Innesteling en vermoeidheid

Ken jij de symptomen na innesteling? Een innesteling en vermoeidheid is een combinatie die we vaker zien. Sommige vrouwen voelen al snel na de bevruchting of innesteling de eerste klachten. Zo kun je ontzettend moe zijn, maar ook last hebben van rugpijn of vermoeide benen. Maak kennis met de allereerste zwangerschapssymptomen.Vermoeidheid vlak na de innesteling

Je baarmoeder bereidt zich tijdens je cyclus voor op een zwangerschap. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de baarmoederwand dikker wordt. Bij het bevruchten van de eicel is de baarmoederwand in staat om de embryo te voeden. Dit is alvast het voorbereidend werk.

Na het bevruchten van de eicel wordt deze door middel van trilhaartjes richting de baarmoeder geduwd. De eicel blijft zich ondertussen delen. Eenmaal in de baarmoeder aangekomen, zal de eicel zich in de baarmoederwand nestelen. Dit lukt minder vaak dan je denkt: in de helft van alle gevallen mislukt een innesteling. De innesteling vindt ongeveer 5 tot 7 dagen voor de verwachte menstruatie plaats. Dit komt overeen met 9 dagen na de eisprong.

Symptomen van innesteling

Een van de meest bekende innestelingssymptomen is de innestelingsbloeding. Hierbij verlies je een beetje helderrood, roze of bruin bloed. Waardoor wordt deze bloeding veroorzaakt? Bij innesteling kan een bloedvaatje beschadigd raken. Hier komt de bloeding vandaan.

Soms voel je een kramp of steek. Dit wordt ook wel innestelingspijn genoemd. Niet alle vrouwen hebben hier last van. Ook is niet helemaal duidelijk of deze pijn ook daadwerkelijk door de innesteling wordt veroorzaakt.

Je lichaamstemperatuur daalt tijdens de innesteling iets. Dit kun je alleen opmerken wanneer je gebruik maakt van de temperatuurmethode. Hierbij meet je de lichaamstemperatuur elke ochtend vóór het opstaan, met als doel de ovulatie (achteraf) te herkennen.

Vermoeidheid door het hormoon progesteron

We hebben je al eerder uitgelegd dat de hormonen oestrogeen en progesteron een belangrijke rol spelen bij het zwanger worden. Progesteron is een geslachtshormoon dat de menstruatiecyclus reguleert. Tijdens de zwangerschap biedt het bescherming aan de baby. Zo zorgt dit hormoon ervoor dat de bevruchte eicel zich goed kan innestelen. Bovendien remt progesteron de aanmaak van LH en FSH, zodat er geen nieuwe eicellen rijpen. Wist je dat dit hormoon er ook voor zorgt dat de spieren van de baarmoeder niet samentrekken? Dit voorkomt afstoting van het embryo.

Het progesteronniveau kan na innestellen eicel erg hoog zijn. Hierdoor heb je mogelijk last van vermoeidheid. Je wordt niet uitgerust wakker en kan halverwege de dag zo in slaap vallen. ’s Avonds verlang je naar je bed. Helaas is hier niet veel tegen te doen. Geef toe aan de vermoeidheid en doe overdag een dutje. Hierdoor kom je beter de dag door.Innesteling en vermoeide benen

Heb je na de innesteling last van de vermoeide benen? Al vroeg in de zwangerschap kun je te maken krijgen met rusteloze benen. Dit wordt ook wel het rusteloze benen syndroom genoemd. De exacte oorzaak is niet bekend. Sommige vrouwen klagen over vermoeide benen vlak na de innesteling. Het gaat hier om een vermoeid gevoel in benen, maar ook een gevoel van spierpijn. Dit wordt veroorzaakt door een verandering in de hormonen, de bloedsomloop of een ijzertekort. Ook slaaptekort of gebruik van bepaalde medicijnen kan het rusteloze benen syndroom veroorzaken.

Symptomen van rusteloze benen zijn kriebels, jeuk of een rusteloos gevoel in de benen. Je voelt een grote drang om de benen te bewegen. Zodra je dit doet, verdwijnen de symptomen. Het treedt vaker op wanneer je langere tijd stilzit of in bed ligt. Het gevoel is in de onderbenen of bovenbenen aanwezig. Je kunt het ook in je armen, voeten of handen ervaren.

Gemiddeld heeft 25% van de vrouwen last van rusteloze benen. Het kan al heel vroeg in de zwangerschap ontstaan, bijvoorbeeld vlak na de innesteling. In de meeste gevallen zien we het in het derde trimester optreden.

Dag na innesteling moe

Ben je de dag na innestelen van bevruchte eicel moe, of zit dit tussen de oren? De eerste zwangerschapsverschijnselen ontstaan zo rond de 4 weken zwangerschap. Op dat moment moet je eigenlijk ongesteld worden, maar blijft dit uit. Vlak na de innesteling ben je gemiddeld 3 weken zwanger. Een dag na innesteling moe zijn heeft waarschijnlijk dan ook niks met de zwangerschap zelf te maken. Laten we eens kijken naar de allereerste symptomen na innesteling. Misschien herken je een van deze symptomen en ben je écht zwanger.

Dit zijn de symptomen na innesteling

Je kunt na een geslaagde innesteling last krijgen van de volgende kwaaltjes of symptomen:

 • Krampen in buik
 • Steken in de linker- of rechterlies
 • Tintelend gevoel in de buik
 • Gevoelige borsten
 • Vaker plassen
 • Het koud hebben
 • Bruin bloedverlies
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en soms braken
 • Een zweverig gevoel
 • Sterk gevoel dat je zwanger bent
 • Pijn in rug
 • Uitblijven van de menstruatie

Bovenstaande symptomen kunnen vrij stijl na het innestellen optreden. Hou er echter rekening mee dat dit niet betekent dat je ook daadwerkelijk zwanger bent. Vermoeidheid, misselijkheid of andere symptomen kunnen ook door ziekte, stress of iets anders veroorzaakt worden.

Is je NOD aangebroken, dan is dit de dag dat je de menstruatie verwacht maar deze uitblijft. Op dit moment kun je een zwangerschapstest doen. Vind je dit te lang duren, kies dan voor een vroege zwangerschapstest. Deze kun je al vanaf 3 dagen voor de verwachte menstruatie uitvoeren. Bij een positieve test ben je zeker zwanger: gefeliciteerd!

Dit vinden wij de beste zwangerschapstest:

 1. Clearblue zwangerschapstest met wekenindicator, set van 2 digitale testen voor €13,43
 2. Test jezelf nu midstream zwangerschapstest, 2 stuks voor €7,19

Ga je voor een vroege zwangerschapstest, kies dan een van onderstaande producten:

 1. Vroege zwangerschapstest Clearblue, €10,95
 2. Vroege detectie zwangerschapstest, 2 stuks voor €6,99

Heb of had jij last van vermoeidheid direct na de innesteling? Vertel ons jouw ervaringen. Hier help je andere (aanstaande) moeders mee.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.