Casu marzu kopen? De maden krijg je er gratis bij!

Er zijn van die voedingsproducten waar we liever niets van willen weten.  Een rottende kaas compleet met maden van de kaasvlieg: je moet er maar zin in hebben! In de VS is deze kaas verboden, binnen de Europese Unie is deze sinds een aantal jaar weer toegestaan. Lees alles over de kaas met maden, de smaak en waar je deze kunt kopen.Lekkernij in Sardinië

De casu marzu is in Sardinië een echte lekkernij. Dit product staat in het Italiaans ook wel bekend onder de naam Formaggio Marcio. Dat je er even rekening mee houdt voordat je zoiets in Italië bestelt.

Casu marzu is een typisch streekproduct uit Sardinië, Italië. Het wordt ook wel de meest gevaarlijke kaas ter wereld genoemd. Dit heeft te maken met de bereidingswijze. Tijdens het hele proces worden maden ingezet. De echte Sardiniër eet de kaas met maden en al. Jawel: terwijl ze nog leven!

Ingrediënten casu marzu

Deze kaas wordt van schapenmelk gemaakt. Op zich is daar niets mis mee, wel de manier van bereiden. De schapenmelk wordt verwarmd, waarna deze 3 weken de tijd krijgt om te schiften. Hierna wordt de korst afgesneden. Bij voorkeur wordt de kaas twee tot drie maanden in een donkere buitenruimte gelegd, zodat de kaasvlieg er makkelijk op af kan komen. Deze legt eitjes in de kaas, de larven doen zich tegoed aan het rottende product. Hierbij scheiden de larven een stof uit die de kaas een zachte textuur geeft. Ook de typische smaak komt hier vanaf.

Om het product vers te houden wordt de kaas compleet met levende maden verkocht.

Zo smaakt casu marzu

De smaak van casu marzu is sterk vergelijkbaar met rijpe gorgonzola kaas. Het zijn echter de uitwerpselen van de larve die je proeft. Niet direct een fris idee, toch zijn ze er in Sardinië dol op. De smaak kan echter ook iets zachter zijn, bijvoorbeeld wanneer de maden er vroegtijdig worden uitgehaald. Het verwijderen van de maden gaat betrekkelijk eenvoudig. Hierbij wordt de kaas in een dichte plastic zak gestopt. De maden stikken en kruipen uit de kaas in de zak. Hierbij veroorzaken ze een kloppend geluid. Zodra dit geluid niet meer hoorbaar is, zijn alle maden uit de kaas.

Is Casu marzu gezond?

Er al eens bij stilgestaan dat casu marzu uit madenpoep bestaat? Dit lijkt ons niet zo gezond. Dit product staat dan ook op de lijst met de meest gevaarlijkste voedingswaren. De meeste mensen kunnen casu marzu redelijk goed verdragen. De larven kunnen echter de spijsvertering overleven. In de darmen kunnen ze diverse ziekte veroorzaken. Daarnaast kunnen de stoffen in de kaas voor allergische reacties zorgen. Niet voor niets was deze kaas lange tijd verboden. Omdat het om een traditioneel product gaat, heeft de Europese Unie dit verbod opgeheven. In Amerika blijft het echter een verboden voedingsmiddel.

Zwangere vrouwen wordt sterk afgeraden om casu marzu te eten. Dit geldt ook voor ouderen en mensen met een verminderd immuunsysteem.Casu marzu kopen of bestellen

Deze rottende geitenkaas is niet zomaar te koop. Je zal hem in ieder geval niet in Nederlandse of Belgische supermarkten vinden. Het beste ga je naar het Italiaanse Sardinië, waar de geitenkaas goed verkrijgbaar is. Casu marzu bestellen kan helaas niet in Nederland. Hierdoor kan de casu marzu prijs hoog oplopen. Gemiddeld betaal je €22 per 100 gram. Als importkaas kan de prijs echter nog veel hoger liggen. Let dan wel even goed op de douaneregels: voedingsmiddelen mogen niet zomaar de grens over. Het goedkoopst ben je uit op een markt in Sardinië zelf. Toch blijft het een hoge prijs voor een product dat er helemaal niet smakelijk uitziet.

Kaasplankje maken?

Meest stinkende kaas ter wereld

Op Sardinië mag de casu marzu dan wel stinken, ook de Fransen kunnen er wat van. Nee, de volgende namen zijn écht geen wijnnamen maar stinkende kazen.

De Vieux Boulogne is misschien wel de meest stinkende kaas ter wereld. Na een aantal weken rijpen is deze zelfs bruikbaar als chemisch wapen. Ook de Boulette d’Avesnes ruikt behoorlijk. Dit is een kaas met rode korst, in bier gewassen en vanwege zijn sterke geur verboden als exportproduct. Hou je van de geur van vochtige zweetsokken, dan moet je zeker de kruidige munsterkaas proeven. Deze kaas komt uit de regio Elzas, gelegen in het noordoosten van Frankrijk.

Dan nog even een kaasje die we veel in Nederlandse supermarkten tegenkomen. De goed gerijpte camembert heeft de geur van een oude zweterige koeienstal. Ruikt de camembert sterk naar ammoniak, dan wordt het tijd om deze weg te gooien.

Dit stinkt ook

Niet alleen kaas kan een behoorlijke geur verspreiden. In onze zoektocht naar stinkende etenswaren kwamen we ook de durian vrucht tegen. De geur is een mengeling van rottend vlees en vieze zweetsokken. Buiten de sterke lucht brengt deze vrucht ook wat goeds met zich mee. Het fruit verminderd ziekten als kanker en hartaandoeningen. Daarnaast weet het ook nog eens de bloedsuikerspiegel te verlagen. Op zoek naar deze bijzondere vrucht? In veel Aziatische landen is de vrucht bij openbare plekken en hotels verboden. Besluit je toch een durian te eten, dan loop je het risico op een schoonmaakboete.

Heb jij al eens casu marzu gegeten? Wij niet, en durven het eigenlijk ook niet goed aan. Daarom horen we graag van jou hoe deze kaas smaakt. Ben je een ander bijzonder product tegengekomen? Laat het ons gerust weten, misschien maken we hier een nieuw artikel van.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.