Geboorteplan maken: pdf en voorbeeld

Een geboorteplan maken? Dit is een formulier waarop jouw wensen tijdens de bevalling staan. We hebben voor jou alle tips op een rij gezet. Ons geboorteplan pdf kun je eenvoudig downloaden. Gebruik het voor de aankomende bevalling, maar ook wanneer je een keizersnede te wachten staat. Met dit plan heb je een stuk meer rust.Het nut van een geboorteplan

Niet altijd is jouw vaste verloskundige bij de bevalling aanwezig. Met het geboorteplan maak jij je wensen duidelijk. Zo worden er geen beslissingen gemaakt waar je niet achter staat. Dankzij dit formulier is een goede communicatie tussen jou en zorgverlener mogelijk. Zo kun jij je helemaal concentreren op de bevalling.

Het geboorteplan bestaat uit één tot maximaal twee A4-tjes. Je maakt het uiteraard niet te lang. In korte zinnen beschrijf je de belangrijkste punten. Zo kan de verloskundige of gynaecoloog jouw wensen snel doorlezen.

Geboorteplan maken: tips

Lees onze geboorteplan tips en gebruik deze bij het opstellen van jouw wensen. Hieronder volgen de beste geboorteplan tips.

  1. Omgeving

Geef duidelijk aan waar je wilt bevallen. Is dit in het ziekenhuis of toch liever thuis? Hou bij een thuisbevalling wel rekening met medische problemen, waardoor je misschien alsnog naar het ziekenhuis moet.

  1. Houding tijdens de bevalling

Hoe wil je bevallen? Dit kan gewoon op bed zijn, maar bijvoorbeeld ook op een baarkruk of in het water. Geef ook gerust aan wat jouw favoriete houding is.

  1. Deze mensen zijn aanwezig

Wie mag er  bij de bevalling aanwezig zijn? Je partner natuurlijk, maar misschien wil je er nog iemand bij hebben. Of juist niet, dat kan natuurlijk ook. Heb je een fotograaf voor tijdens de bevalling geregeld? Vermeld dit ook gelijk in het geboorteplan.

  1. Pijnbestrijding

Bij een eerste bevalling weet je niet wat je te wachten staat. Wil je gebruik maken van pijnbestrijding of beslis je tijdens de bevalling zelf? Belangrijke informatie voor de verloskundige of gynaecoloog.

  1. Na de bevalling

Misschien kies je voor een lotusbevalling. Het is handig dat de zorgverlener dit van tevoren weet. Wil je de placenta bewaren, dan laat je dit ook via het geboorteplan weten. Geef ook aan wie de navelstreng mag doorknippen. Laat je dit aan je partner over, doe je het zelf of toch liever de zorgverlener?

  1. Borstvoeding of flesvoeding

Heb je al een keuze gemaakt tussen borstvoeding of flesvoeding? De zorgverlener moet dit wel weten. Vergeet dit dan ook zeker niet in je geboorteplan te vermelden.

Bekijk hier alles wat je nodig hebt voor flesvoeding

Hoe zit het met een keizersnede?

Ga je bevallen middels een keizersnede? Geen nood, ook dan is een geboorteplan mogelijk. Juist bij medisch ingrijpen kan een geboorteplan voor veel meer duidelijkheid en rust zorgen. Ook daarom kies je voor een geboorteplan keizersnede. Bespreek je wensen gerust met de zorgverlener door. Deze kan eventueel nog wat bijsturen, bijvoorbeeld met zaken waar je zelf niet bij stil staat.Voorbeeld ingevuld geboorteplan

Ben je op zoek naar een ingevuld geboorteplan voorbeeld? Eigenlijk is dit niet nodig. We hebben een compleet geboorteplan in pdf voor jou. Dit is een formulier dat je kunt downloaden en uitprinten. Zo kun je deze zelf invullen. Aan een ingevuld geboorteplan voorbeeld heb je eigenlijk ook niets, omdat iedereen zijn eigen keuze maakt. Bespreek samen met je partner wat wenselijk is!

Geboorteplan pdf downloaden

Je bent klaar om je geboorteplan te maken. Maak je van het geboorteplan een word-document? Zorg dat je deze uitprint en tijdens de bevalling bij je hebt. Wij hebben van het geboorteplan formulier een handig pdf bestand gemaakt. Deze mag je van onze website downloaden. Print vervolgens het geboorteplan pdf uit en vul het formulier in.

Download hier ons geboorteplan

We raden aan om vooraf het plan met de verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Sommige dingen vragen voorbereiding, bijvoorbeeld wanneer je een ruggenprik wilt. In dit geval kun je niet kiezen voor een thuisbevalling. Dit zijn dingen om goed over na te denken. De verloskundige of gynaecoloog kan je hierbij helpen.

Wanneer moet het geboorteplan klaar zijn?

Het heeft geen zin om met 8 weken zwangerschap een geboorteplan te maken. Ben je echter 37 weken en is je geboorteplan nog niet klaar, dan ben je in principe te laat. Begin tussen 30 weken en 32 weken zwangerschap met het opstellen van je geboorteplan. Deze moet met 34 weken eigenlijk wel klaar zijn. Omdat je tussen 30 weken en 34 weken altijd wel een afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog hebt, neem je het geboorteplan gelijk mee. Samen bespreken jullie of het plan helemaal compleet is.

Maak extra kopieën

Zorg altijd voor extra kopieën van jou wensen. Zo heb je er eentje voor thuis en eentje om mee te nemen. Ga je op vakantie naar het buitenland? Het is beter om dit niet tegen het einde van de zwangerschap te doen. Kies je hier toch voor of moet je om andere redenen naar het buitenland, neem dan je geboorteplan mee. Bij voorkeur in de Engelse taal, hier kan je nagenoeg overal mee terecht.

Houd er wel rekening mee dat het bevallen in een ander land er vaak anders aan toe gaat. Hierdoor komen je wensen mogelijk niet tot hun recht.

Nog een tip: een digitale versie van je geboorteplan heeft weinig nut. Veel verloskundigen of gynaecologen hebben geen tijd om een e-mail op te zoeken of informatie van jouw telefoon te halen. Een bevalling kan soms zeer snel gaan. Daarom zorg je altijd voor een papieren versie van het geboorteplan.

Partner is het niet eens met het geboorteplan

Je hebt een geboorteplan opgesteld en je partner is het hier niet mee eens. Hij vindt bijvoorbeeld dat je ook zonder pijnstilling kan bevallen. Of dat de aanwezigheid van de fotograaf helemaal niet wenselijk is. Het is vervelend wanneer hij niet dezelfde wensen als jou heeft. Probeer hier toch samen uit te komen. Maak duidelijk dat jij degene bent die moet bevallen. Dat dit een hoop angst of stress met zich meebrengt. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt hoe je bevalt, of je partner het er nu mee eens is of niet. Samen komen jullie er wel uit. Goede communicatie blijft belangrijk.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.