Kinkhoestvaccinatie zwanger 2019

Kinkhoest is erg besmettelijk en veroorzaakt ernstige hoestbuien. Je wilt niet dat je pasgeboren baby hiermee besmet wordt. Daarom is er kinkhoest vaccinatie zwanger 2019. Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen de kinkhoestprik aangeboden. Wat houd dit en wat zijn de kosten hiervan? Dat ontdek je in dit handige artikel over kinkhoestvaccinatie.Wat is kinkhoest

We beginnen met kinkhoest zelf: wat is kinkhoest en is het gevaarlijk? Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. De veroorzaker is een bacterie. Deze bacterie maakt een gifstof aan. Als gevolg hiervan ontstaan er flinke hoestbuien. Deze luchtweginfectie is niet zomaar over: het hoesten kan drie tot vier maanden aan blijven houden!

Is kinkhoest gevaarlijk? Ja, het is vooral gevaarlijk voor baby’s die niet zijn gevaccineerd. In dit geval kan de baby met kinkhoest flink ziek worden en zelfs overlijden. Ook voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kan deze infectie gevaarlijk zijn.

Symptomen kinkhoest

Het is niet altijd even makkelijk om kinkhoest te herkennen, vooral niet in het begin. Het begint namelijk vaak net als een gewone verkoudheid. De incubatietijd bedraagt 7 tot 10 dagen. Dit is de periode tussen besmetting en de eerste kinkhoest symptomen. Hoe herken je deze luchtweginfectie? Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen kinkhoest:

  • Langdurige hoestbuien
  • Ophoesten van taai slijm
  • Hoesten wordt opgevolgd door een piepende inademing
  • Soms braken
  • Bij baby: soms stoppen met ademhalen
  • In ernstige gevallen: zuurstoftekort of hersenbloedingen

Kinkhoest is erg besmettelijk. Pasgeboren baby’s worden vaak besmet door moeder en oudere broertjes of zusjes. Er bestaat geen natuurlijke bescherming tegen kinkhoest: iemand kan meerdere keren in zijn leven besmet raken.

Heb je last van vastzittende hoest of kriebelhoest (geen kinkhoest)?

Bestel hier een hoestdrank

Vaccinatieprogramma kinkhoest

Sinds 1957 krijgen alle Nederlandse kinderen vaccinatie tegen kinkhoest. Dit is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Vaccinatie geeft aantal jaar bescherming. Ruim 95% van alle Nederlandse kinderen is ingeënt. Ondanks kinkhoestvaccinatie komt de ziekte sinds een aantal jaren vaker voor. Dit zien we niet alleen onder kinderen maar ook onder volwassenen.

Ben je zwanger en besmet met kinkhoest? Is er iemand in je omgeving die jouw baby kan besmetten? De kans is groter dat je (pasgeboren) baby ook besmet raakt. Om het risico te verkleinen is er de kinkhoestvaccinatie zwanger 2019.

Uitleg kinkhoestvaccinatie zwanger 2019

Wat houdt deze kinkhoestvaccinatie zwanger 2019 in? Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen de mogelijkheid tot deze vaccinatie. De kinkhoestprik bevat een lichte ziekteverwekker. Dit is verder ongevaarlijk. Dit zet het lichaam aan om antistoffen te produceren. Deze antistoffen komen via de navelstreng bij de ongeboren baby terecht. Zo is de baby vanaf de geboorte gedurende de eerste maanden beschermd tegen kinkhoest.Vaccinatie zwanger GGD

De GGD staat voor gemeentelijke gezondheidsdienst. Wat betekent kinkhoest vaccinatie zwanger GGD? Dit is de vaccinatie die zwangere vrouwen bij de huisarts of GGD kunnen halen. Hiermee is de ongeboren baby beter beschermd tegen kinkhoest.

Wanneer vaccineren tegen kinkhoest?

Ben je zwanger, laat je dan in het derde trimester (6 tot 9 maanden) vaccineren. Eerder heeft geen zin. Wacht ook niet tot vlak voor de bevalling: het duurt enige tijd voordat de antistoffen bij de baby aankomen. Heb je al eens eerder kinkhoest gehad? Je hebt dan antistoffen opgebouwd. Deze zijn echter niet voldoende om ook de baby te beschermen. Juist daarom kies je voor kinkhoestvaccinatie zwanger 2019.

Baby na de geboorte nogmaals laten inenten?

Dankzij kinkhoestvaccinatie zwanger 2019 is je baby de eerste maanden beschermd tegen kinkhoest. De antistoffen nemen echter langzaam af. Daarom is het nodig om je kindje evengoed opnieuw te laten vaccineren. Deze kinkhoestprikken zitten in het vaccinatieprogramma voor baby’s. ben je tijdens de zwangerschap gevaccineerd, dan heeft je baby uiteindelijk één prikje minder nodig.

Vaccinatie kinkhoest zwangerschap: kosten

Hoe zit het met de vaccinatie kinkhoest zwangerschap kosten? Naar verwachting worden de eerste vaccinaties in het najaar van 2019 gegeven. Deze kosten komen geheel voor rekening van de overheid. Vóór deze periode zijn de kinkhoestvaccinatie zwangerschap kosten voor eigen rekening. Wat kost een kinkhoest vaccinatie? In de meeste gevallen kost dit rond de €30. Eventueel krijg je te maken met bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor het huisartsconsult. Vraag daarom vooraf naar de totale kosten. Bekijk ook eens of je dit vergoed krijgt door de zorgverzekeraar.

Hoe effectief is kinkhoestvaccinatie?

Kinkhoest vaccineren zanger: hoe effectief is dit eigenlijk? Hiervoor kijken we naar het verschil tussen vrouwen met en zonder vaccinatie. Kinkhoestvaccinatie werkt nooit voor de volle honderd procent. Dit komt omdat er altijd vrouwen zijn die er niet goed op reageren. Uit de praktijk blijkt dat deze vaccinatie voor ongeveer 91% effectief is (*1). Dit betekent dat er 91% minder pasgeboren baby’s ziek worden door besmetting met kinkhoest.

Jaarlijks belanden er ongeveer 128 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Door kinkhoest vaccinatie zwanger kan dit teruggedrongen worden tot ongeveer 28 opnames. Hiermee blijven 100 baby’s beschermd tegen de gevolgen van kinkhoest.

Is kinkhoestvaccinatie veilig?

Je wilt alleen laten vaccineren wanneer dit veilig is, zowel voor jezelf als je baby. Hoe veilig is de kinkhoestvaccinatie? Er is geen reden om aan te nemen dat dit onveilig is. Er is echter een kanttekening. Tijdens studies over de veilheid van vaccinaties, worden zwangere vrouwen niet meegenomen. Hierdoor is er bij veel vaccinaties niet voldoende duidelijkheid over de veiligheid hiervan.

We mogen aannemen dat kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap wél veilig is: anders werd het niet voorgeschreven. Let op: inenten tegen kinkhoest is niet verplicht. Je maakt dus zelf de keuze of je dit laat doen. Heb je nog vragen over kinkhoest vaccinatie? Neem dan contact op met GGD of huisarts.

*1: Amirthalingam G, Andrews N, Campbell H, Ribeiro S, Kara E, Donegan K, et al. Effectiveness of maternal pertussis vaccination in England: an observational study. Lancet. 2014;384(9953):1521-8.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.