Kinderbijslag 2019 en 2020

Kinderbijslag 2019 in Nederland krijg je wanneer je één of meer kinderen hebt of onderhoudt. Dit zogenaamde ‘kindergeld’ is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor onderhoud van het kind. In Nederland wordt dit sinds 1941 uitgekeerd. Moet je zelf kinderbijslag aanvragen, of regelt de overheid dit? Je moet met een aantal zaken rekening houden. In 2019 en voor 2020 zijn de bedragen aangepast, zie de tabel.
Kinderbijslag is geen kindgebonden budget

Er is geen groot verschil tussen kinderbijslag 2019 en kindertoeslag. De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekerings Bank (SVB). Het kindgebonden budget en is een tegemoetkoming voor ouders die door de belastingdienst wordt uitgekeerd. Het kindgebonden budget is inkomensafhankelijk, de kinderbijslag 2019 niet. Voor beiden gelden andere bedragen en andere regels, Ook wat betreft het aanvragen. Daarnaast zit er duidelijk verschil met betrekking tot aanvragen en bedragen tussen België en Nederland. Zo kent België het kraamgeld, iets dat in Nederland niet bestaat. Lees meer hierover onderaan het artikel.

Zwanger: nu al kinderbijslag 2019 aanvragen?

Tijdens de zwangerschap is het niet mogelijk om kinderbijslag 2019 aan te vragen. Ook wordt er nog geen kinderbijslag uitgekeerd tijdens de zwangerschap, tenzij het voor een ander kind uit het gezin is. De bedragen worden altijd pas ná de geboorte uitgekeerd, er kan tijdens de zwangerschap immers onverhoopt iets mis gaan. Soms kan de kinderbijslag met terugwerkende kracht uitbetaald worden. De SVB beoordeelt dit per geval en bekijkt ook onder welke omstandigheden de aanvraag niet gedaan is.

Gemeente geeft geboorte door

Wanneer de baby geboren is moet hiervan aangifte gedaan worden bij de burgerlijke stand. Dit wordt gedaan in de gemeente waarin het kind is geboren, niet in de gemeente waarin het kind komt te wonen. De vader of de moeder moet de aangifte doen. Wanneer dit niet mogelijk is zal een arts of verloskundige die bij de geboorte aanwezig was dit doen. Aangifte moet binnen drie dagen na de geboorte gebeuren.

De gemeente geeft de geboorte door aan de SVB. Deze zullen de geboorte verwerken in hun administratie. Vervolgens stuurt de SVB binnen 4 weken een bericht aan de ouder(s) van het kind. In dit bericht staat de toekenning betreffende kinderbijslag 2019 en de hoogte van het bedrag.

Geen bericht ontvangen van SVB

Soms komt het voor dat er iets misgaat. Je ontvangt geen bericht van de SVB en dus ook geen geld. Normaal gesproken stuurt de SVB binnen 2 tot 4 weken een bericht. Wanneer na 4 weken nog steeds niks is ontvangen wordt het tijd om contact op te nemen met de SVB. Dit kan door op de website van de SVB in te loggen met je DigiD. Schrijven of bellen kan ook, doe dit naar het dichtstbijzijnde kantoor.

Woon je buiten Nederland dan kan je in sommige gevallen ook kinderbijslag aanvragen in Nederland. Dit is mogelijk wanneer je in een land woont dat lid is van de EU en wanneer je verzekerd bent voor kinderbijslag. Is dat niet het geval dan maak je geen aanspraak op deze uitkering. Werk je in Nederland maar woon je buiten Nederland dan krijg je in sommige gevallen ook geld voor kinderen. Neem hiervoor contact op met de Sociale Verzekeringsbank.
Kinderbijslag bedragen 2019 en 2020

Hoeveel kinderbijslag krijg je? De hoogte van de uitgekeerde bedragen veranderen regelmatig. In het regeerakkoord van 2017 heeft de overheid besloten om 250 miljoen euro extra uit te geven aan kinderbijslag 2019. Dit betekent een verhoging voor iedereen.

Per 1 januari 2019:

 • van 0 t/m 5 jaar € 202,23 per kwartaal.
 • van 6 t/m 11 jaar € 245,57 per kwartaal
 • van 12 t/m 17 jaar € 288,90 per kwartaal

En per 1 januari 2020 (bedragen nog niet aangepast, kinderbijslag gaat in 2020 waarschijnlijk weer omhoog!)

 • van 0 t/m 5 jaar € 202,23 per kwartaal.
 • van 6 t/m 11 jaar € 245,57 per kwartaal
 • van 12 t/m 17 jaar € 288,90 per kwartaal

Bedragen 2020 zijn nog niet bekend (bron). Het kabinet verhoogt het budget voor de kinderbijslag vanaf 2019 met 250 miljoen euro.

Kinderbijslag ontvangen? Dit is het best verkochte speelgoed van 2019:

1) Little Tikes Fountain Factory Watertafel voor €50,95

 • 85 reviews, scoort 4.4 uit 5 sterren

2) Hoverkart – Hoverseat voor Hoverboard  voor €39,99

 • 90 reviews, scoort 4 uit 5 sterren

3) Skip-Bo – Kaartspel voor €12,95

 • 371 reviews, scoort 5 sterren!

Tot wanneer lopen uitbetalingen kinderbijslag 2019 door?

De kinderbijslag 2019 stopt in het kwartaal wanneer het kind 18 wordt. Is het kind in dat kwartaal op de eerste dag nog geen 18 dan krijg je voor dat kwartaal nog geld. Bijvoorbeeld: het kind is op 1 april jarig. Dit valt net in het tweede kwartaal. Je ontvangt dan alleen voor het eerste kwartaal geld. Is het kind op 2 april jarig dan ontvang je voor dat kwartaal wel nog geld. De eerste dag van een nieuw kwartaal is dus de peildatum. Wanneer het kind overlijdt stoppen de uitbetalingen ook. Dit is ook het geval wanneer het kind uit huis gaat wonen en de ouder minder dan 416 euro bijdraagt aan onderhoud van het kind.

Een kind van 16 of 17 jaar mag maximaal € 1.285 netto per kwartaal bijverdienen. Voor vakantiewerk gelden andere regels. Kinderen jonger dan 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Voor uitwonende kinderen gelden weer andere regels. Voor meer informatief kan je het beste contact opnemen met de SVB.

Geef veranderingen als overlijden, bijverdienen of uit huis gaan wonen altijd direct door aan de SVB of vraag na of ze deze gegevens al ontvangen hebben. Dit voorkomt dat je later geld terug moet betalen. Het is niet nodig om een zwangerschap of een miskraam door te geven. Deze gegevens zijn niet van belang voor de SVB. De SVB keert ook geen geld uit tijdens de zwangerschap, maar pas nadat het kind geboren en levend is.

Regels België: kraamgeld en Groeipakket 2019

In België gelden er andere regels en bedragen. Tijdens de zesde maand van de zwangerschap kan er kraamgeld of geboortepremie worden aangevraagd. Het geld wordt twee maanden voor de verwachte bevallingsdatum uitgekeerd. De bedragen zijn als volgt:

 • Voor je eerste kind: € 1.223,11
 • Voor uw volgende kinderen: € 920,25
 • voor elk kind bij geboorte van een meerling: € 1.223,11

Vanaf 1 januari 2019 geldt in België het groeipakket:

 • Eenmalige premie van 1100 euro per kind bij een geboorte of adoptie
 • Basistoeslag van 160 euro per kind

Gezinsinkomen lager of gelijk aan 29.000 euro bruto per jaar:

 • + 50 euro per maand voor het eerste en het tweede kind
 • + 80 euro per maand vanaf het derde kind

Gezinsinkomen lager dan 60.000 euro bruto per jaar:

 • + 60 euro per maand vanaf het derde kind.

De extra toeslagen kan aangevraagd worden via de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW) of het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. Kinderbijslag 2019 kan in België dus al tijdens de zwangerschap geregeld worden.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.