KGB 2019

Het KGB of kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Het kindgebonden budget 2019 ontvang je naast de kinderbijslag. Niet iedereen heeft hier recht op. Zo is er een inkomensgrens en moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. We laten je zien hoe je KGB kunt aanvragen en vertellen je meer over de verhoging KGB 2019.Kit/KGB betekenis

Bij je zoektocht naar kindgebonden budget ben je vast al eens de benaming Kit/ KGB tegengekomen. KGB is de afkorting van kindgebonden budget. Kit staat voor kindertoeslag, dit was tot het jaar 2008 de benaming voor het huidige kindgebonden budget. Op je bankafschrift staat nog steeds de afkorting kit/KGB.

Kindgebonden budget 2019 berekenen

Heb je recht op deze extra toeslag of val je net buiten de boot? De belastingdienst is verantwoordelijk voor het uitkeren van deze bijdrage. Wil je kindgebonden budget 2019 aanvragen, dan kan dit tot 1 september 2018. Voor het aanvragen van KGB 2020 heb je tot 1 september 2019 de tijd. Het is belangrijk om eerst te kijken of je hier recht op hebt. Daarom beginnen we met kindgebonden budget 2019 berekenen. Dit kan heel gemakkelijk via de belastingdienst.

Ga naar proefberekening toeslagen van de belastingdienst. Deze vind je via de volgende link: www.belastingdienst.nl/rekenhulp/toeslagen. Kies het jaar waarvoor je de proefberekening wil maken. Let erop dat dit nooit 1 of meer jaren vooruit kan, maar wel een proefberekening voor dit jaar of een aantal jaren terug. Selecteer de toeslagen die je nodig denkt te hebben. Vink in ieder geval het kindgebonden budget aan. Vervolgens wordt naar je geboortedatum gevraagd. Heb je een toeslagpartner, vermeld dit dan.

De belastingdienst wil weten hoeveel kinderen jonger dan 18 jaar jij of jullie hebben. Vervolgens geef je het toetsingsinkomen door.

Na het invullen van alle vragen ben je klaar met kindgebonden budget 2019 berekenen. De belastingdienst geeft een indicatie van het te ontvangen KGB. In sommige gevallen is het gezamenlijk inkomen te hoog. Je ontvangt dan geen bijdrage in de kosten voor kinderen.

Inkomensgrens kindgebonden budget 2019

 • Om KGB te ontvangen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
 • Je hebt 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar
 • Als ouder/ verzorger ontvang je kinderbijslag van de SVB
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning
 • Het gezamenlijk vermogen is niet te hoog
 • Het gezamenlijk inkomen is niet te hoog

Je hebt alleen recht op deze toeslag wanneer je inkomensgrens kindgebonden budget 2019 niet te hoog. is. Bij een verzamelinkomen vanaf €20451 wordt de hoogte van het KGB langzaam afgebouwd. Dit betekent dat deze toeslag inkomensafhankelijk is. Hieronder geven we twee verschillende voorbeelden:

 1. Samenwonend of getrouwd met kinderen

Bij een gezamenlijk inkomen van €51.000 per jaar ontvang je ongeveer €5 per maand aan KGB. Bij een gezamenlijk inkomen van €52.000 per jaar ontvang je niks meer. We kunnen dus stellen dat de inkomensgrens voor 2019 op ongeveer €51000 ligt. 1. Alleenstaande ouder

Bij een jaarlijks inkomen van €97.000 ontvang je ongeveer €5 per maand aan KGB. Bij een jaarlijks inkomen van €100.000 ontvang je geen kindgebonden budget. De inkomensgrens KGB 2019 ligt voor alleenstaanden ergens op €97.000.

Het KGB voor alleenstaande ouders wordt verhoogd met een tegemoetkoming van maximaal €3101 per jaar.

Verhoging KGB 2019

Ieder jaar bepaalt de overheid de hoogte van het kindgebonden budget. Er is sprake van een verhoging KGB 2019. Hierdoor ontvang je mogelijk een hogere bijdrage. Vanaf 2019 is er 250 miljoen euro vrijgemaakt voor extra kinderbijslag. Vanaf 2020 komt er ruim 500 miljoenen euro vrij voor een stijging van het kindgebonden budget. De inkomensgrens voor het afbouwen van het KGB wordt verhoogd met €16.500. Dit betekent dat vooral middeninkomens profiteren van een verhoging kindgebonden budget 2019 en 2020.

Tip: bekijk de best verkochte kinderkleding voor jongens en meisjes. Shop voordelig online.

Wijzigt je inkomen, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk door te geven via de website toeslagen.nl. Hiermee voorkom je dat je aan het einde van het jaar KGB terug moet betalen. Voor kinderen tussen 12 en 18 jaar geldt een jaarlijkse automatische verhoging van het KGB. Dit hoef je niet apart aan te vragen maar regelt de belastingdienst zelf.

KGB aanvragen

Je hebt recht op kinderbijslag en mogelijk kindgebonden budget 2019 wanneer je een eigen kind, stiefkind, geadopteerd kind of pleegkind opvoedt en verzorgt. Dit geldt ook wanneer je een ander kind tot 18 jaar verzorgt alsof het je eigen kind is.

In de meeste gevallen hoef je zelf geen KGB aan te vragen. De Belastingdienst beschikt over voldoende inkomensgegevens van de ouder of verzorger. Deze gegevens zijn afkomstig van de Sociale Verzekeringsbank, die verantwoordelijk is voor uitbetaling van de kinderbijslag. Uit deze gegevens volgt een berekening van het maximaal te ontvangen bedrag. Vervolgens stort de belastingdienst dit maandelijks op de bankrekening van de ontvangende ouder.

Soms zijn de inkomensgegevens niet bekend bij de Sociale Verzekeringsbank en/ of de belastingdienst. KGB aanvragen kan in dat geval via de website van de belastingdienst: www.toeslagen.nl. Het is ook mogelijk om met de belastingdienst te bellen. Deze is bereikbaar onder telefoonnummer 0800 0543.

Houd bij het aanvragen KGB rekening met de vermogenstoets. Is je vermogen hoger dan €143.415, dan ontvang je mogelijk geen kindgebonden budget. Ontvang je teveel KGB en moet je dit later terug betalen, dan is dit altijd met rente. Voorkom financiële problemen en geef altijd het juiste inkomen door.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het KGB 2019, laat dit in een reactie hieronder weten. We doen er alles aan om jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Ga voor meer informatie naar de website van de belastingdienst.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

 1. Beste medewerkers, deze maand wordt mijn dochter 18 jaar, wordt de toeslag automatisch stopgezet of moet ik dat melden?
  Met vriendelijke groet,
  P.M.C. Krul, Bodegraven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.