Waarom Finse baby’s in een kartonnen doos slapen

Terwijl jouw baby heerlijk wegdroomt in zijn luxe ledikantje met zachte babydekentjes, probeert de Finse baby in een kartonnen doos de slaap te vatten. Ja, je hoort het goed: een kartonnen doos. Kindermishandeling? Nee hoor, in Finland is het heel normaal om baby’s in een doos te leggen.
Gebruik van meer dan 75 jaar

Al meer dan 75 jaar krijgen Finse aanstaande ouders van de overheid een cadeautje: een babydoos. Deze doos heeft wel iets weg van de bekende Nederlandse Zwangerbox / blije doos van de grotere aanbieders. Waar Nederlanders het met een gratis speentje, een rompertje en wat samples moeten doen, worden Finse ouders blijer verrast. De Finse variant zit vol met rompertjes, boxpakjes, sokjes, mutjes en zelfs een heerlijk warme slaapzak of sneeuwpakje. Daarnaast vinden de aanstaande ouders een haarborstel, rammelaar en andere kleinigheidjes in het pakket. Overigens kan de inhoud van de babydoos per jaar veranderen. Zo werden er vanaf 2006 de papflessen of zuigflessen uitgehaald.

De doos gebruiken als wieg

Onderin de doos, die groter is dan de bescheiden Nederlandse babydoos, ligt een babymatrasje. Zo kan de doos gebruikt worden als wiegje. Na een aantal maanden is baby te groot voor de doos, en zal moeten verhuizen naar een grotere doos… sorry, babybedje bedoelen we.

Ouders zijn niet verplicht hun baby ook daadwerkelijk in de doos te laten slapen. Toch kiest ruim 95% van de ontvangers van de doos voor dit oude gebruik. Toegeven: het scheelt ook weer in de kosten. Een babybedje mag tegenwoordig wat kosten.

Waarom krijgen ouders deze doos?

In 1938 besloot de Finse overheid aanstaande ouders met een laag inkomen tegenmoet te komen. Als kraamcadeau werd een babypakket uitgereikt, gevuld met lappen stof. Hier kon de zwangere vrouw zelf babykleertjes van maken. Later veranderde de inhoud van lappen stof naar echte babykleertjes. Ook de reden van uitgifte veranderde. Finland bood zorg voor zwangere vrouwen aan. Advies over een gezonde start bij pasgeboren baby’s hoorde hierbij. Om te voorkomen dat ouders hun baby bij hun in bed lieten slapen, werd het matrasje toegevoegd.

Ouders die de Finse babydoos niet op prijs stellen, mogen ook kiezen voor een eenmalige financiële vergoeding van 140 euro. Toch is het merendeel van de ouders er wel blij mee: meer dan 90 procent gaat voor de kartonnen doos.

Minder kans op wiegendood

Dankzij het gebruik van de Finse babydoos is het aantal gevallen van wiegendood zichtbaar gedaald. Lag dit rond 1938 nog op 7 procent, in 2017 bedraagt dit nog geen 0,2%. Hiermee behoort Finland tot het land met de minst aantal gevallen van wiegendood. Wiegendood kent geen directe oorzaak: de ademhaling van de baby stopt terwijl het in bedje ligt. Mogelijk worden de ademhalingswegen belemmerd, bijvoorbeeld door slapen bij de ouders of gebruik van een stootkussen. Dat is de reden waarom een stootkussen in Nederland al lang niet meer gebruikt wordt.

Ook een babydekbed kan wiegendood in de hand werken. Onder een dekbed kan baby zijn lichaamswarmte moeilijk kwijt. Een hoofdkussen wordt net zo min aangeraden.

3 uitstekende baby dekens:

  1. Jollein Ledikant deken 100x150cm jade: €23,00
  2. Jollein Uni – Ledikantdeken 100×150 cm – Lichtroze: €23,05
  3. Jollein Cable 4-seizoenen – Ledikantdeken 100×150 cm: €38,57

Of de babydoos wekelijk bijdraagt aan een lager sterftecijfer onder jonge baby’s? Ouders zijn zich meer bewust van veilig slapen, en laten dankzij de doos hun baby niet bij zich in bed slapen. Bovendien is deze doos ook nog eens erg praktisch: makkelijk te verplaatsen en het neemt weinig ruimte in beslag.

Gratis kartonnen babywieg in de rest van de wereld

In Alberta (Canada) en New Jersey (Amerika) werd in 2016 een soortgelijk initiatief opgezet. Aanstaande moeders ontvingen een babydoos met uitzet én matras, geschikt als wiegje. Per 1 januari 2017 heeft Schotland dit voorbeeld gevolgd. Andere landen zijn nog niet echt overtuigd. Ieder land heeft zijn eigen manier om aanstaande ouders te helpen. Bovendien is de Finse babydoos cultuur erfgoed, iets dat je niet zomaar over kan nemen. Nederlandse aanstaande ouders die geen geld hebben voor een babykamer of uitzet, kunnen aankloppen bij hun eigen gemeente. Ook zijn er diverse instanties die een helpende hand bieden.
De babydoos in Nederland

De Finse babydoos met een waarde van ongeveer 300 euro is ook buiten Finland verkrijgbaar. Schrik niet: de doos kost dan maar liefst 399 euro!

Zwangere Nederlandse vrouwen kunnen verschillende gratis babydozen ophalen/ thuisgestuurd krijgen. Hierin zitten diverse producten, van leuke rompertjes tot schattige sokjes of handige speentjes. Je vindt er ook wat praktische proefverpakkingen, kortingsbonnen en informatie in. Niet alles is even welkom: soms wordt meer dan de helft ongebruikt weggegeven of weggegooid. Tja, we blijven toch een land van overconsumptie.

Nederland telt meer dan 25 gratis babydozen of kraampakketten. Deze worden aangeboden door winkelketens, magazines of verzekeraars. Natuurlijk, er zit een commercieel tintje aan. Vaak ontvang je ook nog eens tijdschriften, reclame of informatie van derden.

Top 7 gratis babydozen

Benieuwd wat Nederland te bieden heeft? Hier komt de top 10 gratis babydozen (bestellen? Klik op de link)

  1. Blije doos van Prenatal

Je ontvangt: de blije doos, magazine WIJ, Special Geboorte en de Special Eén Jaar!. Hiermee maak je een leuke start. Online aan te vragen

2. Ouders van Nu zwanger box

Zwangerbox met gratis producten, kortingsbonnen en na de geboorte van baby de gratis Babybox. De Zwangerbox is aan te vragen tot 8 maanden zwangerschap. Ontvang de gratis Zwangerbox en Babybox.

3. Kruidvat babypakket

Ook drogisterijketen Kruidvat draagt haar steentje bij. Ontvang gratis babyspullen waaronder luiers en wasgel.

4. Jumbo Hallo Mama Babypakket

Supermarkt Jumbo heeft speciaal voor aanstaande ouders het gratis pakket met momentenboek.

5. Jan Linders babypakket

Doe jij je boodschappen bij Jan Linders? Vraag dan hier het gratis babypakket aan, dat je ontvangt na het tonen van het geboortekaartje.

6. Hoogvliet babypakket

Het kan niet op bij de supermarkten: Hoogvliet biedt een gratis babypakket dat je binnen 4 weken na de geboorte af kan halen.

7. Babydump cadeaupakket

Shoppen bij Babydump is leuk, het gratis cadeaupakket is nog leuker. Neem de bon mee naar de winkel en ontvang dit gratis babypakket.

 

Bronnen en meer informatie:
Over ons
Finse babydoos bestellen? Finse babydoos kopen kan via de volgende link: https://www.finnishbabybox.com/eu/en

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.