Krampen bij ovulatie of eisprong

De ovulatie of eisprong is een belangrijk aspect van de vruchtbaarheid. Soms ervaar je krampen bij ovulatie. Een zeer pijnlijke eisprong kan ook symptomen als misselijkheid met zich meebrengen. Is dit een voor teken van zwangerschap, overgang of misschien endometriose? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de maandelijkse cyclus en waarom dit pijnklachten kan veroorzaken.Dit gebeurt er tijdens de eisprong

Wat is eisprong precies? De eisprong of ovulatie speelt een belangrijke rol tijdens de vruchtbare jaren. Er komt een rijpe eicel uit de eierstok vrij. Dit gebeurt ongeveer iedere 28 dagen en dus 14 dagen voor de verwachte menstruatie. De eicel blijft ongeveer 12 uur lang vruchtbaar. Gebeurt er binnen deze periode niks, dan sterft de eicel af.

Ovulatie voelen: symptomen die je nog niet kent

Sommige vrouwen kunnen de eisprong of ovulatie voelen. Dit is wel handig, want zo weet je precies wanneer je vruchtbaar bent. Toch is het niet altijd prettig om dit te voelen. Het kan namelijk dat de eisprong pijnlijk is. Een zeer pijnlijke eisprong wordt ook wel ovulatiepijn genoemd.

Eisprong symptomen zijn een heldere en doorzichtige afscheiding, vocht vasthouden, hogere lichaamstemperatuur en soms krampen bij ovulatie. Sommige vrouwen ervaren ook nog eens rugpijn. Het libido ligt rond de ovulatie een stuk hoger. Dit is natuurlijk niet voor niks: het lichaam wil zwanger worden. Of jij dit zelf ook wil, is een andere zaak.

Ben je tijdens de eisprong misselijk? Ook dit is een verschijnsel dat vaker voorkomt. Je kunt je enkele uren misselijk voelen. Dit verdwijnt vanzelf weer.

Zeer pijnlijke eisprong, wat zijn de oorzaken?

Last van een pijnlijke eisprong? Overgang kan een oorzaak zijn. Dit is de periode rond de menopauze. Tijdens de overgang neemt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Dit zorgt voor een ander menstruatiepatroon. Andere overgangsklachten zijn opvliegers, nachtelijk zweten, een droge huid en stemmingswisselingen. Er kan zelfs botontkalking ontstaan.

Zeer pijnlijke eisprong & overgang behoort ook tot een van de overgangsklachten. Dit wordt ook wel ervaren als krampen bij ovulatie. Toch heeft niet iedere vrouw hier last van. De overgang duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar. Na deze periode blijft de menstruatie helemaal weg. Dit betekent dat er ook geen rijpe eicel meer vrij komt. De vrouw kan officieel niet meer zwanger worden. Een andere oorzaak van een zeer pijnlijke eisprong is endometriose. Hieronder lees je daar meer over.

Pijn eisprong endometriose: symptomen die hierbij passen

Endometriose is een chronische ziekte die alleen bij vrouwen voorkomt. Hierbij bevindt baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte. Dit weefsel kan zich op het buikvlies of andere organen nestelen en daar verder groeien.

Endometriose veroorzaakt een hoop pijnklachten. Bijvoorbeeld pijn tijdens de menstruatie of pijn tijdens het ontlasten. Meer dan 95% van de patiënten heeft last van een opgezette buik. Andere symptomen zijn overvloedig of langdurig menstrueren, een onregelmatige cyclus, krampen bij ovulatie, slapeloosheid, vermoeidheid en depressiviteit. Ook het premenstrueel syndroom (pms) en onvruchtbaarheid kunnen ontstaan.

De oorzaak van endometriose is niet altijd bekend. Wel zijn er een aantal uitlokkende factoren. Retrograde menstruatie kan endometriose veroorzaken. Dit is het verschijnsel waarbij stukjes baarmoederslijmvlies door de eileiders naar de bekkenholte terugvloeien. Normaal wordt dit netjes door het lichaam opgeruimd. Bij vrouwen met endometriose blijft het baarmoederslijmvlies achter en groeit verder uit. Het kan ook voorkomen dat endometriumcellen zich via de lymfevaten verspreiden. Het is alleen niet bekend waardoor dit komt.
Andere mogelijke oorzaken zijn stress, milieuvervuiling en een bepaald voedingspatroon. Vrouwen die veel cafeïne drinken lopen meer risico op het ontwikkelen van endometriose. Dat stress een oorzaak zou zijn, blijkt voornamelijk uit een Amerikaanse studie met ratten. Dieren die aan stress werden blootgesteld ontwikkelden sneller endometriosehaarden.

Behandeling van endometriose gebeurt vaak met medicijnen zoals pijnstillers, de pil of synthetische gnrh hormonen. In dit laatste geval wordt er een tijdelijke kunstmatige menopauze opgewekt. Bij ernstige klachten vindt een operatie plaats. Hierbij wordt endometrioseweefsel verwijderd. Mochten bovenstaande behandelingen niet helpen, dan kunnen de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd worden. Helaas verhelpt dit niet altijd het probleem en kunnen symptomen aanwezig blijven.

Krampen bij eisprong effectief aanpakken

Het is natuurlijk vervelend om krampen bij eisprong te ervaren. Wie hier iedere maand last van heeft, zoekt naar een effectieve behandeling. Ovulatiepijn is redelijk goed te behandelen. Pijnstillers geven een goede verlichting. Paracetamol is de meest lichte vorm van pijnstilling. Ibuprofen is wat zwaarder en werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Alleen bij ernstige klachten kan de huisarts een zwaardere pijnstilling voorschrijven. Dit is alleen op recept verkrijgbaar.

Bij buik – en rugpijn helpt een warme kruik. Dit verlicht de pijn en werkt ook nog eens kalmerend. Zorg wel voor een veilige kruik. Een goed alternatief is het warmtekussen. Hieronder vind je de drie best verkochte kruiken/ warmtekussens:

  1. Fashy warmwaterkruik 2 liter grijs
  2. KooZzzi warmte kruik – Oplaadbaar (elektrische)
  3. Treets Hittepit Kersenpitkussen

Behandeling door middel van de pil is ook effectief. Door de pil vindt er geen eisprong meer plaats. Dit betekent nooit meer last van krampen bij ovulatie. Gebruik je dit middel nog niet, vraag dan de huisarts om advies. Na 3 maanden gebruik zou er een duidelijk verschil moeten zijn. Is dit niet het geval, dan gaat het waarschijnlijk ook niet om een pijnlijke eisprong.

Ovulatiepijn meerdere dagen

Kun je meerdere dagen last hebben van ovulatiepijn? Eigenlijk niet, de ovulatie is een kort moment met krampen of een stekende pijn. Hier zou je binnen een dag vanaf moeten zijn. Blijf je last hebben van ovulatiepijn? Waarschijnlijk is er iets anders aan de hand. Het kan om een of meerdere vleesbomen gaan, een cyste, endometriose of een andere onderliggende afwijking of aandoening. Blijven de klachten maandelijks terugkeren of aanhouden, dan is het beter om de huisarts te bezoeken. Deze zal voor aanvullend onderzoek doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Onderzoek door de gynaecoloog is niet altijd even prettig maar wel noodzakelijk. Alleen wanneer de oorzaak bekend is, kan een gerichte behandeling gestart worden. Dit helpt om van de pijnklachten af te komen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.