Kans op zwangerschap en leeftijd

De maandelijkse kans om zwanger te worden hangt samen met de leeftijd. Het berekenen van je kansen is mogelijk aan de hand van leeftijd moeder, of je rookt of niet en nog een aantal zaken. Per leeftijd zie je de verschillen, bijvoorbeeld met 25, 30 of 45 jaar. Een grafiek vindt je hier terug. Duidelijk is te zien dat de maandelijkse kans om zwanger te worden na het 30 e jaar snel afneemt. Vrouwen kunnen al vroeg in de overgang komen zonder dit te merken. De leeftijd van de man speelt bij het zwanger worden een minder grote rol.
Leeftijd speelt een rol

De kans op een zwangerschap neemt af naarmate je ouder wordt. Dit geldt vooral voor vrouwen. Bij mannen is deze invloed veel kleiner. Op internet is er vaak een grafiek te vinden over de kansen met betrekking tot het zwanger worden. Deze vind je hier ook. Daarnaast leggen wij graag goed uit hoe dit zit bij de man en bij de vrouw. Hoe zit het bijvoorbeeld bij de leeftijd van 20 jaar, 30 jaar of 45 jaar? Hier is namelijk een groot verschil in.

De kans om zwanger te worden wanneer je 20 tot 29 jaar oud bent

Dit is de meest vruchtbare periode. Vrouwen tussen de 20 en 29 jaar oud raken het snelst zwanger. Ruim 80% is binnen een jaar zwanger terwijl ruim 90% dit binnen 2 jaar weet te behalen. Een derde van alle vrouwen in deze leeftijdscategorie is binnen 3 maanden zwanger. Zoals je ziet is dit een zeer vruchtbare periode. Wanneer de maandelijkse bloeding regelmatig optreedt dan is de kans op een zwangerschap het grootst. De meeste vrouwen hebben een cyclus van 4 weken, maar ook 3 tot 5 weken is vrij normaal. In deze leeftijdscategorie heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap, waarbij 20-25 jarigen maandelijks tot wel 25 procent kans hebben op een zwangerschap.

Hoe vruchtbaar ben je op de leeftijd van 30 tot 39 jaar?

Er wordt gezegd dat het omslagpunt van de vruchtbaarheid rond het 35e levensjaar ligt. Dit betekent dat je vanaf deze leeftijd minder vruchtbaar bent dan jongere vrouwen. Vrouwen van 30 tot 34 jaar oud hebben 70% kans om binnen een jaar zwanger te raken. Vanaf de leeftijd van 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam. Vanaf het 35e jaar gaat het snel. Op deze leeftijd ben je nog maar half zo vruchtbaar als eerder. Met de leeftijd van 35 jaar heb je maandelijks 10% kans om zwanger te raken. Tussen de 35 en 38 jaar oud ligt het percentage nog lager. Je hebt maandelijks dan nog maar 5% kans. Je ziet dat het percentage met het verstrijken van de leeftijd snel daalt.
Zwanger worden op een leeftijd van 40 tot 49 jaar

Sommige vrouwen zijn in deze jaren al onvruchtbaar. De menopauze oftewel de overgang kan op deze leeftijd al spelen. Wanneer de overgang vervroegd optreedt, dan kunnen er al jaren van tevoren geen vruchtbare eitjes meer geproduceerd worden. Vaak merk ik je hier niks van omdat er wel een eisprong en een menstruatie plaatsvindt. De overgang kondigt zich aan door een onregelmatige cyclus en doordat de menstruele cyclus steeds langer wordt. Vanaf de leeftijd van 45 jaar is de kans om zwanger te worden heel erg klein. Uit onderzoek blijkt dat ruim tweederde van de vrouwen boven de 40 jaar problemen hebben met hun vruchtbaarheid. Er is een kans van 40 tot 45% om binnen een jaar zwanger te worden. Maandelijks is de kans op een zwangerschap minder dan 4 procent. Hoe verder in de 40, hoe kleiner deze kans wordt.

De kans om zwanger te worden tussen de 50 en 59 jaar oud

De meeste vrouwen zijn op deze leeftijd onvruchtbaar. Ze zijn in de overgang of de menopauze. Er worden geen vruchtbare eitjes meer geproduceerd. Doordat er geen eisprong meer plaatsvindt zal de menstruatie uitblijven. Toch komt het zeer zelden voor dat een vrouw op deze leeftijd nog vruchtbaar is. Zo was er een Britse vrouw die op 59 jarige leeftijd op natuurlijke wijze zwanger werd. Zolang er sprake is van een maandelijkse bloeding, kan je als vrouw zijnde nog zwanger worden. Wel is de kans dat het misgaat of een kind met het syndroom van Down veel groter wanneer je ouder bent. Bij oudere vrouwen is de kans dat het misgaat meer dan 50%, terwijl dit bij jonge vrouwen op 10% ligt.

Zwanger worden boven je 60e

In principe geldt dat voor bijna alle vrouwen de voorraad eicellen uitgeput is. Er zal dan ook geen eisprong meer plaats vinden. Vrouwen die op deze leeftijd zwanger raken laten dit vaak via medische weg doen. Niet elke arts wil hieraan meewerken. In sommige landen worden oudere vrouwen sneller behandeld dan elders.

Vrouwen wachten steeds langer met zwanger worden

De moderne vrouw besteedt eerst aandacht aan haar carrière. Dit betekent opleiding en werk. Om deze reden wachten vrouwen steeds langer met zwanger worden. De Nederlandse vrouw is gemiddeld 29 jaar wanneer zij voor het eerst een kind krijgt. Vroeger lag deze leeftijd rond de 20 jaar. Vrouwen worden steeds ouder moeder. De grootste groep vrouwen die hun eerste kind krijgen zijn tussen de 25 en 35 jaar oud. In 2014 waren er 100 Nederlandse vrouwen van 45 jaar of ouder die hun eerste kind kregen.

Kerst 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.