Gevaren urine drinken

Urine drinken, gezond of niet? Het is een eeuwenoud gebruik dat in Nederland en België steeds populairder wordt. Toepassingen zijn urinetherapie, alternatieve geneeswijzen of om te overleven. Hierbij maken we onderscheid tussen het drinken van eigen urine of dat van een ander. Leer meer over de smaak, ervaringen en hoe (on)gezond dit is.Waaruit bestaat urine

Urine is een lichaamsvloeistof en bevat overtollige stoffen oftewel afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden door de nieren uit het bloed gefilterd en via de urinewegen uitgescheiden. Urine oftewel plas bestaat voor een groot deel uit water. Daarnaast bevat het ureum, een afvalproduct vanuit de lever. Overige stoffen in menselijke urine zijn stikstof, fosfor, zwavel, natrium, calcium en overige stoffen.

De nieren produceren dagelijks 180 liter voorurine. 99% bestaat uit water en wordt opnieuw gebruikt. Van de 180 liter voorurine blijft gemiddeld 1,5 liter aan echte urine over.

De blaas kan een inhoud van ruim 1,5 liter urine bevatten. Bij 0,2 liter ontstaat er al een lichte aandrang tot plassen. Bij een volle blaas is dit signaal veel sterker.

Urine drinken: gezond of niet

Het drinken van urine is een eeuwenoud gebruik. Sommigen drinken elke ochtend een kopje, anderen beperken het tot maandelijks gebruik. Het is een bekend middel tegen kwalen of klachten zoals problemen van de voorhoofdholtes of tegen roos. Daarnaast zou het een goed middel zijn tegen kanker. Gezegd moeten worden dat deze beweringen nooit wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Is urine drinken gezond of niet? Bestaan er gevaren urine drinken? Onze plas bestaat uit afvalstoffen die het lichaam niet meer nodig heeft. Dit zijn ook overtollige vitamines en mineralen. Hoewel menselijke urine dus rijk is aan vitamines en mineralen, plassen we het niet voor niks uit. Het lichaam heeft hier teveel van binnen gekregen. Opnieuw nuttigen zou dus totale onzin zijn.

Urine drinken is niet gezond of ongezond. Het drinken ervan voegt niets toe aan de gezondheid. Het zijn niet voor niks afvalstoffen die het lichaam kwijt wil. Het is ook niet direct ongezond om het te drinken. Ruim 10% van alle mensen die urine drinken hebben last van diarree. Mogelijk heeft het dus wel een nadelige invloed op de werking van de darmen.

Wist je dat je eenvoudig zelf de urine kunt controleren op aanwezigheid van bloedsporen, eiwitten, nitriet en nog veel meer? Gebruik hiervoor de Combur 9 Test Strips (hier te bestellen).

Is urine drinken van een ander een betere keuze?

Er zitten niet direct gevaren, urine drinken voegt niets toe aan de gezondheid. Hoe zit dat met urine drinken van een ander? Dit kan in een aantal gevallen nadelig zijn. Wanneer deze persoon medicijnen gebruikt, belanden de afvalstoffen hiervan in de plas. Deze afvalproducten krijg je binnen wanneer je zijn of haar plas drinkt. Het is daarom niet zo slim om dit te doen.

Zit er bloed in de urine, dan is het drinken van urine van een ander sterk af te raden. Dit vergroot namelijk de kans op besmetting met ernstige ziektes. Dit zijn de gevaren, urine drinken van iemand anders is niet zo slim.De smaak van urine

Hoe smaakt urine? Dit wordt voornamelijk bepaald door wat iemand eet of drinkt. Zoetigheid zoals snoep of fruit zorgt voor een zoetere smaak. Asperges en broccoli maken het juist weer wat bitter. Ook koffie staat bekend om zijn bittere nasmaak.

Over het algemeen smaakt urine niet heel erg lekker. Wie dit voor het eerst doet, zal dan ook vaak moeten kokhalzen. Dit geldt al helemaal wanneer je het afvalproduct van een andere persoon drinkt. Voor de smaak is het belangrijk om het zo snel mogelijk te drinken. Dit voorkomt dat ammoniak zich verder kan vormen en een nare smaak verspreidt.

Urine drinken om te overleven

In de ruimte doen ze niks anders: de eigen urine drinken. Hiervoor wordt wel gebruik gemaakt van een speciaal apparaat dat het water uit de urine filtert. Wat overblijft is een goed drinkbare vloeistof.

Urine drinken om te overleven is handig wanneer je in de woestijn of op zee aan je lot bent overgelaten. In zeewater zit veel zout dat het lichaam sterk uitdroogt. In dit geval is het altijd beter om de eigen pis te drinken. Door vochttekort zal dit steeds sterker geconcentreerd raken. Uiteindelijk is er nog amper vocht uit te halen.

In 2016 wist een man 4 dagen in een moeras te overleven dankzij het nuttigen van urine. Dit gebeurde in het John Lafitte National Park in de Amerikaanse staat Louisiana. Tijdens een wandeling verliet hij het pad en kwam vast te zitten in een moeras. Helaas had hij zijn mobiele telefoon in het hotel achtergelaten. Om te overleven dronk hij zijn eigenpis en at van plantenstengels. Na 4 dagen werd de man vanuit een politiehelikopter gespot en met lichte gezondheidsklachten naar het ziekenhuis gebracht.

Zulke verhalen komen ook in Nederland voor. In 2016 lag een 61-jarige man 6 dagen lang hulpeloos in bed. Hij was aan bed gekluisterd als gevolg van een op slot geraakte knie. Hij overleefde door het nuttigen van zijn eigen urine. Dit wist hij op te vangen in een colafles. Een vrouwelijke kennis van de man alarmeerde de politie toen de man in kwestie niet kwam opdagen in het gebruikelijke café. Hulpverleners konden de man op tijd redden.

Urine therapie ervaringen

Urinetherapie wordt sinds mensenheugenis binnen alle culturen toegepast. Het is helemaal in opkomst in India, Japan en nu ook in West-Europa. Het drinken van urine moet het afweersysteem stimuleren. Daarnaast zou het de emotionele huishouding stabiliseren.

Kijkend naar urine therapie ervaringen, dan is hier niet veel over te vinden. De weinige ervaringen of ervaringsverhalen lees je op de volgende websites:

Ondanks de soms positieve verhalen is het moeilijk om hieruit op te maken of het ook echt werkt.

Naast urinetherapie is er ook digitale urinetherapie. Dit is voor mensen die hun onfrisse urine niet willen drinken. De website Tachyon biedt digitale urinetherapie aan. Na het bestellen van een setje buisjes kan de eigen ochtendurine opgestuurd worden. Je krijgt deze in digitale vorm weer terug. de kosten hiervoor bedragen €189. De website van Radar AVROTROS heeft dit op de proef genomen en buisjes besteld. Ze stuurden één buisje met ochtendurine en één met appelsap terug.

Radar ontving enkele dagen later een MP3 speler met geluidsbestanden. De bromtonen vertoonden geen verschil tussen menselijke urine en appelsap. Het zogenaamde laboratorium kon hier dus geen onderscheid tussen maken. Oplichterij, aldus Radar! Overigens bestaat deze website nog steeds.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.