Hoge bloeddruk als gevolg van stress

Als gevolg van stress kan er een hoge bloeddruk ontstaan. Dit heeft op de lange duur nadelige gevolgen voor het hart. Vaak wordt dit niet direct opgemerkt. Dit is zorgwekkend, want vroegtijdig overlijden kan het gevolg zijn. Door het vermijden of aanpakken van stress kan een te hoge bloeddruk verlaagd worden.
Het ontstaan van stress

Stress is het overvragen van je geestelijke gesteldheid. Iedereen kan tot op een bepaalde hoogte gebeurtenissen of situaties verwerken. Wanneer dit teveel wordt ontstaat er een stress situatie. Op zich is stress goed. Het maakt je alert en zorgt ervoor dat je in actie komt. Tegenwoordig krijgen we steeds vaker te maken met negatieve stress. Zo kan de werkdruk te hoog worden. Hierdoor ontstaan er spanningen. Wie hier lang mee door blijft lopen kan zelfs te maken krijgen met een burn-out. Dit is een proces dat soms jaren duurt.

 

De bloeddruk stijgt

Bij een langdurige hoge werkdruk of andere spanningen ontstaan er een aantal klachten. Belangrijke symptomen zijn vermoeidheid en moeite met de concentratie. Veel mensen negeren deze eerste signalen. Ze gaan nog harder doorwerken. Op de lange duur ontstaan er burn-out klachten. Dit gaat gepaard met stemmingswisselingen en futloosheid. Een opgejaagd gevoel en schuldgevoelens horen hierbij.

 

Zowel bij stress als een burn-out horen een aantal lichamelijke klachten. Een lage weerstand, maagpijn en hoofdpijn zijn veel voorkomende symptomen. Ook hartkloppingen en een hoge bloeddruk komen voor.

 

Gevolgen van hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk ontstaat niet zomaar. Dit ontwikkelt zich gedurende een lange periode. Vaak gaan hier vele maanden tot jaren van stress aan vooraf. Een andere benaming voor hoge bloeddruk is hypertensie. Al jarenlang is hypertensie doodsoorzaak nummer 1. Bij hypertensie vernauwen de aderen. Hierdoor kan bloed minder goed door het lichaam stromen. Het hart moet harder pompen. Er ontstaat als antwoord hierop een nog hogere bloeddruk. De aderen raken zwaar beschadigd. Dit heeft diverse hart- en vaatziekten tot gevolg. In ernstige gevallen kan er een hartinfarct of zelfs hartstilstand ontstaan.

 

Een hoge bloeddruk herkennen

Een stressvolle periode zorgt voor een tijdelijke verhoging van de bloeddruk. Dit heeft niet direct nadelige gevolgen. De bloeddruk daalt wanneer de stress wordt weggenomen. Bij hypertensie gaat het om een langdurig hoge bloeddruk. Hierdoor ontstaan er een aantal typische symptomen of klachten. Het afweersysteem wordt slechter. Hierdoor ontstaan er sneller ziektes. De conditie gaat achteruit en er is sprake van vermoeidheid. Er kunnen krampen en maagpijn ontstaan. Ook hoofdpijn en een vervelende piep in de oren zijn bekende symptomen. Pijn en steken aan het hart zijn een duidelijk signaal van een hoge bloeddruk.
Hoog cholesterol in relatie met stress

Een hoog cholesterolgehalte is slecht voor hart en bloedvaten. We onderscheiden het goede en het slechte cholesterol. LDL is het slechte cholesterol. Dit vet zet zich af op de vaatwanden. HDL is het goede cholesterol. Dit haalt het slechte cholesterol van de vaatwanden. Verhoogd cholesterol ontstaat vaak door slechte voeding. Mensen met stress hanteren een ongezonde levensstijl. Ze grijpen vaker naar junkfood of producten met veel verzadigde vetten. Ook bewegen ze minder. Hierdoor ontstaat er eerder een hoge bloeddruk.

 

Risicofactoren voor het ontstaan van stress

De aanpak van hoge bloeddruk is belangrijk. Dit begint bij het wegnemen van de oorzaak. Stress is een van deze oorzaken. Niet iedereen krijgt te maken met stress. Waarom de een er beter mee om kan gaan dan de ander, is niet altijd bekend. Toch zijn er een aantal factoren die meespelen. Mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen krijgen eerder te maken met stress. Dit geldt ook voor personen die onzeker of introvert zijn. Zwangere vrouwen en oudere mensen krijgen ook eerder met stress te maken.

 

De weerbaarheid tegen stress kan vergroot worden. Ontspanningstechnieken spelen hier een belangrijke rol in. Dit kan bijvoorbeeld door middel van meditatie. Ook is het belangrijk om rustmomenten in te lassen. Even het werk opzij leggen en ontspanning opzoeken. Stress vermijden betekent ook relativeren. Iedereen maakt wel eens vervelende dingen mee. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. Eigen grenzen kennen en stellen is een goed begin. Verricht niet meer werk dan aangegaan kan worden. Ga niet over de eigen kennis en vaardigheden geen. Durf vooral nee te zeggen en om hulp te vragen.

 

Hoge bloeddruk behandelen

Bij hoge bloeddruk kunnen de klachten langdurig uitblijven. Bij vage klachten die aan blijven houden is het belangrijk een arts te bezoeken. Deze kan met behulp van een bloeddrukmeter de bloeddruk bepalen. Wanneer de bloeddruk te hoog is, zal bekeken worden wat de oorzaak hiervoor is. Vaak komt het al snel op een ongezonde leefwijze of stress uit. In eerste instantie richt de behandeling zich op een gezonde levensstijl en het voorkomen van stress. Desnoods kan er psychische ondersteuning plaatsvinden.

 

Langdurige hypertensie moet zeker behandeld worden. Vaak gebeurt dit door middel van een dieet en medicijnen. Deze verlagen de bloeddruk. Regelmatige controles zijn nodig. Hiermee kan bekeken worden of de bloeddruk daalt.

 

Geen behandeling

Veel mensen denken dat stress niet schadelijk is. Er wordt vanuit gegaan dat de klachten vanzelf verdwijnen. Dit is echter niet altijd het geval. Stress kan overgaan in overspannen zijn of een burn-out. Niet alleen ontstaan er psychische klachten, maar ook lichamelijke klachten. Een hoge bloeddruk richt schade aan de aderen aan. Deze schade is niet zomaar te herstellen. Zonder behandeling verdwijnen de klachten niet. Dit kan zelfs zeer ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om hypertensie te behandelen. Ook de oorzaak van stress moet aangepakt worden. Dit is de eerste stap naar een gezond leven.

 

Bronnen en informatie:
https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/hypertensie/Paginas/algemeen.aspx
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypertensie

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.