Koolhydraatarm dieet niet aan te raden voor zwangere vrouwen

Een glutenvrij of koolhydraatarm dieet kan tijdens de zwangerschap neurologische aandoeningen bij het ongeboren kind veroorzaken. Dit is iets wat gelukkig weinig voorkomt, maar waar zeker aandacht aan moet worden besteed. Het gaat voornamelijk om de opname van foliumzuur. Inname hiervan schiet  bij een glutenvrij of koolhydraatarm dieet vaak tekort.

Vrouwen hebben verschillende redenen tot het volgen van een koolhydraatarm dieet. Het zou gezond zijn en helpen bij het afvallen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een koolhydraatarm dieet niet effectief is bij het realiseren van een verhoogde vetverbranding.
Een glutenvrij dieet is wat anders. Hierbij worden gluten die van nature voorkomen in tarwe, rogge en gerst vermeden. Een glutenvrij dieet is vooral belangrijk voor mensen met de aandoening coeliakie of een glutenallergie.

Het belang van foliumzuur

Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11. Deze vitamine is belangrijk voor de groei en werking van het lichaam. Ook is het van belang bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van de foetus. Zwangere vrouwen moeten dagelijks 400 microgram foliumzuur binnenkrijgen. Van nature komt vitamine B11 voor in volkorenproducten, brood, groenten, vlees en zuivel. Zwangere vrouwen krijgen vaak onvoldoende foliumzuur binnen. Dit wordt nog eens versterkt bij het volgen van een koolhydraatarm of glutenvrij dieet.

Bij een tekort aan foliumzuur is de kans op geboorteafwijkingen vergroot. Het gaat hierbij om een hazenlip, open ruggetje en open gehemelte. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om extra foliumzuur tabletten te slikken, te beginnen 4 weken voor de mogelijke zwangerschap. Na de tiende week van de zwangerschap is het niet langer nodig om extra foliumzuur in te nemen.

Link tussen koolhydraatarm dieet en risico op neurologische aandoeningen

Een wetenschappelijke studie, gepubliceerd op Birth Defects Research, toont aan dat er een duidelijke correlatie tussen een koolhydraatarm dieet en neurologische aandoeningen is. Dit is de eerste studie die aantoont dat een beperkte inname van koolhydraten de kans op anencephaly of spina bifida verhoogt. Uit het onderzoek blijkt dat deze kans met ruim 30% wordt verhoogd. De onderzoekers willen geen paniek veroorzaken, verdere studie is dan ook nodig.

Ondertussen blijft het advies voor zwangere vrouwen bestaan: het innemen van extra foliumzuur. Deze tabletten zijn verkrijgbaar bij de apotheek of betere drogist.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.