Kinkhoest vaccinatie tijdens de zwangerschap nog niet standaard

Update: kinkhoestvaccinatie vanaf eind 2019 standaard voor zwangere vrouwen

Wanneer zwangere vrouwen zich in laten enten tegen kinkhoest, zullen minder baby’s met kinkhoest worden opgenomen. Ondanks dit feit worden zwangere vrouwen niet goed voorgelicht over de belangrijke kinkhoestvaccinatie. Zelfs huisartsen en verloskundige weten nog te weinig over de vaccinatie.

Kinkhoest bij baby’s zorgt jaarlijks voor 120 opnames in het ziekenhuis. Vooral pasgeboren baby’s zijn erg kwetsbaar, ze hebben nog onvoldoende weerstand opgebouwd. Klachten die bij kinkhoest horen zijn verkoudheid, lichte koorts, niezen en vaak een hevige prikkelhoest. In principe gaat het vanzelf over, maar voor kinderen tot 1 jaar oud kan kinkhoest gevaarlijk zijn.

Zwangere vrouwen die zich in laten enten tegen kinkhoest geven hun pasgeborene voldoende bescherming mee. Helaas ontbreekt het bij verloskundigen, gynaecologen en huisartsen aan advies, waardoor veel zwangere niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot vaccineren.Advies van de gezondheidsraad

In 2016 adviseerde de gezondheidsraad zwangere vrouwen te laten vaccineren tegen kinkhoest. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft echter nog niks met dit advies gedaan. De bedoeling is dat hier wel een besluit over wordt genomen. Tot dan kunnen vrouwen zich wel laten inenten maar is dit geheel voor eigen rekening. Het wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het is overigens belangrijk dat het opnieuw inenten tegen kinkhoest vanaf een zwangerschapsduur van 28 weken gebeurt. Bij voorkeur vindt dit enkele weken voor de bevalling plaats. Dit is de meest ideale situatie, omdat de antistoffen zo goed bij de baby terecht komen.

Vaccinatie vanuit het Rijksprogramma

In andere landen is het heel normaal dat zwangere vrouwen worden ingeënt tegen kinkhoest.

In Nederland worden zwangere vrouwen in 2018 niet standaard ingeënt tegen kinkhoest. Wel gebeurt dit bij baby’s vanuit het rijksvaccinatieprogramma. Gedurende het eerste levensjaar worden baby’s vier keer tegen kinkhoest ingeënt. De inenting wordt samen met de enting tegen difterie, tetanus en polio gegeven. Deze combinatie inenting staat ook wel bekend als de dktp prik.

Wanneer de overheid besluit om zwangere vrouwen standaard in te enten tegen kinkhoest, valt ook dit onder het rijksvaccinatieprogramma. In dit geval hoeven zwangere vrouwen de kosten van vaccinatie niet zelf te betalen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.