Lage HCG-waarde

Een lage HCG-waarde komt voor aan het begin van de zwangerschap en wanneer er een miskraam op komst is. Wanneer de HCG-waarde laag is hoeft dit niet altijd te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Sommige vrouwen hebben nou eenmaal een lage waarde, terwijl de zwangerschap verder prima verloopt. Wanneer er bloedverlies optreedt kan er wel iets mis zijn. Daarnaast wordt ook na een miskraam nog HCG in de urine waargenomen.
Normale HCG-waarden

HCG is een hormoon dat aangemaakt wordt door voornamelijk de placenta, direct na de innesteling van de foetus. HCG wordt uitgedrukt in IU/L (International Unit per Liter). Een normale HCG-waarde valt binnen een gemiddelde. Als voorbeeld: bij 4 weken zwangerschap (2 weken na de bevruchting) hoort een HCG-waarde tussen 5 en 427. Hierbij is een HCG-waarde tussen de 100 en 300 gemiddeld. Het HCG-hormoon verdubbelt iedere 40 tot 70 uur. Is het HCG op dag 28 bijvoorbeeld 50 IU/L, dan is dit op dag 30 al 100 IU/L. Hoewel 100 tot 300 IU/L gemiddeld is, kennen we ook een onder-en bovengrens. Deze bedraagt zoals eerder gezegd voor 4 weken zwangerschap tussen de 5 en 427. Bij een lage HCG-waarde vanaf 5 is er waarschijnlijk sprake van een zwangerschap.

 

En minder dan 5?

Bij een HCG-waarde van minder dan 5 IU/L is er geen sprake van een zwangerschap. De meeste vrouwen hebben een HCG-waarde van tussen de 0 en 5, ook als ze niet zwanger zijn. Vrouwen in de overgang hebben zelfs een iets hogere HCG, tot 9.5 IU/L. Dit komt omdat het hormoon in kleine hoeveelheden ook door de eierstokken wordt aangemaakt. Dit is echter zo weinig, dat het niet meetbaar is via een zwangerschapstest. Een bloedtest meet wel kleine concentraties HCG. Wanneer de bloedtest aangeeft dat de waarde lager is dan 5 IU/L, kan je ervan uitgaan niet zwanger te zijn. Een bloedtest kan alleen door een (huis)arts gedaan worden. Een thuistest oftewel urinetest meet een HCG-waarde van ongeveer 25 IU/L. Sommige testen zijn zo gevoelig dat ze al vanaf 15 IU/L kunnen waarnemen. Dit soort testen kan je al doen vanaf 4 dagen voor je verwachte menstruatie.

 

Lage HCG-waarde is een miskraam

Dit wordt vaak beweerd: wanneer de HCG-waarde laag is krijg je een miskraam. Maar dit klopt niet altijd. Waaraan herken je een lage HCG-waarde? Ten eerste is de zwangerschapstest negatief of heb je een leel licht positieve test: er staat een vaag streepje. Hoe dikker de streep, hoe meer HCG er gemeten is. Een zwangerschapstest kan dus een indicatie zijn voor de concentratie HCG in het lichaam.

 

Veel vrouwen testen tegenwoordig erg vroeg, nog voor de menstruatie verwacht wordt oftewel nog voor de NOD (niet ongesteld dag). Hoewel er gebruik wordt gemaakt van de extra gevoelige testen, kunnen deze wel vaak een erg vaag streepje geven of zelfs negatief zijn. De lage waarde betekent niet dat er sprake zal zijn van een miskraam: waarschijnlijk was het nog te vroeg om te testen. Vaak heeft het zin om de test na drie dagen weer te herhalen. Het resultaat zal in de meeste gevallen veel duidelijker zijn. Een lage HCG-waarde is ook te herkennen aan de zwangerschapsverschijnselen die nog heel minimaal aanwezig zijn.
Zwanger en kans op een miskraam

Tussen de 5 en 25 IU/L is er sprake van een zwangerschap maar kan deze nog resulteren in een miskraam. Dit komt omdat miskramen vooral vroeg in de zwangerschap ontstaan. Bij een HCG-waarde lager dan 25 is deze kans het grootst. Om die reden wordt vaak afgeraden een vroege zwangerschapstest te doen. Het testresultaat kan positief zijn terwijl de teleurstelling des te groter is wanneer deze eindigt in een miskraam. Bijna 70 tot 80 procent van alle zwangerschappen eindigt al heel vroeg in een miskraam. Vaak weet de vrouw hier niets vanaf omdat dit gebeurt voordat de 4 weken zwangerschap is bereikt.

 

Miskraam herkennen

Een miskraam is te herkennen aan bloedverlies en/of buikkrampen. Ook een lage HCG-waarde kan soms duiden op een miskraam. Soms daalt de concentratie HCG vlak voor de miskraam, maar dit is alleen waar te nemen middels een bloedtest. Met een urinetest zou de teststreep vager moeten worden. Zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en gevoelige borsten nemen vaak af vlak voor een miskraam. Dit komt omdat de foetus gestopt is met groeien en de aanmaak van HCG afneemt. Het lichaam maakt zich klaar om de zwangerschap af te breken.

 

Lage concentratie bij een tweeling

Bij een tweeling zwangerschap wordt er meer HCG aangemaakt. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling testen vaak ook eerder positief. Over het algemeen is de HCG-waarde gedurende de hele zwangerschap hoger dan normaal. Een lage HCG-waarde bij een tweelingzwangerschap kan duiden op een miskraam. Hierbij kan één, maar ook beiden foetussen afsterven. Het is daarom belangrijk om lage HCG-waarden bij een meerlingzwangerschap in de gaten te houden. Een extra controle door middel van een echo zal vaak meer duidelijkheid verschaffen. In sommige gevallen blijkt er niks aan de hand te zijn maar wordt er gewoon minder HCG aangemaakt.

 

Bronnen en meer informatie:
https://www.ivfmoeders.nl/archive/index.php/t-11222.html
laag hcg gehalte
Foto: Pixabay

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

2 comments

  1. Hoi
    Ik heb 7 verschillen zwangerschap testen gedaan en 2 van zijn van Clearblue. Waar van 1 was digitale die gaf aan 1-2 en het betekent tussen 3-4 weken zwanger. Maar ik heb onder tussen wat bloed testen in het ziekenhuis gedaan ivb hcg en ze zijden dat mijn hcg veelste laag was 45 waarbij het miskraam zal komen. Ik heb nergens last van en ook geen bloed verlies en nou is mijn vraag is dat wel laag idd en is er wel grote kan dat het mis gaat bij ..?

    1. Het is wel aan de lage kant, maar dit verschilt per zwangerschap. Het is belangrijker om te kijken of het hcg stijgt. Gebeurt dit niet, dan is er zeker iets mis.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.