Hoe krijg je je kind zindelijk

Je kind zindelijk maken lijkt een hele klus, maar veel ouders maken het zich moeilijker dan het daadwerkelijk is. Veel kleine kinderen zijn zindelijk wanneer ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn, dit is alleen overdag. Dwingen tot zindelijkheid heeft een verkeerd effect op het kind en kan er zelfs toe leiden dat het veel langer gaat duren dan gehoopt. Vaak gaat het vanzelf wanneer het kind er echt aan toe is. Dit betekent: controle over de sluitspieren hebben en er ook psychisch aan toe zijn. Soms lukt het zindelijk worden echt niet.
Waarom zindelijk maken

Zindelijk worden moet je leren. Van nature hebben kleine kinderen nog geen controle over hun sluitspieren en zal een pasgeboren kind ook nog niet zindelijk zijn. Die zindelijkheid ontstaat vanzelf op latere leeftijd. Zindelijkheid heeft een nuttig doel. Het is niet alleen hygiënisch, van oorsprong was zindelijkheid bedoeld om het eigen nest niet te bevuilen en ook om vijanden niet attent te maken op de eigen aanwezigheid. Dit zien we bijvoorbeeld heel goed bij konijnen, die nooit hun keutels in het eigen nest achter laten maar ver verwijderd van het hol. Bij mensen is zindelijkheid vooral om hygiënische redenen van belang. We leren het kind daarom al op tijd om controle over de sluitspieren te krijgen.

 

Tips voor zindelijkheidstraining

Het bewust zindelijk maken noemen we ook wel de zindelijkheidstraining. Sommige ouders beginnen hier al vroeg mee, soms als het kind nog geen jaar is. Anderen wachten hier langer mee. Zindelijk maken begint met het laten zien van de wc en het uitleggen waarom deze er is. Eventueel kan een volle luier leeg gegooid worden in de wc. De meeste kinderen beginnen op het potje er er zal ook nu weer uitgelegd moeten worden waar deze voor bedoeld is. Sommige kinderen vinden het fijner om direct op de wc te gaan. Er kan dan gebruikt worden gemaakt van een wc-verkleiner.

 

Boekjes voorlezen over zindelijk worden helpt vooral bij kinderen die de wc of het potje maar eng vinden. Ze zijn bang om erop te gaan zitten zo zonder broek. Logisch, want wie gaat er nu vrijwillig boven een gat zitten? Leef je in het kind in.
Gaat het kind nog maar net naar de peuterspeelzaal, is er zojuist een broertje of zusje geboren, pas verhuisd of is er een andere grote gebeurtenis in het leven van het kind gaande? Verwacht dan geen grote vooruitgang. Het kan zelfs voorkomen dat een kind dat al zindelijk was weer onzindelijk wordt. Zindelijk worden is geen machtsstrijd. Op het potje dwingen of er net zo lang op laten zitten totdat er iets gebeurt kan een averechts effect hebben.

 

Wordt een kind vanzelf zindelijk?

Sommige ouders maken er hun levensdoel van: zindelijk maken. Dit wordt ook voor een gedeelte door de school veroorzaakt. Deze geven vaak aan dat een kind met vier jaar of in groep 1 toch echt zindelijk moet zijn. Dit geeft stress en tijdsdruk bij veel ouders. Anderzijds zijn het de ouders zelf die elkaar gek maken. “Goh, is jouw kind nog steeds niet zindelijk? Wat erg!” Deze ouders beseffen niet dat het juist hun opmerking is die het zo erg maakt.

 

Wie zijn kind niet gedwongen of bewust zindelijk probeert te maken zal merken dat het kind vanzelf ook zindelijk wordt. Rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar zal het kind merken dat de luier nat is en zal het tussendoor langer droog blijven. Vaak zal het kind ook gaan aangeven dat de luier nat is en krijgt het meer interesse in het potje of de wc. Dit is ook het moment waarop de controle over de sluitspieren zich gaat ontwikkelen. In deze periode is het belangrijk om de zindelijkheid te gaan stimuleren. Zodra het kind weet wat de bedoeling is en hierin ook gestimuleerd wordt, komt de zindelijkheid vanzelf. ‘S nachts zinderlijk worden kan wat langer duren.

 

Kind zindelijk maken lukt niet

Jongens doen er langer over om zindelijk te worden dan meisjes. Dit komt omdat jongens meer moeite hebben met de controle van de sluitspieren. In westerse landen zijn kinderen zindelijk wanneer ze gemiddeld tussen de twee en vier jaar oud zijn, terwijl sommige kinderen er nog langer over doen. Ook een terugval kan voorkomen. Wanneer de zindelijkheid lang op zich laat wachten en het kind na het vierde jaar overdag nog steeds niet zindelijk is, kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad. Soms heeft het kind geen controle over de sluitspieren of zijn deze te slap. Nachtelijk plassen kan soms wel tot de puberteit duren, vooral bij jongens.

 

Bronnen en informatie:
https://www.luierinfo.nl/info/hoe-wordt-mijn-kind-snel-zindelijk
https://www.mamaenzo.nl/peuter/zindelijkheid/7-originele-zindelijkheidtips

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.