Kraamzorg regelen, wanneer aanvragen

Kraamzorg regelen tijdens de zwangerschap. Weet jij wanneer je kraamzorg moet aanvragen? Iedereen in Nederland heeft hier recht op. Dit geldt overigens ook voor België. De kraamverzorgster komt de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling helpen. Deze hulp bestaat uit gezondheidszorg voor jou en de baby. Daarnaast helpt ze met de verzorging van je baby en doet licht huishoudelijk werk . We bespreken het aanvragen, de kosten en zorgverzekering en wat kraamzorg is.
Kraamzorg in Nederland

Kraamzorg biedt professionele zorg voor jou en je baby. Hierdoor kunnen jullie onbezorgd genieten van de kraamtijd. In Nederland zijn er veel kraamzorgbureaus. In elke provincie zijn er meerdere kraamzorg bureaus te vinden. Sommigen zijn aangesloten bij een kraamzorgorganisatie. Vanuit het kraamzorgbureau regel je de kraamverzorgster of kraamhulp.

De kraamhulp assisteert de verloskundige of arts tijdens de bevalling. Al enkele uren voordat de geboorte plaatsvindt, is de kraamhulp aanwezig. Na de bevalling verzorgt de kraamhulp moeder en baby. Deze zorg gaat door gedurende de kraamperiode. Ook geeft de kraamhulp voorlichting over de verzorging en biedt de nodige ondersteuning. Daarnaast zorgt ze voor het gezin en ontvangt het bezoek. Je kan met al je vragen of problemen bij de kraamhulp terecht. Deze probeert het zelfvertrouwen van jullie als ouders te vergroten.

Vrouwelijke kraamverzorgster of mannelijke kraamverzorger?

Er zijn niet veel mannen die in de kraamhulpverlening werken. Het is voornamelijk een vrouwenberoep. Vraag je kraamhulp aan, dan mag je aangeven of het een man of vrouw moet of mag zijn. Sommige mensen hebben liever een vrouwelijke kraamverzorgster. Dit is vooral fijn wanneer je de eerste keer bevalt. Alles is dan nog nieuw. Andere vrouwen maakt het helemaal niet uit. Zij vinden het belangrijk dat er een goede klik is met de kraamhulp.

Vergoeding kraamhulp vanuit de zorgverzekering

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Geef je flesvoeding, dan heb je recht op 45 uur kraamhulp. In andere gevallen is dit 49 uur. Wettelijk is vastgelegd dat je minimaal 24 uur kraamhulp krijgt. Er is ook een maximum. Het maximum aantal uren bedraagt 80 uur. Overigens komt dit minder vaak voor. Standaard krijg je 8 dagen zorg. Dit is gerekend vanaf de geboortedag. De kraamperiode kan verlengd worden tot maximaal 10 dagen. De verloskundige bepaalt of je deze twee extra dagen nodig hebt.

De uren die je krijgt worden verdeeld over het aantal dagen. Geadviseerd wordt om de eerste 4 dagen 8 uur zorg per dag te nemen. Dit is vooral handig wanneer je voor de eerste keer bevalt. Later in de kraamperiode kom je goed uit met minder uren per dag. Overigens is het mogelijk dat het aantal uren tijdens de kraamzorg periode wordt aangepast. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er problemen met het voeden ontstaan, of wanneer je erg onzeker bent.

Eigen bijdrage kraamzorg

Je betaalt altijd een eigen bijdrage voor de kraamzorg. Voor 2017 bedraagt dit €4,30 per uur. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt. Krijg je bijvoorbeeld 45 uur kraamzorg, dan betaal je €193,50 zelf. De rest wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Is kraamzorg verplicht?

Steeds vaker wordt kraamzorg niet geregeld. Vaak is dit een financiële kwestie. De verplichte eigen bijdrage kan een drempel zijn. Sommige mensen schakelen lieve de hulp van familie in. Is kraamzorg in Nederland verplicht? Nee, dit is geen verplichting en ook nergens wettelijk vastgelegd. Wat wel wettelijk is vastgelegd, is dat je recht hebt op kraamzorg.
Moet je zelf de kraamzorg regelen?

Ja, je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de kraamzorg. De verloskundige of de arts doet dit niet. Wel kunnen zij jou voorzien van de nodige informatie. Kraamzorg is belangrijke ondersteuning en begeleiding tijdens de kraamperiode. Het is dan ook belangrijk om dit tijdig te regelen. Dit kun je zelf doen, maar ook aan je partner overlaten. Bedenk wel dat je zelf het gesprek met het kraamzorgbureau krijgt.

Wanneer kraamzorg aanvragen?

Om kraamzorg aan te vragen moet je er al vroeg bij zijn. Geadviseerd wordt om dit rond de 12 weken zwangerschap te doen. Eerder is nog beter. De meeste vrouwen regelen de kraamzorg tussen de 8 en 16 weken zwangerschap. Je hebt dan net de eerste echo bij de verloskundige gehad. Je kiest zelf het kraamzorgbureau uit. Het is wel aan te raden om een zorgbureau in je eigen omgeving te kiezen. Wanneer de afstand te groot is, is er een kans dat je aanvraag wordt afgewezen.

Het intakegesprek met het kraamzorgbureau

Na je inschrijving bij het kraamzorg bureau gebeurt er nog niks. Rond de 26e zwangerschapsweek krijg je een telefoontje van het bureau. Ze maken een afspraak voor een intakegesprek. Dit gesprek vindt bij jou thuis plaats. Tijdens dit gesprek maak je kennis met het kraamzorgbureau. Ze leggen uit wat je van hun kunt verwachten. Zo wordt ook besproken wat de kraamhulp nodig heeft. Eventuele wensen van jou worden meegenomen. Zijn er bijzonderheden, vermeld dit dan tijdens dit gesprek. Soms wordt gevraagd of je een voorkeur hebt. Dit kan voor een bepaalde kraamhulp zijn, of specifiek een mannelijke of vrouwelijke hulp. Het kraambureau zoekt de geschikte kraamhulp uit. Deze sluit zo goed mogelijk aan op jouw wensen.

Wat als ik niet tevreden ben over de kraamverzorgster?

Het kan dat je geen klik hebt met de kraamverzorgster. Of dat deze niet doet wat je verlangt. Neem in dit geval contact op met het kraamzorg bureau. Ze bespreken samen met jou het probleem. Zo zullen ze problemen snel willen oplossen. Soms sturen ze een andere kraamverzorgster.

Het kan ook zijn dat je halverwege de kraamperiode een andere hulp krijgt. Dit heeft vaak niets met jou te maken, maar met de dienstregeling van de kraamhulp. De kraamverzorger werkt een bepaald aantal uren en dagen achter elkaar. Daarna hebben ze recht op verlof.

Na afloop van de kraamperiode wordt jouw mening gevraagd. Het kan dat je een formulier moet invullen. Ook kun je een enquête thuis gestuurd krijgen of online. Heb je vragen, opmerkingen of klachten, meld deze dan zeker. Hiermee help je het kraamzorgbureau hun dienstverlening nog beter af te stemmen.

 

Bronnen en informatie:
Artikel is verkregen van Infozwanger.nl (november 2017)

 

De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.