Je eigen kind doden, hoe komt het zo ver?

Elk jaar worden 10 tot 15 kinderen door één van hun ouders vermoord. Baby’s, kleuters maar ook tieners lopen een groter risico wanneer de ouder met psychische problemen rondloopt. Toch zijn er ook andere oorzaken te vinden. Hoe komt het zover dat een vader of moeder zijn eigen kind van het leven berooft? We volgden het nieuws.
Pennsylvania (Verenigde Staten), november 2016: moeder vermoordt haar 17 maanden oude zoontje. Ze stuurt een filmpje hiervan naar de vader.

 

Doden van je eigen kind

Als eerste vragen we ons af of het doden van je eigen kind normaal is. Nee, het is niet normaal en wordt ook niet geaccepteerd. Het maakt hierbij niet uit wat je achtergrond of geloof is. Het vermoorden van je eigen kind hoort niet bij normaal gedrag. Toch komt het wel eens in de dierenwereld voor. Moeten we hierdoor anders denken over het doden van eigen kinderen?

 

We kijken naar de achterliggende reden bij dieren. Het komt wel eens voor dat een moederdier haar jongen vlak na de bevalling doodt. Vaak zit het moederdier in een stressvolle situatie. Ze voelt zich bedreigd, onveilig of is niet in staat haar jongen groot te brengen. Ook kan het voorkomen dat het jong een ernstige afwijking heeft. In dit geval heeft het jongetje geen overlevingskans.

 

We zien vaak twee dingen gebeuren. Als eerste kan het moederdier de jongen bewust doodbijten. In andere gevallen verlaat het moederdier het nest en haar jongen. Hiermee worden ze aan hun lot overgelaten en zullen uiteindelijk sterven. Goed, nu we dat weten: weer terug naar de mensenwereld.

 

Dordrecht (Nederland), maart 2017: een tienjarig jongetje wordt door zijn vader gewurgd.

 

Psychische problemen

Niemand wordt op een dag wakker en denkt: laat ik mijn kind vandaag maar eens vermoorden. Hier gaat vaak heel veel aan vooraf. Er is in het verleden veel onderzoek gedaan naar de motieven van moordende ouders. Hieruit is gebleken dat er altijd sprake is van psychische problemen of een zware depressie.

 

Deze problemen sluimeren al langer. Er hoeft maar iets te gebeuren, en de bekende druppel laat de emmer overlopen. Denk maar eens aan een scheiding, sterfgeval binnen de familie of verlies van werk. In deze gevallen kan de vader of moeder met onderliggende psychische problemen het allemaal niet meer aan. In een vlaag van verstandsverbijstering wordt het kind vermoord.

 

Memphis (Verenigde staten), juli 2016: moeder doodt vier van haar kinderen met een slagersmes.

 

Het leken zulke goede ouders

Vaak heeft de omgeving helemaal niet door wat er aan de hand is. Mensen met psychische problemen of een depressie kunnen dit goed verborgen houden. Het zijn vaak liefhebbende ouders waar niks vreemds aan te zien is. Wat soms opvalt is dat de ouder of ouders een teruggetrokken bestaan Leiden. Ze hebben weinig sociale contacten of houden zich sterk op de achtergrond. Ook het kind lijdt soms een teruggetrokken bestaan. Je ziet dochter of zoon weinig buiten spelen. Het lijkt soms minder vriendjes te hebben. Dit heeft vaak te maken met de problemen die binnen het gezin spelen. Helaas vindt dit allemaal achter gesloten deuren plaats.

 

Brussel (België), februari 2016: moeder 8 jarige zoon omdat ze de duivel in zijn ogen ziet.

 

Moeder vermoordt haar kind

Mensen die een moord plegen zijn in de meeste gevallen man. Bij kindermoorden ligt dit heel anders. In deze gevallen is het vaak de moeder die haar eigen kind vermoordt. In veel gevallen gaat het om een psychiatrische stoornis. Bij 15% van de kinderenmoorden gaat het om relatieproblemen tussen de ouders.

 

Bij vrouwen zien we ook vaak neonaticide optreden. Hierbij wordt het kind vlak na de geboorte gedood. In veel gevallen wordt de baby dood aangetroffen en zijn de ouders niet te achterhalen.

 

Virginia (Verenigde Staten), april 2017: vader doodt zijn 1 jarig kind om de levensverzekering op te strijken.
Vader doodt zijn kind

Kinderen tot 4 jaar oud lopen meer risico om door hun moeder gedood te worden. Vanaf de leeftijd van 4 jaar verschuift dit risico richting de vader. Oudere kinderen worden vaker door hun papa om het leven gebracht. Ook in deze gevallen gaat het vaak om relatieproblemen waaronder een echtscheiding. Dit kan al snel in een vechtscheiding uitlopen. Ook een psychiatrische stoornis kan de oorzaak zijn.

 

Schoonloo (Nederland), september 2013: vader doodt zijn 3 kinderen en pleegt daarna zelfmood.

 

Poging tot zelfdoding door een van de ouders

In één op de vijf gevallen heeft een van de ouders suïcidale neigingen. Ze doen een poging zichzelf te doden. Hierbij wordt eerst het kindje gedood. Achterliggende gedachte is dat het kind hiermee beschermd wordt tegen alle gevolgen van zelfmoord. Suïcidale moeders zijn vaker van mening dat het kind niet zonder hun zorg kan. Hierdoor trekken ze het kind mee in hun suïcidale handelingen.

 

Getraumatiseerde ouders

Uit diverse onderzoeken blijkt dat moordende ouders zelf een Traumatische jeugd hebben gehad. Ze werden vaak mishandeld of een van de ouders was ernstig ziek. Soms brachten ze hun jeugd niet thuis maar elders door, bijvoorbeeld in een kindertehuis. Als kind maakten ze een verlies of groot verdriet mee. Dit is nooit verwerkt. Niet erover praten, geen therapie.

 

Wanneer dit verdriet blijft bestaan en er komt op volwassen leeftijd een flinke dosis stress bij, dan slaan de stoppen door. Het kan hier om een relatiebreuk gaan, verlies van werk of de dood van een familielid. Er komt dan nog meer verdriet bij. Dat is de druppel.

 

We hoeven niet iedereen over één kam te scheren. De meeste mensen met een psychische stoornis of groot verdriet gaan niet over tot moorden, gelukkig maar. De ouders die dit wel doen zijn bang om te falen of om een nieuw verlies mee te maken. In veel gevallen wordt zelfs het lievelingskind gedood.

 

De meeste van deze moordende ouders houden zielsveel van hun kind. Ze brengen het met veel liefde groot. Er is vaak geen sprake van kindermishandeling. In 40 procent van de gevallen gaf de ouder vooraf een signaal af: bijvoorbeeld praten over de dood.

 

Praten over het ouderschap

Het ouderschap kan zwaar zijn, vooral wanneer je psychische problemen hebt. Een depressie kan het allemaal net even wat moeilijker maken. Praten over de negatieve kanten van het ouderschap, dat doen we niet. Veel ouders schamen zich hiervoor. Of zijn bang als slechte ouder bestempeld te worden.

 

Door dit taboe weg te nemen en te erkennen dat het ouderschap niet altijd rozengeur en maneschijn is, kunnen veel ouders in nood geholpen worden. Hier is nog een lange weg te gaan voor hulpinstanties. Daarnaast moet dit probleem door burgers erkend en geaccepteerd worden.

 

Bronnen en informatie:
https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/11/moeder-vermoordt-zoon-appt-foto-lichaam-naar-vader
http://nos.nl/artikel/2168155-vader-vermoordde-zoontje-1-om-levensverzekering.html
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2787140/2016/07/04/Moeder-vermoordt-vier-van-haar-kinderen-oudste-7-kan-aan-gruwel-ontsnappen.dhtml
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/familiedrama-je-eigen-kind-doden-hoe-kun-je/
Kerst 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.