Hellp syndroom gevolgen en herstel

Het hellp syndroom is een ernstige aandoening tijdens de zwangerschap. Het kan ontstaan vanuit pre-eclampsie. Daarnaast kan het hellp syndroom ook plotseling ontstaan. Deze complicatie komt het vaakst tussen de 22 weken zwangerschap en 8 dagen na de bevalling voor. Het hellp syndroom kan ernstige gevolgen hebben. Daarom leggen we je alles uit over deze ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en hoe het herstel er uit ziet.Korte omschrijving hellp syndroom

Wat is het hellp syndroom precies? Hellp staat voor hemolyse, elevated liver enzyme and low platelets. Rode bloedcellen worden in snel tempo afgebroken. Ook is er een tekort aan bloedplaatjes. Daarnaast is de leverfunctie verstoord. Heb je het hellp syndroom, dan voel jij je ernstig ziek.

Het hellp syndroom is niet hetzelfde als zwangerschapshypertensie of pre-eclampsie. Toch kunnen deze drie wel met elkaar te maken hebben.

Oorzaken hellp syndroom

De oorzaak van het hellp syndroom is niet altijd duidelijk. Een afwijking in de bloedstolling kan tot het hellp-syndroom leiden. Dit geldt ook bij ziekten als diabetes of een te hoog cholesterol. Wanneer de placenta onvoldoende werkt, kan de zwangere vrouw ook het hellp syndroom krijgen.

Andere oorzaken zijn een onvoldoende aanpassing van het afweersysteem en de bloedsomloop of pre eclampsie in de familie.

Symptomen van het hellp syndroom

Voorafgaande aan het hellp syndroom kan pre eclampsie optreden. Dit is een verhoogde bloeddruk en eiwitverlies in de urine. Vrouwen met pre-eclampsie kunnen weinig tot geen klachten hebben. Andere vrouwen worden juist snel ziek en krijgen last van stuipaanvallen.

Zwanger? Controleer zelf je bloeddruk:

  1. Omron Bloeddrukmeter M6 Comfort €63,95
  2. Medisana BU510 Bovenarm – Bloeddrukmeter €23,99
  3. Omron M3 Comfort – Bloeddrukmeter €56

Een van de meest voorkomende symptomen van het hellp syndroom zijn een algeheel ziek gevoel en hevige pijn rechtsboven in de buik. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders of de zij. Sommige vrouwen krijgen last van hoofdpijn of hebben het gevoel dat er een strakke band om de bovenbuik zit.

Het hellp syndroom komt bij 1 op de 5000 zwangere vrouwen voor. Het vaakst wordt dit in het laatste trimester gezien. Bij 1/3e ontstaan de klachten pas na de bevalling.

Hellp syndroom: gevolgen voor baby

Het hellp syndroom heeft gevolgen voor de baby. In ernstige gevallen kan het voor een levensbedreigende situatie zorgen. Een van de meest voorkomende gevolgen is vroeggeboorte. Dit ontstaat doordat de placenta niet goed meer werkt. Hierdoor krijgt de baby niet voldoende zuurstof. Vaak daalt de hartslag van het ongeboren kind en moet het kind gehaald worden.

Te vroeggeboren baby’s hebben vaak problemen met de ademhaling. Ook zijn de darmen niet goed ontwikkeld. Dit is van grote invloed op de voedselopname en de werking van de lever. Infecties komen vaker voor bij te vroeggeboren baby’s. Vroeggeboorte is daarom een zorgwekkend gevolg van het hellp syndroom.

Het hellp syndroom heeft nog veel meer gevolgen voor de baby. Bij langdurig voedseltekort in de baarmoeder nemen de reserves af. Hierdoor krijgt het kind te maken met een groeiachterstand. In zeer ernstige gevallen wordt de navelstreng dichtgedrukt. Hierdoor krijgt de baby geen zuurstof meer en komt te overlijden. Ernstige hypertensie is dan ook levensbedreigend voor de baby.Gevolgen voor de vrouw

Wat zijn de gevolgen van het hellp syndroom voor de lange termijn? Veel voorkomende blijvende gevolgen zijn hoofdpijn, blackouts en een futloos gevoel. Door de hoge bloeddruk moeten veel vrouwen langdurig medicijnen blijven innemen. Sommige patiënten ervaren een verminderd gevoel en kracht in de ledematen. Ook een slechte concentratie komt veel voor. Daarnaast laat het hellp syndroom veel emotionele schade achter.

Het hellp-syndroom is gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Door pre-eclampsie of het hellp syndroom is er een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Hoe zit het met het hellp syndroom en overlijden van de moeder? Wie het hellp syndroom heeft gehad, heeft 2,6 keer zoveel kans om te overlijden aan hart en vaatziekten. De kans op overlijden aan het hellp syndroom zelf bedraagt ongeveer 1%. Het hellp syndroom bedreigt het leven van zowel moeder als baby.

Over de behandeling

Voordat we het hellp syndroom herstel bespreken, kijken we eerst naar de behandeling. Het hellp-syndroom tast organen zoals de lever en nieren aan. Door afname van de rode bloedcellen stolt het bloed minder goed. Met tijdige behandeling is herstel goed mogelijk.

De arts zal bloeddrukverlagers toedienen. Dit kan middels tabletten of een infuus. Deze bloeddrukverlagers zorgen dat de bloeddruk weer op een redelijk normaal niveau komt. Helaas hebben bloeddrukverlagers ook bijwerkingen. Zo kun je last krijgen van misselijkheid en braken, hoofdpijn en hartkloppingen. Ook slaperigheid is een bekende bijwerking.

Bij een dreigende vroeggeboorte wordt vaak corticosteroïden toegediend. Dit middel stimuleert de longrijping bij het kind. Hierdoor heeft de baby betere kansen wanneer deze te vroeg wordt geboren.

Bij het hellp syndroom is opname in het ziekenhuis altijd nodig. Bij een goede behandeling heeft de baby ruim 65% kans dat deze het hellp syndroom overleeft. Juist daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk met behandeling te beginnen.

Hellp syndroom herstel

Het herstel kan weken tot maanden duren. Je voelt je misschien lichamelijk beter, geestelijk gaat het nog lang niet goed. Zo kan het moedergevoel in tijd uitblijven. Emoties ontbreken of je voelt geen band met je kind. Veel vrouwen met het hellp syndroom lopen een trauma op. Vrouwen met het hellp syndroom krijgen dan ook vaak te maken met de posttraumatisch stress syndroom. Herstel hiervan kan langer dan een half jaar duren. Vooral geheugen- en concentratieproblemen beïnvloeden het dagelijkse leven.

Let op: het hellp syndroom stopt niet na de bevalling. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van. De lange weg naar herstel heeft blijvende gevolgen. Niet alleen voor de vrouw maar ook voor de partner en het hele gezin. Hulp en begeleiding kan helpen om het herstel te voorspoedigen. Zo verdwijnen de restverschijnselen van hellp uiteindelijk.

Hellp syndroom kans op herhaling

Het hellp syndroom treedt vaker op bij een eerste zwangerschap. Vrouwen die dit al eens eerder hebben meegemaakt, hebben 20% tot 25% kans om dit bij een volgende zwangerschap weer te krijgen. Ook vrouwen boven de 25 jaar met twee of meer kinderen lopen meer risico.

Bij de kans op herhaling is het belangrijk om onder controle te blijven staan. De zwangere vrouw wordt vaak doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze controleert de bloeddruk regelmatig en houdt alle gezondheidsaspecten goed in de gaten.

Stichting hellp syndroom

De stichting hellp syndroom is een officiële patiëntenorganisatie. Hier vind je informatie over zwangerschapsvergiftiging, pre eclampsie en hellp syndroom. De stichting heeft een video gemaakt waarin je de belangrijkste symptomen terugvindt. Daarnaast organiseert de stichting hellp syndroom jaarlijks diverse activiteiten. Ook maak je hier contact met lotgenoten.

Zelfhulp of ervaringen:

Boek: Geen roze wolk

  • ervaringen met het HELLP-syndroom

Heb jij te maken gehad met het hellp syndroom? We horen graag jouw ervaringen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

  1. Ik heb mijn zoon op precies 36 weken op de wereld gezet met een spoed keizersnede, deze was nodig omdat mijn leven en dat van mijn in ernstig gevaar was. Bij 28 weken werd ik voor het eerst opgenomen waarna ik na een paar dagen naar huis toe mocht, maar na een dag stond ik weer op de stoep en moest ik met spoed opgenomen worden omdat ik het HELLP syndroom zou hebben ik werd ingespoten met een spul wat het was weet ik nog altijd niet maar ik werd warm van kop tot teen. Ik heb in de daarop volgende twee dagen mijn zoon niet gevoelt en was bang dat hij overleden was waarop ik regelmatig de zuster riep om mij te laten horen dat mijn zoon nog in leven was. Daarna werd ik met spoed overgebracht naar een ziekenhuis dat beter was ingesteld op een vroeggeboorte. Ik heb regelmatig aan infuus moeten liggen omdat het niet goed met mij ging. Doordat ik eigenlijk alleen maar in bed mocht liggen en rechtop zitten naar de wc gaan en in de ochtend douchen werd ik erg depressief omdat ik mij niet ziek voelde, toen ik op de laatste dag voor de geboorte daardoor werd ingespoten met een spul om te kijken hoe mijn zoon zou reageren op een geboorte op dat moment maar daarop eigenlijk negatief reageerde en mijn bloeddruk explosief omhoog vloog moest ik in de avond ineens bevallen door een keizersnede. Het is allemaal goed verlopen hij kwam op wereld heeft twee dagen in de couveuse gelegen en daarna nog bijna twee weken op de baby afdeling. Ik mocht al een week na de bevalling naar huis dit was natuurlijk te vroeg maar wist ik veel, ik raakte door de veel te snelle en plotseling bevalling en het HELLP syndroom in een postnatale depressie, ik kon niet van mijn kind houden als iemand tegen mij zei oh wat een schatje dan vroeg ik of ze hem niet wilde meenemen. Hij huilde veel waardoor ik alleen maar depressiever werd na een maand of zeven ben ik hulp gaan vragen ik kon het zelf en alleen niet meer aan, ik begon met de hulp steeds meer van mijn zoon te houden, dit was een fijn en goed gevoel. Mijn zoon is inmiddels 10 jaar en hij is gediagnostiseerd met autisme spectrum en een hechtingstoornis, ik vraag mij veel af of ik dit had kunnen voorkomen door meteen van dag een van mijn kind te houden. Zijn er meer vrouwen die nu na jaren een kind hebben met een gedragsproblemen zowel hechtingstoornis als enig andere aandoening. Het houd mij wel veel bezig omdat er door de instelling en door jeugdzorg naar mij gewezen dat ik geen goede moeder zou zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.