Gelige afscheiding, zwanger of menstruatie

Afscheiding is een normaal verschijnsel bij meisjes en vrouwen. Rond de puberteit verandert de hoeveelheid naar meer, en zal vaak rond de overgang weer minder worden. Afscheiding is wit tot roomwit van kleur, maar kan soms ook gelig van kleur zijn. Ingedroogd is het altijd geel van kleur. Een groene kleur is nooit goed, ook niet wanneer het geel-groen is. Dit duidt vaak op een ontsteking of een infectie. Vlak voor de menstruatie en rond de eisprong verandert de hoeveelheid afscheiding, en soms ook de kleur.

Wat is afscheiding?

Iedere vrouw heeft te maken met afscheiding. Afscheiding kan al bij zeer jonge meisjes voorkomen, en wordt heviger rond de pubertijd. Eigenlijk is afscheiding heel normaal, het is een teken dat alles gezond is. De cellen in de wand worden continue vernieuwd. Dit is nodig, omdat vernieuwing zorgt voor een gezond milieu. Ook bevinden zich vele bacteriën binnenin. Deze zijn ook nuttig, ze zorgen er immers voor dat de zuurgraad op orde blijft. Een te hoge of te lage zuurgraad geeft klachten en is van invloed op het zwanger worden.

Omdat de cellen regelmatig vernieuwd worden, moeten de dode cellen verwijderd worden. Samen met overtollige bacteriën worden deze cellen afgestoten, naar buiten toe. Dit geeft een vaak witte tot roomkleurige afscheiding. Dat de afscheiding rond de puberteit meer wordt dan tijdens de kinderjaren, heeft te maken met de hormoonhuishouding. Afscheiding blijft het gehele leven aanwezig, maar kan op oudere leeftijd wel weer afnemen.

Het ruikt een beetje zuur

Dat kan. Afscheiding kan wat zurig ruiken. Ook dit verschilt weer per persoon. Belangrijk is dat het niet erg gaat stinken, of naar ‘rotte vis’ ruikt. In dit geval is er vaak meer aan de hand, zoals een infectie. Soms ruikt de afscheiding naar urine. Dit komt vooral voor bij vrouwen die wel eens per ongeluk wat urine verliezen. Vooral tijdens en na een zwangerschap kan er stress-incontinentie ontstaan. Hierbij is de controle over de blaasspier niet meer optimaal. Enkele druppeltjes urineverlies tot veel urineverlies kan het gevolg zijn. Soms is dit zo minimaal, dat dit niet wordt opgemerkt. De urine mengt zich met de afscheiding, waardoor deze licht naar urine ruikt.

Gelige afscheiding

Verse afscheiding is wit tot roomwit van kleur. Wanneer dit opdroogt krijgt het een gelige kleur. In het ondergoed zit dus vaak geelkleurige afscheiding. Ook uit de “onderkant” kan wat gelige afscheiding komen. Dit is ook wat opgedroogde afscheiding, vaak vermengd met verse afscheiding.

En een groene kleur?

Groen is niet goed. Wanneer de afscheiding groen van kleur is, zal deze vaak ook sterk en vreemd ruiken. In dit geval is er vrijwel zeker sprake van een infectie. Ook wanneer de afscheiding geel-groen van kleur is, is een infectie de oorzaak. Een schimmel of een bacterie kan een ontsteking of infectie veroorzaken. Het is belangrijk om contact op te nemen met de huisarts wanneer de afscheiding geel-groen of groen van kleur is. Deze zal een infectie moeten behandelen. Een niet behandelde infectie kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid en de gezondheid.

Baby algemeen

Voor de menstruatie

Vlak voor de menstruatie verandert de afscheiding vaak. Deze kan wat meer zijn en is vaak erg wit van kleur. Ook kan de afscheiding wat dikker of brokkelig zijn. Een volkomen normaal verschijnsel, dat bij vrijwel iedere vrouw voorkomt. Veel vrouwen herkennen aan hun afscheiding dan ook een naderende menstruatie.

Rond de eisprong

De periode rond de eisprong kan ook veranderingen met zich meebrengen. Vaak zal de afscheiding nu slijmeriger zijn. Het lijkt soms op rauw eiwit. Wanneer je het slijm tussen duim en wijsvinger houdt, kan je er draden van trekken. De kleur varieert van roomwit tot geel, maar is bij de meeste vrouwen doorzichtig. Ook is de witte afscheiding rond de eisprong veel meer dan normaal. Dit wordt allemaal hormonaal geregeld.

Zwanger en gelige afscheiding

In het begin van de zwangerschap verandert de afscheiding. Vaak wordt het meer en verandert ook van dikte. Het lichaam moet zich nog aanpassen aan de zwangerschap, dus kan de afscheiding nogal eens wisselen. Sommige vrouwen herkennen hierdoor al dat ze zwanger zijn, nog vaak voordat er een zwangerschapstest is gedaan. Halverwege de zwangerschap is de afscheiding vaak doorzichtig en vloeibaar. Ook kan deze meer zijn dan je gewend was. Tegen het einde van de zwangerschap is de afscheiding vaak nog vloeibaarder en doorzichtiger. Soms lijkt het wel op urine, zo doorzichtig en vloeibaar is het geworden.

De kleur kan wat gelig zijn, juist door het doorzichtige karakter. Wanneer het zich vermengt met wat urine, is de kleur sowieso al geliger. Wordt de afscheiding groen van kleur of ruikt deze plots erg sterk, dan is het raadzaam de verloskundige of arts te waarschuwen. Ook jeuk kan een teken zijn van een infectie. Vooral tijdens de zwangerschap moet men alert zijn op infecties.

Geen zeep, alleen lauw water

Bij veel afscheiding willen veel vrouwen zich ook vaker en beter gaan wassen. Zeep ruikt dan wel lekker fris, maar heeft ook een groot nadeel. De bestanddelen in zeep breken de goede bacteriën af. Hierdoor verandert de zuurtegraad waardoor schimmels meer kans hebben. Alleen wassen met lauw water is voldoende. Sommige vrouwen gebruiken een speciale douche, te koop bij drogist en apotheek. Het is echter nooit bewezen dat dit ook een positief effect heeft. Maar kwaad kan het ook niet.

Best verkochte producten voor vrouwelijke hygiëne:

  1. Multi-Gyn intieme Douche: €7,85
  2. Multi-Gyn LiquiGel bij droogheid: €8,55
  3. Multi-Gyn LiquiGel wasgel: €5,96

Roze of bruine afscheiding

Is de afscheiding niet wit, roomwit of geel van kleur maar juist roze of bruin? Dit duidt op bloedverlies. Roze afscheiding ontstaat door een lichte bloeding. Vers (rood) bloed mengt zich met de witte afscheiding, dit wordt roze van kleur. Bruin bloedverlies duidt op een oude bloeding. Bloed dat enige tijd in de baarmoeder of “onderkant” aanwezig blijft, zal gaan ‘roesten’ en wordt bruin van kleur. Bloedverlies hoeft niet altijd iets ernstigs te betekenen. Bijvoorbeeld een innesteling, gesprongen adertje of een naderende bevalling. Bij twijfel of veel bloedverlies moet de verloskundige ingeschakeld worden.

 

Bronnen en informatie:
http://www.babybytes.nl/Forum/Categorie/v-a/veel-licht-gelige-afscheiding-begin-
zwangerbuikkramp.nl

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.