Klachten na een ruggenprik

Met een ruggenprik wordt het onderlichaam verdoofd. Dit wordt toegepast als pijnbestrijding tijdens de bevalling of als verdoving bij een keizersnede. Het zetten van een ruggenprik doet over het algemeen geen pijn. Wel kun je last hebben van klachten na een ruggenprik. Dit varieert van rugpijn en hoofdpijn tot zenuwschade.
Wat is een ruggenprik precies

Bij een ruggenprik wordt er een verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies gespoten. Deze vorm van anesthesie verdooft het onderlichaam en de benen. Hierdoor wordt er geen pijn meer gevoeld. De ruggenprik werkt langzaam tot zeer snel en blijft drie tot zes uur aanhouden. Er zijn twee verschillende soorten ruggenprikken:

  1. Bij een spinale ruggenprik wordt de verdovingsvloeistof in de ruimte waar het ruggenmergvloeistof zich bevindt, ingespoten. Deze verdoving werkt zeer snel en wordt daarom gebruikt als pijnstilling tijdens de bevalling.
  1. Bij de epidurale ruggenprik wordt de verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies ingespoten. De anesthesist kan een katheter met pijnpomp aansluiten. Deze methode wordt gebruikt om na een operatie pijnstilling toe te dienen.

Klachten na een ruggenprik kunnen in beide gevallen optreden.

Rugpijn na een ruggenprik

Een van de meest voorkomende klachten na een ruggenprik is rugpijn. Dit heeft niet met de ruggenprik zelf te maken maar met de houding op de operatietafel of tijdens de bevalling. Deze rugpijn kan enkele dagen tot weken aan blijven houden. Behandeling is over het algemeen niet nodig. Blijft rugpijn bestaan, dan is het altijd beter om contact op te nemen met de behandelende arts.

Hoofdpijn na een ruggenprik

Iets minder vaak komt hoofdpijn na een ruggenprik voor. Dit wordt gezien bij 1 op de 200 mensen die verdoofd zijn middels een ruggenprik. Vaak beginnen de klachten op de dag van de ruggenprik tot enkele dagen hierna. De hoofdpijn is voelbaar voor aan het hoofd of achteraan in de nek. De pijnklachten verminderen bij liggen. Bijkomende klachten zijn misselijkheid, stijve spieren in de hals en het slecht verdragen van fel licht of geluid.

Hoofdpijn na een ruggenprik ontstaat wanneer de anesthesist per ongeluk met de naald door de dura gaat. Dit is het buitenste vlies van het ruggenmerg. Hierdoor ontstaat er een gaatje in het vlies en gaat er vocht verloren. De druk in de hersenen daalt, wat voelbaar is als hoofdpijn. Het gaatje geneest in enkele weken. Het is aan te raden om zoveel mogelijk plat te liggen en eventueel paracetamol of ibuprofen in te nemen. Bij hevige hoofdpijn is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de arts.

Bestel Ibuprofen van Leida Pharma

Moeite met plassen

Na een ruggenprik kan er moeite met plassen ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de verdoving, die zich ook over de blaas uitbreidt. Het is belangrijk om voor het zetten van de ruggenprik eerst nog goed uit te plassen. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van een katheter, waarbij de blaas helemaal leeg wordt gemaakt. Wanneer de verdoving eenmaal is uitgewerkt, verdwijnen de klachten van moeite met plassen. Blijven de klachten aanhouden, dan kan er iets anders aan de hand zijn.
Zenuwschade na een ruggenprik

Heel soms ontstaat er zenuwschade na een ruggenprik. Zenuwschade ontstaat doordat de naald of de katheternaald het ruggenmerg beschadigt. Dit kan ook veroorzaakt worden door een bloeduitstorting, infectie of verstoorde bloedvoorziening.

Soms raakt de naald of katheter een zenuw. Dit ervaar je als een elektrische schok of een pijnscheut. Het is belangrijk om dit gevoel direct aan de anesthesist kenbaar te maken. Daarnaast moet je zo stil mogelijk blijven zitten. De pijnscheut of elektrische schok verdwijnt nadat de naald verplaatst is. Wanneer er schade aan de zenuw is opgetreden, dan geneest dit binnen enkele weken.

In sommige gevallen treedt er een infectie na een ruggenprik op. Er kan wat vocht uit het wondje lopen en de huid ziet er rood uit. In zeldzame gevallen treedt er een infectie rond het ruggenmerg en de zenuwen op. Het kan hierbij gaan om een hersenvliesontsteking of een abces dat op de zenuw drukt. Een infectie wordt in veel gevallen behandeld met antibiotica. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Om zenuwschade door een ruggenprik zoveel mogelijk te vermijden wordt de ruggenprik alleen gezet wanneer de patiƫnt wakker is. Hierdoor kan deze direct aangeven wat hij of zij voelt. Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten hiermee stoppen voordat de ruggenprik wordt geplaatst. Dit moet altijd in overleg met de arts gebeuren.

Behandeling en herstel van zenuwschade

Zenuwschade is te herkennen aan uitval van arm of been, felle steken in het gezicht of andere klachten. Om zenuwschade vast te stellen worden diverse onderzoeken uitgevoerd. Dit zijn bijvoorbeeld een CT-scan en MRI-scan of geleidingsonderzoek. Ook een bloedafname en onderzoek van het ruggenmergvocht kan noodzakelijk zijn.

Bij beperkte schade is de kans op volledig herstel het grootst. Blijvend letsel ontstaat bij gemiddeld 1 op 40.000 mensen die een ruggenprik hebben gehad. Een blijvende verlamming of overlijden komt voor bij minder dan 1 op 70.000 ruggenprikken (dit zijn gemiddelde cijfers).

Ruggenprik en pijn in de benen

Sommige patiƫnten ervaren na een ruggenprik pijn in de benen. Ook hierbij gaat het zeer waarschijnlijk om zenuwschade, vooral wanneer pijn gepaard gaat met stroomschokken. De meest voorkomende klachten zijn tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de benen.

Ruggenprik bijwerkingen op de lange termijn

Lange termijn bijwerkingen van een ruggenprik zijn lichte tot ernstige pijn in de onderrug dat tot enkele jaren aan kan blijven houden. Een ruggenprik tijdens de bevalling kan soms leiden tot incontinentie.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.