belangrijk om na een ongeval goed op het kind te letten. Vertoont het binnen 48 uur na het ongeval een van bovenstaande symptomen, bezoek dan een arts. Kinderen die gered zijn van een bijna-verdrinking worden sowieso door een arts gecontroleerd. Gebeurt dit niet, vraag hier dan zelf om.

Is late verdrinking een hoax?

Vaak wordt beweerd dat late verdrinking een hoax is. Een hoax betekent ook wel een nepbericht. Late verdrinking is absoluut geen nepbericht: het bestaat echt! Wel moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de verspreide berichten. Water inslikken leidt niet tot late verdrinking, omdat het water dan in de maag terecht komt. Bij water in de longen kan er wel late verdrinking optreden. Bekijk dus goed welk bericht je via social media verspreidt.

 

Bronnen en meer informatie:
https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/uren-na-bijna-verdrinking-alsnog-doodgaan-het-gebeurt-al-komt-het-weinig-voor
https://www.veiligheid.nl/organisatie/actueel/nieuws/voorkom-verdrinking-toezicht-houden-essentieel
Foto: Pixabay

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.