Kosten baby eerste jaar

Dat kinderen geld kosten, is allang bekend. Het CBS houdt zich bezig met budgetonderzoek en heeft berekend dat een kind ongeveer 17% van je besteedbaar inkomen opslokt. Tot de 18e verjaardag ben je meer dan een ton kwijt aan de opvoeding en verzorging van je kind. Gemiddeld ben je in het eerste jaar €350 aan luiers kwijt, maar dat is nog maar het begin. Wat kost een baby eigenlijk gedurende de eerste maanden of het eerste jaar? Samen maken we een berekening, zodat je weet wat jou te wachten staat. Maak je borst maar nat.
Berekeningen door het Nibud

Het CBS of Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert statistische informatie, waaronder ook budgetonderzoek. Het Nibud geeft voorlichting over geldzaken. In dit artikel houden we rekening met cijfers die gepubliceerd zijn door het CBS en Nibud. Alleen zo komen we tot een goede conclusie.

Bij de berekening van de kosten is rekening gehouden met de aanschaf van:

  • Babykamer
  • Wandelwagen/ kinderwagen
  • Autostoeltje
  • Kinderstoel
  • Beddengoed
  • Babyfoon
  • Luiers gedurende het eerste jaar
  • Verzorgingsproducten
  • Speelgoed etc

Kosten voor de luiers

Een van de grootste kostenposten gedurende het eerste jaar zijn wegwerpluiers. Tenzij je gebruik maakt van stoffen luiers, zie je het grootste gedeelte van je geld hieraan verdwijnen. Een wegwerpluier kost gemiddeld 15 eurocent tot 20 eurocent, afhankelijk van het merk dat je kiest. Pampers is een veel duurder merk dan het huismerk van de Lidl. Hierin maak je zelf de keuze. Gemiddeld ben je €24 tot €30 per maand kwijt aan luiers. Dit komt op een jaar toch al gauw uit op meer dan €280, dat kan oplopen tot wel €400.

Kosten van de babyuitzet

Voordat de baby komt krijg je te maken met een hoop kosten. Denk hierbij aan de aanschaf van een complete babykamer. Je hebt op zijn minst een baby wiegje of babyledikantje nodig, tenzij je ervoor kiest je baby in een doos te laten slapen. Op zich geen vreemd idee, Finse baby’s slapen standaard in een kartonnen doos.

Laten we even uitgaan van een normale situatie waarbij je een babykamer aanschaft. Een budget babykamer of tweedehands kamertje kost tussen de €300 en €500. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil, er zijn mensen die tot meer dan €3000 aan de babykamer besteden. Heb je hier het geld voor, dan is dit een leuke aankoop. Bedenk wel dat de babykamer niet lang gebruikt wordt.

Naast de babykamer schaf je een matrasbeschermer, weekend bedje en decoratie voor de babykamer aan. Gemiddeld ben je hier €50 tot meer dan €300 voor kwijt. Gebruik geen baby dekbed of kussen voor de baby maar kies voor een veilige babydeken of slaapzak. Zo slaapt jouw baby op een veilige en verantwoorde manier.
Wat kost een kinderwagen?

Ook de kinderwagen is een hele investering. Zo kun je kiezen uit de voordelige Bomo kinderwagen van €200, de Gold Baby kinderwagen van €300 of de Quinny Moodd van €500. Er is veel keus in veel verschillende merken. De topmerken zoals Bugaboo of Chico kostte een aardige duit, goedkopere merken bieden een goede tot uitstekende kwaliteit. Reken voor een kinderwagen minimaal €200, dan zit je altijd goed.

Aanschaf van overige babyartikelen

Met deze zaken ben je er nog niet. Je hebt onder andere een box met boxkleed, kinderstoel, autostoeltje en babyfoon nodig. Ook een flesverwarmer, matrasbeschermer en wipstoeltje zijn onmisbaar. Al deze zaken kosten je gemiddeld €300 tot €600. Met een beetje slim shoppen kom je misschien wel onder deze €300, maar we houden het liever ruim. Tweedehands spulletjes zijn veel goedkoper en vaak nog in opperbeste staat. Koop in ieder geval het babymatrassen nieuw, dat is wel zo hygiënisch.

Geef je flesvoeding, vergeet dan niet een berekening te maken van de flessen en spenen. Gemiddeld ben je hier €20 voor kwijt.

Babykleding kopen

Om de babyuitzet compleet te maken koop je de eerste babykleding. Dit bestaat uit een aantal rompertjes, truitjes, broekjes en sokjes. Ook een mutsje en jasje mogen niet ontbreken. Gemiddeld ben je voor de eerste kleding ruim €100 kwijt. Heb je niet veel te besteden, kijk dan zeker eens bij zaken als Zeeman, Wibra of Primark. De kwaliteit van kleding ligt hier iets lager, maar maakt dit iets uit wanneer baby er toch snel is uitgegroeid? Kies je voor merkkleding, reken dan op een bedrag van meer dan €150, oplopend tot wel €500.

Totale kosten baby eerste jaar

Tellen we alle bovenstaande zaken inclusief speeltjes, dan ben je minimaal €1000 voor het eerste jaar kwijt. Let erop dat deze kosten laag genomen zijn, het kan al snel oplopen tot meer dan €3000 voor het eerste jaar.

Kosten baby per maand berekenen

Het is niet heel reëel om de kosten voor je baby per maand te berekenen. Dit heeft ermee te maken dat je het meeste nog voor de bevalling hebt aangeschaft. Wil je toch weten wat een baby per maand kost (buiten de aanschaf die je al gedaan hebt), reken dan op een bedrag van €40 euro tot €80 per maand. In deze berekening zitten kosten voor luiers, babyshampoo, flesvoeding, verzorgingsproducten en misschien wat extra kleding.

Kosten voor medische zorg

Een bezoek aan de kinderarts of het consultatiebureau, een inenting of met je kind naar het ziekenhuis: wat zijn de medische kosten gedurende het eerste jaar? Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Bezoekjes aan het consultatiebureau, de kinderarts of het ziekenhuis worden vergoed vanuit de basisverzekering, ook medische behandelingen vallen hieronder. Anders wordt het wanneer je kiest voor een speciale behandeling waaronder acupunctuur of een alternatieve behandeling.

 

Bronnen en meer informatie:
https://www.nibud.nl /consumenten/ wat-kost-uw-kind/
https://fd.nl/werk-en-geld/ 1137118/ hoeveel-kost-een- kind-reken- maar-gerust- op-een- ton
cbs

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.