Gezond gewicht bij baby

Wat is een gezond gewicht bij een baby? Een te zware baby heeft meer kans op ziekten op latere leeftijd. Borstvoeding lijkt te beschermen tegen overgewicht op latere leeftijd. Maar wat is een gezond gewicht voor je baby? Ieder kind ontwikkelt zich anders en het consultatiebureau heeft de status om nogal snel hierover te vallen. Toch zijn er gemiddelden die vertellen wat jouw kindje zou moeten wegen. Wij hebben een handig overzicht gemaakt wat je kindje het eerste jaar ongeveer zou moeten wegen.
Baby wegen

Direct na de geboorte wordt de baby gewogen. Gemiddeld weegt een pasgeboren kindje tussen de 2500 en 4500 gram wanneer deze met 40 weken geboren is. Te vroeg geboren baby’s wegen minder. Jongens zijn over het algemeen tussen de 100 en 150 gram zwaarder dan meisjes. Het gemiddelde geboortegewicht ligt rond de 3200 tot 3400 gram. Er wordt ook wel gezegd dat het gemiddelde gewicht op 3500 gram ligt. Er zijn dus duidelijke meningsverschillen hierin. Ook de kraamhulp zal de baby de eerste week iedere dag wegen.

Waarom wegen belangrijk is

Door het dagelijks wegen kan bekeken worden of de baby voldoende groeit. Wie flesvoeding geeft zal iedere voeding een bepaalde hoeveelheid geven. Bij borstvoeding mag de baby vaak net zo lang drinken totdat deze vol zit. Hier zit dus een duidelijk verschil in. Voldoende natte luiers per dag betekenen in ieder geval dat de baby voldoende vocht binnen krijgt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft cijfers gepubliceerd. Dit gaat om de gewichten van baby’s gedurende hun eerste levensjaar. Let op, het gaat hier echt om gemiddelden. Wanneer je vind dat je kind te licht blijft of te zwaar wordt, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Wat weegt een baby van 1 maand en 2 maanden oud?

Een meisjesbaby weegt, wanneer ze 1 maand oud is, gemiddeld 4200 gram. Wanneer ze 2 maanden oud is dan weegt een meisje ongeveer 5150 gram. Jongetjes zijn over het algemeen wat zwaarder. Een jongensbaby weegt, wanneer hij 1 maandje oud is, ongeveer 4500 gram. Op de leeftijd van 2 maanden weegt hij gemiddeld 5600 gram. Ze komen de eerste twee maanden dus aardig wat bij in gewicht.

Hoeveel weegt het kind met 3 of 4 maanden oud?

Wanneer een meisje 3 maanden oud is dan zou ze gemiddeld 5850 gram moeten wegen. Een maand later, wanneer ze 4 maanden oud is, dan weegt ze ongeveer 6400 gram. Ditzelfde gewicht wegen jongetjes met 3 maanden, dus 6400 gram. Met 4 maanden wegen jongensbaby’s ongeveer 7000 gram. Dit is het dubbele van het gemiddelde geboortegewicht.
Leeftijd van 5 en 6 maanden: het gewicht

Een kleine meid van 5 maanden oud zal ongeveer 6900 gram wegen. Met 6 maanden zal ze gemiddeld 7300 gram wegen. Jongetjes blijven toch zwaarder, want met 5 maanden wegen ze gemiddeld 7500 gram en liggen hiermee een maand voor op de meisjes. Met 6 maanden weegt het gemiddelde jongetje ongeveer 7900 gram.

Gewicht met 7 en 8 maanden

Een meisje weegt met 7 maanden ongeveer 7650 gram en met 8 maanden ongeveer 7950 gram. Voor de jongens geldt dat ze met 7 maanden gemiddeld 8300 gram en met 8 maanden 8600 wegen. Dat is meer dan 600 gram meer dan meisjes.

Lichaamsgewicht met 9 en 10 maanden oud

Met 9 maanden weegt een meisjesbaby ongeveer 8250 gram, terwijl ze met 10 maanden ongeveer 8500 gram weegt. Een jongensbaby weegt met 9 maanden ongeveer 8850 gram en met 10 maanden 9200 gram. Het verschil tussen jongens en meisjes bedraagt nu 700 gram.

Wat weegt een baby van 11 maanden en 12 maanden oud?

Haalt je kindje de 10 kilo wanneer het 1 jaar oud is? Met 11 maanden wegen meisjes gemiddeld 8700 gram en met 12 maanden ongeveer 8950 gram. Voor jongens geldt dat ze met 11 maanden oud ongeveer 9400 gram en met 12 maanden gemiddeld 9700 gram wegen. Jongens zullen vaker op hun eerste verjaardag 10 kilo wegen dan meisjes. Toch kunnen hier grote verschillen in zitten.

Als je baby te zwaar is

Het consultatiebureau is erg gericht op het gewicht en met name op ondergewicht en bovengewicht. Er wordt dan al snel ingegrepen en soms lijkt dit ook wat overdreven. In andere gevallen blijkt dat het kind wel overgewicht heeft maar de ouders dit niet in de gaten hebben. Ruim 60 procent van de ouders ziet het niet wanneer hun kind te zwaar is. In deze gevallen is het goed dat het consultatiebureau helpt. Het aantal kinderen dat te zwaar is heeft een flinke toename genomen. Te zware kinderen zijn de hartpatiĆ«nten van de toekomst. Kinderen die flesvoeding krijgen hebben iets meer kans op overgewicht dan baby’s die borstvoeding krijgen. Dit is vooral van toepassing bij kinderen die lange tijd voor het slapen gaan nog een flesvoeding krijgen. Het voedingscentrum geeft de melding dat borstvoeding waarschijnlijk overgewicht op latere leeftijd kan voorkomen.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.