Is de fidget spinner veilig?

Sinds het voorjaar van 2017 is de fidget spinner een rage in Nederland. In Amerika was het een zomer eerder al het meest gewilde speelgoed. De fidget spinner of handspinner is leuk, werkt goed op de concentratie en brengt rust. Vooral kinderen zijn geobsedeerd door dit speelgoed. Komen we gelijk op de vraag: is de fidget spinner een veilig stuk speelgoed?
Hoe werkt de fidget spinner?

De populariteit van de spinner zit hem in de eenvoud. De draaischijf met kogellagers heeft in veel gevallen drie ‘vleugels’, soms twee of vier. Door het middengedeelte vast te houden kan de spinner minutenlang om zijn as blijven draaien. Inmiddels worden er veel trucjes mee gedaan.

 

ADHD en autisme

De fidget spinner is ooit bedacht door een moeder met autistisch kind. De spinner zou helpen om de concentratie te verbeteren. In 2005 liet deze moeder het patent verlopen. Het duurde toen nog 11 jaar voordat de fidget spinner opnieuw werd ontdekt. Of het ook echt tegen autisme en ADHD helpt, laten we in het midden. Sommige kinderen hebben er baat bij, anderen merken er niks van. Wel staan dankzij de fidget spinner ADHD en autisme meer onder de aandacht. Het is helemaal niet vreemd om een van deze twee stoornissen te hebben.

 

Veilig speelgoed?

Komen we op de vraag: is de fidget spinner veilig speelgoed? De fidget spinner is:

 

  • Een rage
  • In vele kleuren en vormen verkrijgbaar
  • Goedkoop
  • Overal verkrijgbaar

 

Veel spinners worden vanuit China naar Nederland verscheept. Hierdoor kunnen ze op grote schaal goedkoop aangeboden worden. Goedkoop kan duurkoop zijn, dat blijkt ook maar met de fidget spinner.

 

Een handspinner is verkrijgbaar vanaf 2 euro, oplopend tot meer dan 20 euro. De goedkopere spinners gaan betrekkelijk snel kapot. Soms is het speelgoed al na één dag kapot. Vooral het laten vallen van de spinner is de grootste oorzaak van een defect. Vaak laat een kogellager los of breekt het middenstuk af.

 

De ‘vleugels’ zijn voorzien van een metalen ring, dat voor de zwaarte zorgt. Ook deze metalen ring laat nogal eens los.

 

Op de vraag of de fidget spinner veilig is voor kinderen onder de drie jaar: nee. Er kunnen kleine onderdelen loskomen. Het jonge kind kan deze onderdelen inslikken.
Vanaf welke leeftijd fidget spinner?

Vanaf welke leeftijd is de fidget spinner veilig te gebruiken? De adviesleeftijd is 6 jaar, maar we zien veel jongere kinderen ermee rondlopen. De leeftijdsgrens varieert ook per aanbieder. Zo zijn er winkeliers die een leeftijd vanaf 12 jaar aangeven. Terwijl andere winkeliers en webshops helemaal geen leeftijdsgrens aangegeven.

 

Gevaarlijk speelgoed?

De fidget speelgoed is op zich geen gevaarlijk speelgoed. Ondanks dat oudere kinderen kleine onderdelen niet in zouden moeten slikken, gebeurt het wel eens. In Amerika is een tienjarig meisje bijna gestikt in de handspinner. De ring kwam los waarop het meisje deze inslikte. Gelukkig maakt het meisje het goed, maar het is toch wel even opletten.

 

Wanneer de spinner draait, wordt deze nogal eens ruw gestopt. Dit gebeurt door de vinger tegen de vleugels aan te leggen. Dit kan een pijnlijke ervaring zijn. Ook houden sommige kinderen de draaiende spinner tegen de mond. Komt dit tegen de tanden, dan is het niet ondenkbaar dat dit pijn doet. In het ergste geval kan er een stukje van de tand afbreken.

 

Er zijn in Nederland en België nog geen meldingen geweest van vastzittende kindervingertjes in de ringen. (ten schrijve van dit artikel). Toch is het niet ondenkbaar dat dit gebeurt. Zit het kind met de vinger vast, probeer het dan voorzichtig los te krijgen met wat olie. Lukt dit niet, dan is het beter een arts te bellen en om advies te vragen.

 

Wie zijn of haar kind bewust maakt van de ongelukjes die kunnen gebeuren, hoeft zich geen zorgen te maken over de veiligheid. Geef speelgoed waar onderdelen los van kunnen raken nooit aan zeer jonge kinderen.

 

Speciale fidget spinner

Een speciale fidget spinner kopen? Naast de gewone spinner zijn er ook heel bijzondere exemplaren. Zoals de spinner met ledverlichting of de handspinner met glitters, puntvormige uitsteeksels of met mooie afbeeldingen. Bijzonder is de vierkante spinner of model Batman. Ook de ninja spinner is erg populair. Voor sommige jongeren zijn dit echte verzamelobjecten geworden. Overigens is ook de oude Tamagotchi weer helemaal de hype, dit keer in een nieuw jasje. Zo maakt de jeugd opnieuw kennis met een oud speeltje.

 

Bronnen en informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fidget_spinner
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/05/spinners-zijn-de-nieuwste-hype
Foto: Pixabay

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.