Eisprong of ovulatie herkennen

Zwanger worden lijkt heel vanzelfsprekend maar is het voor sommige vrouwen echt niet. Ten eerste plannen we de zwangerschap steeds vaker: werk, geld en persoonlijke situatie spelen hierin een rol. Ten tweede lijkt zwanger worden steeds meer moeite te kosten. Tijdens de eisprong ben je erg vruchtbaar: de eicel kan door een zaadcel bevrucht worden waardoor een zwangerschap ontstaat. Er zijn verschillende methoden om dit te meten zoals de temperatuurmethode en het bekijken van je vruchtbaar slijm.
Wat is de eisprong?

De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Dit is een onderdeel van de menstruele cyclus. Deze cyclus herhaalt zich bij de vrouw gemiddeld iedere 28 dagen, met een marge van 21 tot 35 dagen. Bij sommige vrouwen duurt de cyclus veel langer. De menstruele cyclus begint met de eerste dag van de menstruatie. Deze bloeding duurt gemiddeld 4 tot 7 dagen. Rond de 14e dag van de cyclus vindt de eisprong of ovulatie plaats: een rijpe eicel komt los van de eierstok en zal zich richting de baarmoeder bewegen. Zodra de eisprong een feit is, kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Na een eventuele bevruchting spreken we van een zwangerschap.

 

Waarom wil ik dit weten?

Vrouwen die graag zwanger willen worden, willen ook graag weten wanneer de eisprong plaats vindt. Zwanger worden is een natuurlijk iets en gebeurt in veel gevallen vanzelf. Maar in onze huidige hectische samenleving is zwanger worden niet meer zo vanzelfsprekend. Het is in sommige gevallen een kwestie van plannen geworden. Factoren als werk, studie, relatie, eerdere kinderen en geld bepalen of een stel voor een zwangerschap kiest of hier toch nog liever mee wacht.

 

Wanneer er meer inzicht is in de menstruele cyclus, kan ook bekeken worden wanneer de eisprong plaatsvindt. En dat is belangrijk: want rondom de eisprong is de kans op een zwangerschap het grootst. Wel is het belangrijk om tijdig te stoppen met de pil en geen andere voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Na het stoppen met de anticonceptiepil kan het tot een jaar duren voordat de menstruele cyclus weer een normaal ritme heeft aangenomen.

 

Vruchtbaar slijm herkennen

Gedurende de cyclus verlies je slijm. Dit is een volkomen normaal verschijnsel. Wanneer je dit iedere dag bekijkt, zie je dat het slijm gedurende de cyclus veranderd van hoeveelheid en van structuur. Wanneer de eisprong nadert wordt er meer slijm geproduceerd. Gemiddeld begint dit rond de 3 tot 4 dagen vóór de eisprong. De grotere hoeveelheid slijm houdt aan tot 1 á 2 dagen na de eisprong. Daarna is duidelijk te merken dat er weer minder slijm wordt afgegeven.

 

De grotere hoeveelheid slijm is belangrijk: het helpt de zaadcelen hun weg naar boven te vinden. Ook verandert de structuur van het slijm. Was het eerder taai en korrelig, rond de eisprong is dit slijm elastisch en rekbaar. Het wordt vaak vergeleken met rauw eiwit.

 

Door dagelijks het slijm te controleren, komt er meer inzicht in de eigen cyclus. Het slijm kan met de vingers of met een wc-papiertje weggenomen worden. Vervolgens wordt het slijm tussen duim en wijsvinger opgerekt. Wanneer je dit vies vindt, kan dit ook tussen twee stukjes wc-papier gedaan worden. Vruchtbaar slijm is elastisch en wat wit van kleur. Je kan er draden mee trekken die soms wel tien centimeter lang kunnen zijn. Niet-vruchtbaar slijm ziet er korrelig uit, is weinig aanwezig en kan zeker niet als draden uit elkaar getrokken worden. Heb je vruchtbaar en rekbaar slijm ontdekt? Dan zit je in je vruchtbare periode.
Eisprong voelen

Sommige vrouwen voelen de eisprong duidelijk als een stekende pijn rechts of links onderin de buik. Het kan hier om een steek gaan, maar bij sommige vrouwen treedt er buikpijn op gedurende de dag. We noemen dit ook wel ovulatiepijn. In een aantal gevallen is er zelfs sprake van hoofdpijn. Dit wordt door verandering in de hormonen veroorzaakt. Op het moment dat de eisprong gevoeld wordt is het soms al te laat om nog zwanger te worden. De meeste kansen liggen wanneer er 2 tot 0 dagen voor de eisprong gevreeën wordt. Maar ook wanneer de eisprong gevoeld wordt is de kans op een zwangerschap nog aanwezig. De eicel blijft gedurende 12 tot 24 uur in leven.

 

Baarmoedermond staat open

Tijdens de vruchtbare periode staat de baarmoedermond iets open. Dit is alleen te voelen door met een vinger inwendig te voelen. Het verschil kan alleen opgemerkt worden wanneer je dit vaker gedaan hebt en dus het verschil tussen een gesloten en een open baarmoedermond herkent.

 

Ovulatie-test

Er zijn zwangerschapstesten en er zijn ovulatie-testen. Deze laatste meten de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH)  in de urine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het rijpen van de eicel. Een stijging van dit hormoon zorgt ervoor dat een eicel rijpt en snel zal springen (de eisprong). Wanneer de test positief aangeeft en dus een stijging van LH waarneemt, zal de eisprong na 24 tot 36 uur plaatsvinden. Overigens geven deze testen ook een positief resultaat bij een zwangerschap.

 

Temperatuurmethode

Een andere methode om de eisprong of ovulatie te herkennen is de temperatuurmethode. Dagelijks wordt in de ochtenduren tussen het wakker worden en het opstaan, de lichaamstemperatuur gemeten. Dit moet gebeuren voordat je opstaat, omdat de uitslag anders niet meer betrouwbaar is. Evens el eruit voor een plas zit er dus niet bij. Ook moet het dagelijkse tijdstip vrijwel gelijk zijn. De temperatuurmethode wordt gedurende 1 tot 3 cycli gebruikt. Pas dan is er een duidelijk inzicht over het moment van ovulatie.

 

Maar hoe werkt dit dan? Wanneer de eisprong plaats heeft gevonden stijgt de lichaamstemperatuur een halve graad. Deze blijft verhoogd tot aan de menstruatie, om dan weer te dalen. Een stijging van de lichaamstemperatuur betekent dus dat de eisprong al heeft plaats gevonden. Handig? Ja en nee. Op het moment van meten ben je dus al te laat om zwanger te worden, maar je krijgt hierdoor wel een duidelijk inzicht in je maandelijkse cyclus. Zo weet je precies of en wanneer de eisprong iedere maand plaatsvindt.

 

Bronnen en informatie:
Eisprong – uitgebreide info over de eisprong (ovulatie)
https://zwangerworden.nl/ik-wil-zwanger-worden/ovulatie/ovulatie-symptomen-hoe-herken-je-een-eisprong/

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.