Hazenlip: alles over oorzaak, operatie en nog veel meer

Een hazenlip of schisis komt bij 1 op de 1000 baby’s voor. Deze aangeboren gezichtsafwijkingen is duidelijk zichtbaar. Ken jij de hazenlip oorzaak al? Ontdek of dit erfelijk is en of je het al op de echo kunt zien. Ook gaan we dieper in op een dubbele hazenlip en de behandeling en operatie. Kortom, al jouw vragen over schisis worden in dit artikel behandeld.Zo ziet een hazenlip eruit

De benaming hazenlip heeft veel te maken met hoe het eruitziet. Hoe ziet een hazenlip eruit? Er is een spleet in de lip, deze loopt door richting de neus. De spleet zit soms in het midden, soms links of rechts. Er zijn verschillende vormen van schisis:

  • Spleet in de lip
  • Spleet in de lip en kaak
  • Split in het gehemelte
  • Spleet in lip, kaak en gehemelte

Dan is er ook nog de dubbele hazenlip. Hierbij zijn er twee spleten aanwezig.

Hazenlip oorzaak

Wat is de oorzaak van een hazenlip? Deze gezichtsaandoening begint al vroeg in de zwangerschap. In deze periode wordt het gezicht gevormd. De lip en de bovenkaak moeten zich normaal gesproken tussen de 6e en  9e week van de zwangerschap sluiten. Het gehemelte sluiten tussen de 9e en 12de week. Bij een hazenlip is er iets misgegaan en blijft de spleet aanwezig.

De hazenlip oorzaak is genetisch. Twee belangrijke genen werken niet goed samen. Hierdoor sluit de spleet niet en ontstaat er een hazenlip.

Een hazenlip of schisis kan erfelijk zijn. Hierbij wordt de afwijking door een of beide ouders doorgegeven. Mogelijk is ook een chromosoomafwijking de oorzaak. In dit geval zien we niet alleen een hazenlip maar ook andere afwijkingen.

Invloeden van buitenaf spelen ook een rol. Zwangere vrouwen met diabetes hebben een verhoogde kans op het krijgen van een baby met een hazenlip. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan de oorzaak zijn.

Kun je een hazenlip voorkomen?

Een hazenlip is vaak niet te voorkomen. Wel is het goed om extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur draagt bij aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Deze vitamine verkleint de kans op een hazenlip, open gehemelte of open ruggetje. Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine b11. Vrouwen die zwanger willen worden kunnen al beginnen met het innemen van foliumzuur. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 400 microgram per dag. Na de tiende week van de zwangerschap is het niet meer nodig om extra foliumzuur te slikken.

Let op met het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap. Deze kunnen mogelijk een hazenlip veroorzaken. Neem je medicijnen in, vraag dan altijd advies aan de arts.

Last van diabetes tijdens de zwangerschap? Vraag advies aan de verloskundige. Je kunt hier niet een hazenlip mee voorkomen, maar wel de kans verkleinen.

Hazenlip op echo zichtbaar

Is een hazenlip op een echo zichtbaar? In het begin nog niet. Bij de 20-weken echo kan dit soms worden opgemerkt. Het gaat hierbij om de bekende lipspleet. Een spleet in het gehemelte is op de echo niet duidelijk zichtbaar.

Prenataal schisis spreekuur

Wanneer op de echo een hazenlip zichtbaar is, word je soms doorgestuurd naar het prenataal schissis spreekuur. Hierbij maakt de gynaecoloog een driedimensionale echo. Tijdens het spreekuur zijn ook een plastisch chirurg en zorgpsycholoog aanwezig. Je krijgt informatie over een hazenlip en de mogelijke behandeling. Let erop dat behandeling pas na de geboorte mogelijk is.De gevolgen van een hazenlip

Een lip- of kaakspleet heeft ten eerste cosmetische gevolgen. De gezichtsvervorming ziet er niet mooi uit. Dit kan in het latere leven flinke problemen veroorzaken. Denk maar eens aan het kind dat gepest wordt of moeilijk werk kunnen vinden.

Bij een gehemeltespleet is dat vaak niet van buitenaf zichtbaar toch kunnen er fysieke problemen ontstaan. Baby heeft bijvoorbeeld moeite met drinken kunt het kan moeilijk zuigen of slikken. Als gevolg hiervan krijgt de baby te weinig voeding of duurt het voeden erg lang.

Aanrader is de Haberman speen. Dit is het beste alternatief voor de ouderwetse lammerspenen. De Habermanspeen moet eerst helemaal met melk gevuld worden. Op deze manier krijgt je baby een stuk minder lucht binnen.

Bestel de Haberman speen:

Kinderen met schisis krijgen vaker te maken met spraakproblemen. Dit zien we vooral bij een gehemeltespleet optreden. Ook het doorkomen van de tanden kan voor problemen zorgen. In sommige gevallen groeien de tanden flink scheef.

Behandeling van schisis

Om de symptomen van een hazenlip aan te pakken, is behandeling nodig. Afhankelijk van de ernst start deze behandeling vlak na de geboorte. Bij de behandeling van schisis wordt er een speciaal team van specialisten opgesteld. Dit team bestaat uit een kaakchirurg, plastisch chirurg en kno-arts. Ook een tandarts en logopedist komen eraan te pas.

Hazenlip operatie: wat gebeurt er?

Bij een hazenlip operatie wordt het probleem hersteld. Het kind moet één of meerdere operaties ondergaan. Hierbij wordt de spleet gesloten. Een lip- of gehemeltespleet wordt behandeld door de plastisch chirurg. De kaakchirurg voert een operatie aan een kaakspleet uit. Houd er rekening mee dat er een litteken achterblijft. Toch is dit een hele verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke hazenlip.

Behandeling door een logopedist

Bij kinderen met een hazenlip ontstaan er vaak spraakproblemen. Het kind vanaf 2.5 jaar oud wordt daarom altijd door een logopedist gecontroleerd. Bekeken wordt of het kind in aanmerking komt voor spraaktherapie.

Behandeling door de kno-arts

Een hazenlip kan ervoor zorgen dat je kindje slechter hoort. Dit komt omdat de gehoorontwikkeling niet optimaal loopt. Bij een hazenlip operatie worden vaak buisjes geplaatst. Buisjes in de oren zorgen voor een open verbinding tussen de uitwendige gehoorgang en het middenoor. Hierdoor komt er voldoende lucht in het middenoor. Dit zorgt ervoor dat je kind beter kan horen.

Hazenlip en de tandarts

Door de afwijking groeien tanden vaak scheef. Het kind zal hierdoor een beugel nodig hebben. De tandarts houdt de stand van de tanden en kiezen goed in de gaten. Wanneer het kind oud genoeg, word het doorverwezen naar de orthodontist. Deze plaats een beugel, waarmee de stand van de tanden gecorrigeerd wordt. Soms is er weinig tandmateriaal aanwezig. In dit geval zal de tandarts dit corrigeren met kunstmaterialen. Dit gebeurt pas wanneer het kind uit gegroeid is, in ieder geval na het 18e levensjaar.

Hazenlip bij volwassenen

Tegenwoordig worden kinderen vrij vroeg voor een hazenlip behandeld. Dit was enkele decennia geleden wel anders het geval. Hierdoor kwam een hazenlip bij volwassenen veel vaker voor. Ook nu zien we nog volwassenen met een hazenlip. Op volwassen leeftijd heb je leren omgaan met schisis. Schisis ervaringen vind je op verschillende websites. Hier vind je niet alleen ervaringsverhalen, ook biedt het je herkenning en achtergrondinformatie.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.