HCG-waarde

HCG is de afkorting voor humaan choriongonadotrofine. Het is een zwangerschapshormoon dat voornamelijk door de placenta geproduceerd wordt, direct na de innesteling. Een zwangerschapstest meet een HCG-waarde vanaf ongeveer 25 IU/L. Er zijn testen die een nog lagere concentratie meten. Een lage HCG-waarde betekent niet dat je niet zwanger bent, terwijl een hoge HCG-waarde niet altijd iets over de zwangerschapsduur zegt. Dit kan per vrouw namelijk sterk verschillen.
Wanneer een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest meet een HCG-waarde vanaf 25 IU/L. Dit staat voor international units per liter. Hoewel de HCG-waarde bij iedere vrouw verschillend is, bedraagt de gemiddelde waarde bij 4 weken zwangerschap (28 dagen) 25 IU/L. Omdat de normale zwangerschapstesten deze hoeveelheid minimaal meten, wordt er ook wel gezegd dat een test gedaan kan worden vanaf de eerste dag dat de menstruatie verwacht wordt.

De bevruchte eicel wordt door trilhaartjes in de eileider getransporteerd naar de baarmoeder. Daar aangekomen, nestelt de eicel zich nog niet direct in. Deze moet uit minimaal 64 cellen bestaan voordat innesteling mogelijk is. Van deze 64 cellen vormt een uitstulping het gedeelte waarmee de eicel (foetus) zich de baarmoederwand in kan ‘vreten’. Een andere buitenlaag zal de placenta gaan vormen. Op het moment dat de foetus is ingenesteld, begint de placenta in aanleg met de productie van HCG. Dit hormoon geeft het lichaam een seintje dat er sprake is van een zwangerschap. Processen zoals de menstruatie en een nieuwe eisprong worden hierdoor stopgezet. Bovendien zorgt het hormoon HCG voor de groei van de foetus. HCG is dus een belangrijk en onmisbaar hormoon. Zonder dit hormoon zal een zwangerschap worden afgebroken. Dit zien we vaak vlak voor een miskraam: de hoeveelheid HCG neemt af waardoor de miskraam op gang wordt gebracht.

HCG-waarden

De hoeveelheid HCG kan soms sterk wisselen. Sommige vrouwen maken weinig HCG aan. Dit betekent niet dat ze een miskraam krijgen. Toch kan een lage HCG-waarde in sommige gevallen wel een dreigende miskraam verklaren. Bij een tweeling zwangerschap wordt meer HCG dan gewoonlijk geproduceerd. In onderstaande tabel zie je hoeveel HCG er in een normale zwangerschap gemiddeld voorkomt.

In de tabel is te zien hoe de hoeveelheid HCG tot de 10e week snel oploopt. Vanaf week 12 zal het HCG langzaam afnemen. Dit komt omdat de aansturing van de groei via het hormoon niet meer zo noodzakelijk is. Tot de twaalfde week wordt de foetus volledig aangelegd: organen worden gevormd en het beenderstelsel, spierstelsel, ademhalingsstelsel, bloedvaten en alle andere stelsels zijn rond deze periode volledig gevormd. De maanden daarna zullen al deze stelsels en organen verder rijpen en aangepast worden en zal de baby voornamelijk in lengte en gewicht aankomen.
De eerste weken verdubbelt het HCG zich met een tussentijd van 40 tot 70 uur. In 10 tot 15 procent van alle zwangerschappen verloopt deze verdubbeling te snel of te langzaam.

Zwangerschapsduur Hoeveelheid HCG in IU/L
Niet zwanger Minder dan 5
4 weken / 28 dagen Tussen 5 en 427
5 weken / 35 dagen Tussen 18 en 17.350
6 weken / 42 dagen Tussen 1.050 en 56.500
7 weken / 49 dagen Tussen 7.500 en 115.000
8 weken / 56 dagen Tussen 15.200 en 230.000
9 weken / 2 maanden Tussen 25.000 en 150.000
10 weken Tussen 50.000 en 288.000
12 tot 15 weken / 3 tot 3.5 maanden Tussen 13.000 en 255.000
16 tot 24 weken / 3.5 tot 5.5 maanden Tussen 4.000 en 65.000
Vanaf 25 weken tot 41 weken Tussen 3.500 en 117.000
1 week na bevalling of miskraam Tussen 5 en 1.000
4 weken na bevalling Tussen 0 en 9

Urinetest

Een urinetest is de makkelijkste vorm van testen. Dit soort zwangerschapstesten is via de drogist, apotheek en ook in sommige supermarkten te koop. De meest bekende goedkope testen zijn die van het Kruidvat, Action en Etos. De duurdere testen zijn onder andere Clear Blue en Predictor. De duurdere testen geven vaak een leuker resultaat door een tekst of een smiley. Leuk om te bewaren. De goedkopere testen zijn vooral handig wanneer je vaak wil testen. Ook online zijn deze goedkoop te bestellen. Houdt de stick met de goede kant in de urinestraal of vang de urine in een schonen en droge pot op, waarin de stick gedurende enkele seconden gehouden wordt. Controleer altijd of de test goed is uitgevoerd.

Iedere zwangerschapstest geeft een controlestreepje weer wanneer deze goed is uitgevoerd. Zie je geen controlestreep dan is de test niet juist uitgevoerd en onbetrouwbaar. Gebruik de test niet nogmaals maar gooi hem weg. De (huis)arts kan ook een urinetest doen. Deze testen zijn niet beter of slechter dan de thuistest. Bovendien wordt deze test niet vergoed door je zorgverzekeraar. Vrouwen die extra bevestiging willen of niet weten hoe een urinetest goed uitgevoerd moet worden kunnen deze door de (huis)arts laten doen. De test van de arts is vaak wel wat gevoeliger dan de gewone thuistest. Toch kan iedereen tegenwoordig ook een zwangerschapstest kopen die vaak al tot 4 dagen voor de verwachte menstruatie gedaan kan worden.

Bloedtest

Een bloedtest kan je niet zelf uitvoeren maar wordt gedaan door de arts. Een bloedtest kan een lagere HCG-waarde meten. Voor een bloedtest worden de volgende uitslagen gehanteerd:

  • Minder dan 5: niet zwanger
  • Tussen de 5 en 25: zwanger, maar deze kan nog eindigen in een miskraam
 • Boven de 25: positieve test: zwanger

Daarnaast wordt er vaak meerdere malen getest om te bekijken of het HCG voldoende verdubbeld. Niet iedereen komt voor een bloedtest in aanmerking. Bespreek dit met je arts.

Bronnen en informatie:
mens-en-gezondheid.infonu.nl/ zwangerschap/106176-hcg-waarden-tabel.html
www.brabbels.com/zwangerschaps-forum /1e-trimester/ 4994-hoe-hoog-is-je-hcg-waarde-op-3weken-en-5dagen-zwanger
freya.nl/kinderwens/ starters-in-het-medisch-circuit/laboratoriumwaarden/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

2 comments

 1. Goedenavond ?
  Ik heb bloed laten prikken bij het ziekenhuis en kreeg de uitslag van mijn hcg waarden en die was 1 betekent dat niet zwanger of wel zwanger ? (Me dokter heeft dat er niet bij gezegt) graag hoor ik van jullie.

  Met vriendelijke groeten ,
  Sherien

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.