Fontanel ingedeukt of gezakt, wat heeft dit voor gevolgen?

Ouders hebben vast wel eens van een fontanel gehoord. Dit is de opening tussen de schedeldelen. In een aantal gevallen is de fontanel ingedeukt of in gezakt. Ook zijn er vragen over het bewegen of niet dichtgroeien van de fontanel. Weet je al wanneer de fontanel dichtgroeit? In dit artikel lees je alles over de schedel van een pasgeboren baby. Maak je geen zorgen, in veel gevallen komt het allemaal goed.Dit is de fontanel

De schedel bestaat uit verschillende botstructuren. In totaal bevat de menselijke schedel 22 botten. Aan de bovenzijde van de schedel bestaat deze uit een soort botplaten. Deze platen liggen bij de geboorte nog niet tegen elkaar aan. Dit heeft een goede reden: de schedel heeft de grootste diameter. Door de ruimte tussen de schedelbeenderen kan de diameter worden verkleind. Dit vergemakkelijkt de geboorte.

De open ruimte tussen de schedelbeenderen worden de fontanellen genoemd. Over het algemeen heeft een pasgeboren baby 2 fontanellen. De grote fontanel ligt net boven het voorhoofd en heeft de vorm van een ruit. De kleine fontanel bevindt zich ter hoogte van de kruin en is driehoekig van vorm.

Het lijkt misschien eng, een open ruimte tussen de schedelbeenderen. Er zit echter nog een stevig vlies over deze openingen heen. Hierboven ligt de huid. Je ziet dat de schedelinhoud uitstekend beschermd is.

Wanneer groeit de fontanel dicht?

Het is de bedoeling dat de fontanel uiteindelijk dicht groeit. Wanneer is de fontanel dicht? Dit gebeurt wanneer het kind tussen de 12 en 18 maanden oud is. Eerder moet niet mogelijk kunnen zijn. De hersenen moeten immers ruimte hebben om te groeien. Dit gebeurt allemaal in het eerste jaar na de geboorte.

De fontanel gaat te vroeg dicht

Soms gaat de fontanel van baby te vroeg dicht. Wanneer dit voor het eerste levensjaar gebeurt kunnen er problemen ontstaan. De schedel moet namelijk nog kunnen groeien. Bij een te vroeg gesloten fontanel kan dit niet. Gelukkig houdt het consultatiebureau dit goed in de gaten. Mocht de fontanel te vroeg dicht gaan, dan word je doorverwezen.

Bij een fontanel die te vroeg dicht is gegaan, spreken we van craniosynostose. Een of meerdere naden in de schedel sluiten te vroeg. Ken jij de oorzaak van craniosynostose? De oorzaak ligt in verandering in het erfelijk materiaal. Door deze aandoening hebben de hersenen niet genoeg ruimte om te groeien. Hierdoor neemt de druk in de hersenen toe. Dit kan tot verschillende symptomen leiden. Het kindje heeft bijvoorbeeld moeite met praten of de motoriek.

Gelukkig is er behandeling voor craniosynostose. In een of meerdere operaties wordt het probleem hersteld.Fontanel ingedeukt of ingezakt

In een aantal gevallen is de fontanel ingedeukt. Dit heeft vaak te maken met uitdroging. Je baby drinkt niet voldoende of heeft misschien flinke diarree. Bij uitdroging is het belangrijk dat baby voldoende blijft drinken. Lukt dit niet, schakel dan de kinderarts of huisarts in. Je kunt ook advies vragen aan het consultatiebureau.

De fontanel is ingezakt wanneer je erop drukt. Wanneer je deze weer los laat, veert de huid terug. Het is heel normaal dat je dit kan indrukken, er zit immers een opening tussen de schedelbeenderen. Ga echter niet elke dag erop drukken. Zou jij het leuk vinden wanneer iemand continu op je hoofd drukt?

Help, de fontanel beweegt

Is het je al eens opgevallen dat de fontanel beweegt? Je ziet ritmische bewegingen boven op de schedel. Wat je ziet is het ritme van de hartslag. Wanneer de fontanel beweegt hoef je hier niets mee te doen.

Kan het kwaad als de fontanel bol staat?

Het kan ook zijn dat de fontanel van de baby bol staat. In dit geval wordt de huid naar buiten gedrukt. Een bolle fontanel ontstaat door druk van binnenuit. Vaak moet je baby op dat moment huilen of is het aan het persen. Een bolle fontanel kan in veel gevallen geen kwaad. Merk je dat dit toch aan blijft houden terwijl je baby rustig is? Laat er even naar kijken bij het consultatiebureau. Kun je hier niet op wachten, schakel dan de huisarts in.

Fontanel baby gevaarlijk

De opening tussen de schedelbeenderen is een kwetsbare plek. Daardoor kan de fontanel van baby gevaarlijk zijn. Ga zeer voorzichtig met het babyhoofdje om. Let erop dat het oudere broertje of zusje niet met speelgoed op het hoofdje van baby slaat. Dit hoeft niet eens expres te zijn, een ongeluk is zo gebeurd. Gelukkig zijn de fontanellen voorzien van een stevig vlies. Zo zijn de hersenen goed beschermd.

Tip: houd het babyhoofdje lekker warm met een mutsje

Bekijk de leukste babymutsjes

Verzorging van de fontanel

Fontanellen zijn zacht en soepel, eigenlijk al voor de bevalling. Deze zachte plekjes op het hoofd hoef je niet te verzorgen. Boven op de hoofdhuid kunnen gele korsten ontstaan. Deze gele korsten of schilfertjes hebben niets met de fontanellen te maken. Het gaat hier om berg, een vorm van eczeem. We zien het voornamelijk bij baby’s tot 1 jaar oud ontstaan. Naast een zichtbare gele schilfering kan berg ook een nare lucht verspreiden.

De gele schilferende laag kan een nare lucht verspreiden. Gebruik Zarqua anti berg lotion, vaak helpt dit wel. Je kunt berg ook losweken met babyolie. Smeer de hoofdhuid hiermee in. Laat het een nacht zitten. De volgende dag kun je het voorzichtig met een ansichtkaart van de hoofdhuid schrapen.

Dit helpt tegen berg:

Zarqua haarlotion spray anti-berg

Zwitsal Babyolie – 400 ml

Nog even een fabeltje uit de wereld helpen. Als je de fontanel van de baby aanraakt, dan raak je ook zijn hersenen aan. Dit is een hardnekkig mythe die de ronde doet. De hersenen zijn goed beschermd. Je kunt deze niet aanraken door op de fontanel te drukken.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.