Eeneiige tweeling: erfelijk, uiterlijk en karakter

Een eeneiige tweeling komt vaker voor dan je denkt. Uit ruim 1 op de 250 zwangerschappen wordt dit soort tweelingen geboren. Hoe dit kan? Vanuit een bevruchte eicel ontstaan 2 embryo’s. Het DNA is gelijk, hierdoor lijken ze ook op elkaar. Toch komt een verschillend uiterlijk wel degelijk voor. We bespreken alle zaken rondom de eeneiige tweeling erfelijkheid, DNA, uiterlijk, karakter en nog veel meer.Ontstaan van een eeneiige tweeling

Normaal gesproken wordt er vanuit een bevruchte eicel één kind geboren. Soms splitst de eicel zich. Er ontstaan dan niet één maar twee embryo’s. Dit verschijnsel word polyembryonie genoemd. Doordat de eicel zich splitst, blijft ook het genetisch materiaal hetzelfde. Hierdoor lijken eeneiige tweelingen qua uiterlijk sterk op elkaar.

Polyembryonie is in de dierenwereld geen vreemd verschijnsel. Bij het negenbandgordeldier is het heel normaal. Ook bij sommige insecten komt het veel voor.

Is het krijgen van een eeneiige tweeling erfelijk?

Er wordt vaak gedacht dat een eeneiige tweeling erfelijk is. Dit is echter niet het geval. Het splitsen van een bevruchte eicel is puur toeval. Geen enkele studie heeft uit kunnen wijzen dat een eeneiige tweeling erfelijk is. Twee-eiige tweelingen zijn soms wel erfelijk. Bij een twee-eiige tweeling rijpen 2 eitjes tegelijk. Dit is een proces dat soms erfelijk bepaald is. Kortom, een eeneiige tweeling is dus niet erfelijk.

Zo verloopt de zwangerschap

Bij deze tweeling verloopt de zwangerschap net even iets anders. Ten eerste zijn op de echo twee embryo’s zichtbaar. Bij een normale zwangerschap kom je 11 tot 15 kilo aan, bij een tweelingzwangerschap gemiddeld 12 tot 18 kilo. Je hebt waarschijnlijk meer last van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid. De baarmoeder groeit veel sneller. Dit is duidelijk aan de buitenkant te zien. Hierdoor heb je wel eerder last van harde buiken en striae.

Een meerlingzwangerschap verhoogt het risico op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Dit is de reden waarom een tweelingzwangerschap onder controle van een gynaecoloog staat.

Doordat de baarmoeder meer rekt, kun je eerder te maken krijgen met weeënactiviteit. Gebeurt dit voor de 35 weken? De gynaecoloog probeert de bevalling te remmen met behulp van medicijnen. Een vroeggeboorte komt vaker voor bij een tweelingzwangerschap. De meeste tweelingen worden rond de 37 weken geboren. Daarnaast hebben tweelingen over het algemeen een lager geboortegewicht. Normaal ligt het geboortegewicht rond de 3500 gram. Voor tweelingen geldt vaak een geboortegewicht van 2500 gram.

Tweeling op komst? Dit heb je zeker nodig:

Tweeling Buggy Little World Twing Zwart

 • Geschikt vanaf 0 maanden. Best verkochte model. Prijs: €169

Chicco Echo Twin – Buggy – Coal

 • Buggy voor tweelingen. Geschikt vanaf 12 maanden. Prijs: €157,38

Childhome – Box Tweeling 150×80 cm

 • Tweelingbox van massief beukenhout. Prijs: €239.

De eeneiige tweeling en het uiterlijk

Het eeneiige tweeling DNA is voor 99,999 9% identiek. Ze zijn in ieder geval altijd van hetzelfde geslacht. De tweeling bestaat dus uit twee jongetjes of twee meisjes. Ook met betrekking tot het uiterlijk zijn er sterke gelijkenissen. Soms is het uiterlijk gespiegeld. Zo kan het ene kind rechtshandig zijn en het ander linkshandig. In sommige gevallen zijn zelfs de organen gespiegeld. Dit zien we bijvoorbeeld bij het hart, waarbij de punt gewoonlijk naar links wijst. Bij de eeneiige tweeling komt het wel eens voor dat één van beiden de hartpunt naar rechts heeft liggen.
Het DNA is niet 100% identiek, hoewel het hier zeer dicht tegenaan ligt. Door de zeer kleine afwijking kunnen er ook hele kleine verschillen in uiterlijk zijn. Het ene kind heeft een moedervlek terwijl de ander deze niet heeft. Dit zijn net die kleine verschillen in uiterlijk die laten zien dat het DNA niet 100 procent gelijk is.

Kijken we naar de groei en ontwikkeling, dan zijn er ook wel verschillen. De tweeling kan zich afzonderlijk van elkaar anders ontwikkelen in lengtegroei of postuur.

Moeite om je een eiige tweeling uit elkaar te houden? De navel is een litteken en niet genetisch bepaald. Iedere navel is hierdoor uniek. De enige tweeling kun je uit elkaar houden door middel van de navel.

Leuk: kleding voor de tweeling:

Over het karakter

Hoe zit het met het eeneiige tweeling karakter? Het karakter valt onder de erfelijke eigenschappen die in het DNA zijn opgeslagen. Deze tweelingen hebben een grotendeels overlappend karakter. Het karakter wordt echter ook bepaald door opvoeding, omgeving en ervaringen. Hierdoor hebben eeneiige tweelingen niet precies hetzelfde karakter. In sommige gebieden in het brein zijn grote verschillen op te merken.

Eeneiige tweelingen hebben een nauwe band met elkaar. Ze voelen elkaar feilloos aan. Toch kunnen ze elkaars gedachten niet lezen. Wat gebeurt er wanneer een eeneiige tweeling van elkaar gescheiden wordt? Wetenschappers hebben hier 20 jaar lang onderzoek naar gedaan. Dit gebeurde aan de universiteit van Minnesota. Ze volgden 137 tweelingen die op jonge leeftijd van elkaar gescheiden waren. Dit betrof 81 identieke tweelingen en 56 twee-eiige tweelingen.

Jaren later bleken veel gescheiden tweelingen dezelfde kenmerken en gedragingen te hebben. Hieruit bleek dat gedragingen niet altijd door opvoeding en omgeving worden bepaald. Genetica heeft dus een bepaalde invloed op gedrag, voorkeur en geloof.

Is een eeneiige tweeling een kloon?

Een eeneiige tweeling erfelijk klopt dus niet. Ben je van mening dat een eeneiige tweeling een kloon is? Nee, dit is niet het geval. Een kloon ontstaat wanneer het eerste materiaal op een later moment verdubbeld wordt. Dit is bij een eeneiig stel niet het geval. De bevruchte eicel splitst zichzelf. Bij een kloon zouden de vingerafdrukken hetzelfde moeten zijn. Identieke tweelingen hebben niet dezelfde vingerafdruk.

Eeneiige tweeling DNA is uit elkaar te houden

Je zou denken dat het DNA van deze tweeling niet uit elkaar te houden is. Lastig, je zal maar veroordeeld worden voor moord terwijl je tweelingbroer het gedaan heeft. Gelukkig hebben wetenschappers een nieuwe techniek ontdekt: DNA methylering. Hiermee is het mogelijk het eeneiige tweeling DNA toch uit elkaar te houden. Weten hoe dit werkt? Het DNA wordt aan hoge temperaturen blootgesteld. Als gevolg hiervan breken waterstofverbindingen af. Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar het aantal waterstofverbindingen, dat bij eeneiige tweelingen niet gelijk is. Gelukkig hoeft de onschuldige helft van de tweeling zich geen zorgen meer te maken.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

One comment

 1. Ik ben een man van 65 jaar en ben ook de helft van een eeneiige tweeling. Ik heb, op het psychische vlak, mijn leven lang een achterstand gehad op mijn tweelingbroer. We leken als twee druppels water op elkaar, maar ik voelde mij altijd degene die op dat psychische vlak achterbleef. Ik was altijd supergevoelig, ging veel te veel over dingen nadenken en was ook vaak gespannen, vooral bij het maken van contacten. De buitenwereld zag daar niets van, want we leken zoveel op elkaar.

  Hoe de situatie nu is: mijn broer is binnenkort 40 jaar getrouwd, heeft 4 kinderen die het allemaal geweldig goed doen, en inmiddels is het vijfde kleinkind op komst. Ikzelf ben altijd ongetrouwd gebleven, kon een langdurige relatie vaak geestelijk niet aan en woon dus ook alleen. Bij een eeneiige tweeling komt al gauw het vergelijkingsmonster om de hoek kijken, is het niet bij anderen, dan is het wel bij jezelf (waarom hij wel en ik niet?). Ik heb inmiddels behoorlijk wat periodes gehad, waarin ik last had van depressiviteit. Ik ben nu sinds vorig jaar uitgewerkt en ben er inmiddels achter dat het alleen thuis zijn zeer slecht uitwerkt op mijn gemoedstoestand.

  Ik ben de laatste jaren behoorlijk bezig met de vraag hoe een en ander is ontstaan. Ik begin mij al meer af te vragen of de geestelijke toestand van mijn moeder, tijdens de zwangerschap, hier iets mee te maken heeft. Mijn moeder heeft haar eerste 2 kinderen (2 meisjes) verloren, beiden na een voldragen zwangerschap. De eerste had geen overlevingskansen gehad vanwege een open ruggetje, maar de tweede baby was volledig gezond en is dood ter wereld gekomen door medisch falen in het ziekenhuis.
  Een jaar hierna werd mijn oudste broer geboren en veertien maanden hierna werden mijn broer en ik geboren. Mijn moeder wist niet dat er een tweeling op komst was, dus kwam ik, nadat mijn broer geboren was, volkomen onverwacht.
  Ik vraag me nu dus al lange tijd af of mijn psychische problemen te maken hebben met de psychische gesteldheid (rouw om de doodgeboren kinderen) van mijn moeder tijdens de zwangerschap. Dit ondanks dat mijn tweelingbroer hiervan geen last heeft gehad.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.