Laatste nieuws over pensioenleeftijd

Pensioen nieuws 2019: dit is het laatste nieuws over pensioenleeftijd. Bekijk hoe je pensioen opbouwt en wanneer de AOW gerechtigde leeftijd is. Het kabinet verandert regelmatig regels rondom het pensioenakkoord en pensioenen. Blijf op de hoogte van deze veranderingen. In dit artikel lees je hier meer over.Over AOW en pensioenleeftijd

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Het is de basis voor het Nederlands ouderdomspensioen en valt onder de volksverzekeringen. Dit werkt in Nederland als volgt:

 1. De belastingdienst int de premies volksverzekeringen bij iedereen jonger dan de leeftijd waarop AOW van toepassing is.
 2. Deze premies worden onder andere gebruikt voor de AOW.
 3. De Sociale Verzekeringsbank keert de AOW uit aan iedereen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd.

Iemand heeft recht op een AOW uitkering wanneer deze minstens 50 jaar binnen het Koninkrijk der Nederland heeft gewoond of gewerkt. Voor ieder jaar wordt 2% van het recht op deze uitkering opgebouwd. Na 50 jaar is er dus recht op 100% AOW uitkering.

De pensioenleeftijd wordt ook wel de AOW leeftijd genoemd. Deze werd in 1956 vastgesteld op 65 jaar. Omdat de mens steeds ouder wordt, is de pensioenleeftijd regelmatig aangepast.

Laatste nieuws over pensioenleeftijd

Wat is het meest actuele nieuws over de pensioenleeftijd? Deze leeftijd is in ieder geval afhankelijk van de geboortemaand. Bijvoorbeeld: wie geboren is tussen januari en augustus 1953 ontvangt AOW-uitkering op een leeftijd van 66 jaar en 4 maanden. Wie geboren is tussen januari 1955 en september 1957 begint zijn pensioen op de leeftijd van 67 jaar en 3 maanden. Iedereen die na september 1957 is geboren krijgt te maken met de nieuwe AOW leeftijd. Dit lees je in het laatste nieuws over pensioenleeftijd.

Lees meer:

Doorwerken tot je 67e

Dit is het pensioen nieuws 2019. Ben je geboren op of na 1 oktober 1956? Volgens het pensioen nieuws 2019 is de pensioenleeftijd vastgesteld op minimaal 67 jaar en 3 maanden.

Vanaf het jaar 2022 is de pensioenleeftijd afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting van de Nederlander. Hier wordt een speciale rekenformule voor gebruikt. Er wordt gekeken naar de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd én de huidige AOW leeftijd. Afhankelijk van de uitkomst kan de pensioenleeftijd met 3 maanden worden verhoogd. Verhoging van de pensioenleeftijd vindt altijd in verschillende stappen plaats.

Nieuw pensioenstelsel 2020

Naast het laatste nieuws over AOW leeftijd heb je vast wel gehoord van het nieuw pensioenstelsel 2020. Hierbij gaat het oude pensioenstelsel op de schop. Het eerste doel is al bereikt: een verhoging van de AOW gerechtigde leeftijd. Dit ging van 65 jaar naar 67 jaar. Voordeel hiervan is dat de schatkist langer inkomsten vergaart. Dit kan weer gebruikt worden voor uitbetaling van de AOW uitkeringen.
Daarnaast zou het nieuwe pensioenstelsel 2020 meer duidelijkheid moeten geven over de te betalen premies. Oudere en jongere werknemers betalen namelijk evenveel. Het zou beter zijn wanneer jongeren in het begin veel opbouwen en op latere leeftijd wat minder. Onder het nieuw pensioenstelsel 2020 zouden ook individuele pensioenpotjes vallen. Hierbij bouw je een pensioenvermogen op je eigen pensioen bankrekening op. Met je eigen pensioenpotje koop je een levenslange pensioenuitkering en eventueel partnerpensioen.

Nog meer laatste nieuws over AOW leeftijd

Terug naar het laatste nieuws over AOW leeftijd:

 • Veel bedrijfsartsen denken dat werknemers de pensioenleeftijd van 67 jaar niet eens halen
 • De meeste Nederlanders willen de pensioenleeftijd terugdraaien naar 65 jaar
 • Het Kabinet wil het pensioenstelsel openbreken in ruil voor een minder snelle verhoging van de AOW leeftijd
 • Tienduizenden Nederlanders hebben een te klein pensioen opgebouwd
 • Ruim 850.000 Nederlanders bouwen in loondienst geen pensioen op
 • Benieuwd naar het laatste nieuws over pensioenleeftijd in de rest van Europa?
 • Zweden verhoogt de pensioenleeftijd als gevolg van de hoge kosten voor asielzoekers
 • Polen verlaagt de pensioenleeftijd voor mannen tot 65 jaar en voor vrouwen tot 60 jaar
 • Rusland verhoogt de pensioenleeftijd met 5 jaar. Hiermee ligt de pensioenleeftijd vrijwel gelijk aan de Russische levensverwachting

Pensioen nieuws FNV

De FNV speelt een belangrijke rol bij het pensioenakkoord. Laten we eerst eens kijken waar de FNV voor staat. De Federatie Nederlandse vakbeweging is een Nederlandse werknemersvereniging en in 1976 opgericht. De FNV heeft meer dan 1,6 miljoen leden en is hiermee de grootste Nederlandse vakcentrale. Ruim 2 miljoen werknemers vallen onder een FNV – CAO.

FNV neemt een standpunt over pensioen en AOW in. Zo is de FNV van mening dat het kabinet niet tegenmoet is gekomen aan de eisen van de vakbonden. De FNV wil namelijk een goed pensioen voor alle Nederlanders. Dit is het pensioen nieuws FNV:

 • De FNV wil een toekomstbestendig pensioenstelsel
 • Het pensioen moet samen met de AOW 80% van het gemiddelde loon bedragen
 • De FNV wil vooral een stabiel pensioeninkomen en een stabiele premie
 • Het streeft naar pensioenopbouw voor alle werkenden: dus óók voor zelfstandige en flexwerkers
 • Vaste contracten zijn een must voor een goede pensioenopbouw
 • De FNV vindt dat de overheid werkenden voldoende fiscale ruimte voor pensioenopbouw moet bieden

Het pensioen nieuws FNV sluit niet altijd aan op wat de overheid of werkgevers willen. Zo wil de overheid dat iedereen dezelfde premie betaalt en jongeren meer pensioenopbouw krijgen. Werkgevers willen juist af van het risico op premieverhogingen gaan voor een vaste premie.

Naast het pensioen nieuws FNV voert deze werknemersbond acties om hun eisen kracht bij te zetten. In de hoop om tot een gezamenlijk voorstel voor het toekomstige pensioenstelsel te komen.

Dit is het laatste nieuws AOW

Hieronder in het kort het laatste nieuws AOW (bron):

 • In 2024 gaat de AOW leeftijd niet omhoog, aldus Wouter Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid
 • 65-jarigen leven in het jaar 2024 gemiddeld 9 maanden langer
 • Verhoging van de AOW leeftijd levert de overheid ruim 1,7 miljard euro op
 • De AOW leeftijd kan langzamer omhoog door een trager stijgende levensverwachting
 • 1 jaar voor de AOW leeftijd hoef je niet meer verplicht te solliciteren
 • Een aparte AOW regeling voor zware beroepen is niet realistisch
 • In 2040 moet de AOW leeftijd verhoogd worden tot minstens 69 jaar, aldus econoom Willem Heeringa

Dit was het laatste nieuws AOW en het laatste nieuws over AOW leeftijd. Heb jij nog een nieuwtje, laat dit in een reactie hieronder weten.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

 1. 66 jaar max voor aow alle beroepen,herberekening na 5 jaar.
  Nu sterven er meer aow ers dan men had gedacht.
  Unfair stelsel voor wie 48 jaar premie heeft betaald en gewerkt om nog langer door moet om aow te ontvangen.
  Je wordt de dood ingejaagd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.