Lachgas: over onvruchtbaarheid en zwangerschap

Lachgaspatronen leiden tot onvruchtbaarheid. Hierdoor mag je deze niet gebruiken wanneer je zwanger wilt worden of tijdens de zwangerschap. Er zijn namelijk diverse bijwerkingen van lachgas bekend. Het is zelfs al vaker gebeurd dat iemand is overleden na het gebruik van dit gas. Lees meer over distikstofmonoxide, het gebruik, de werking en gevolgen hiervan.

Distikstofmonoxide geschiedenis

Een andere benaming voor lachgas is distikstofmonoxide. Het gaat hier om een verbinding van stikstof en zuurstof. In de atmosfeer komt het gas voor als broeikasgas. Het gas zelf is kleurloos en heeft een licht zoete geur en smaak. Het wordt toegepast in motoren, waar het zorgt voor een verhoogd motorvermogen. Ook dient het als verdoving, bijvoorbeeld bij de tandarts.

Lachgas werd in het jaar 1776 ontdekt. De eerste periode na ontdekking werd het voornamelijk als attractie op kermissen gebruikt. Dankzij dit gas raakten mensen in een roes of vielen zelfs flauw. Daarna werd lachgas populair als verdovingsmiddel in ziekenhuizen en bij tandartsen. Het wordt dan ook al ruim 200 jaar binnen de medische wereld gebruikt. Lachgas fungeert als pijnstilling of brengt de patiënt in slaap. In dit laatste geval wordt lachgas gecombineerd met zuurstof en andere narcosemiddelen. Omdat het gas angstverminderend werkt, is het vooral populair binnen de tandartspraktijk.

Lachgas patronen en onvruchtbaarheid

Opgelet: gebruik je lachgas als feestartikel, gebruik dan helium en heliumballonnen. Hier te bestellen.

Lachgas patronen kopen kan bij de online feestwinkel. Het gas wordt via een slagroomspuit in een speciale lachgas ballon gespoten. Vervolgens ademen gebruikers het gas via de ballon in. Door inademing van lachgas kom je in een roes van een paar minuten. Je gaat de omgeving wat waziger zien en ook het geluid klinkt anders. Vaak moet je ook lachen. De lichamelijke effecten van lachgas zijn:

  • Dromerige roes
  • Lachbuien
  • Hallucineren
  • Soms angstgevoelens
  • Slap voelende ledematen
  • Misselijkheid en duizeligheid
  • Versnelde ademhaling
  • Problemen met het evenwicht

Lachgas patronen kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Dit geldt echter niet bij eenmalig gebruik van dit gas maar bij maanden- of jarenlang gebruik.

Overige bijwerkingen van lachgas

Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico. Zo mag je dit gas nooit direct vanuit de gasfles inademen. Het is namelijk zeer koud, waardoor de longen kunnen bevriezen. Mogelijk loop je ook risico op bevriezing van de stembanden, de lippen en de neus.

Bij het gebruik van dit gas krijgen je hersenen te maken met een zuurstoftekort. Dit heeft als gevolg dat je last krijgt van hoofdpijn en duizeligheid. De gebruiker kan uit evenwicht raken en zelfs flauwvallen. Dit brengt mogelijk milde tot ernstige verwondingen met zich mee.

Lachgas vermindert de concentratie. Dit effect kan uren aan blijven houden. Het is daarom niet verstandig om na het gebruik van dit gas deel te nemen aan het verkeer. Jongeren en kinderen mogen dit gas nooit gebruiken. Het is van invloed op de ontwikkeling van de hersenen.
Bij verkoudheid staat er een grotere druk dan normaal op het hoofd. Bij gebruik van lachgas kan het trommelvlies springen. Dit leidt niet alleen tot oorpijn maar in slechte gevallen zelfs tot blijvende gehoorschade.

Lachgas tijdens zwangerschap

Hoe zit het met lachgas bij de tandarts wanneer je zwanger bent? Lachgas wordt voornamelijk gebruikt bij patiënten die bang zijn voor de tandarts. Dankzij het gas wordt angst weggenomen en voelt de patiënt zich meer ontspannen. Tijdens de behandeling wordt de patiënt goed in de gaten gehouden. Dit gebeurt onder andere met een klemmetje op de vinger, dat de hartslag en zuurstofverzadiging controleert. Mensen die verkouden zijn of recentelijk een hartinfarct hebben gehad mogen niet behandeld worden met lachgas. Dit geldt ook bij ernstige psychotische problemen of patiënten met longemfyseem.

Lachgas tijdens de zwangerschap is niet aan te raden. Het gas is schadelijk voor de ongeboren baby. Het veroorzaakt een zuurstoftekort bij de baby, met mogelijk een miskraam tot gevolg. In andere gevallen ontstaan er ernstige geboorteafwijkingen. De nadelige effecten gelden vooral bij meermalig gebruik van lachgas. Het is daarom aan te raden om bij de tandarts te kiezen voor een andere verdoving of de behandeling uit te stellen.

Als pijnbestrijding bij de bevalling

Lachgas in verdunde vorm wordt ingezet als pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het gas stimuleert de aanmaak van endorfine, waardoor de vrouw minder pijn ervaart. De geleiding van pijnprikkels wordt geremd. Daarnaast werkt het angstverminderend en ontspant het de spieren. Lachgas mag alleen worden toegepast bij een gezonde bevalling. Dit betekent dat de weeën goed aanwezig zijn en de ontsluiting ver genoeg gevorderd is. Het lachgas mag niet worden toegepast tijdens het persen.

Wil je lachgas tijdens de bevalling gebruiken? In dit geval krijg je een kinmasker om het hoofd. Via een eerste masker adem je het gas in. Het gas werkt binnen 30 seconden en het effect blijft een aantal minuten aan houden. Uitademing gebeurt via het kinmasker. Hiermee wordt voorkomen dat het uitgeademde gas in de ruimte terecht komt en dus ook bij de hulpverleners.

Lachgas tijdens de bevalling heeft geen nadelig effect op de baby of op de weeën. Bovendien houd je zelf controle over de toediening. Helaas is lachgas als pijnbestrijding niet overal beschikbaar. Bovendien wordt het ook niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Neem vooraf contact op met je zorgverzekeraar en vraag naar de mogelijkheden. Informeer ook eens bij de verloskundige of het plaatselijke ziekenhuis.

Mensen overleden aan lachgas

Lachgas kan dodelijk zijn. In 2015 overleed een 18-jarige jongen na het gebruik van lachgas. Hij gebruikte dit in combinatie met alcohol en kreeg een hartstilstand. Een 24-jarige vrouw kreeg de ziekte van Lichtheim na wekelijks gebruik van 15 ballonnetjes lachgas. Als gevolg hiervan kan ze niet meer lopen of haar handen goed gebruiken.

In 2017 gebruikte een Australische studente 360 lachgas capsules in één week tijd. Dit heeft het ruggenmerg zo ernstig beschadigd dat de studente invalide is geworden.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.