Buikpijn tijdens de zwangerschap

Buikpijn tijdens de zwangerschap, dit komt bij veel vrouwen voor. De oorzaak is vaak onschuldig, ondanks dat veel vrouwen bang zijn voor een miskraam. De pijn kan gepaard gaan met rugpijn, bloedverlies of zelfs diarree. Daarnaast kan het voelbaar zijn in de onderbuik, rond het schaambot, rechts, links of in de zij. Hieronder mogelijke oorzaken met bijbehorende symptomen. Uiteraard ook advies over behandeling.
Zwanger, buikpijn onderbuik

Buikpijn tijdens de zwangerschap, waarbij de pijn in de onderbuik voelbaar is. Wanneer je net zwanger bent kan je steken in de onderbuik voelen. Vaak komt dit al voor wanneer je 4 of 5 weken zwanger bent. Wanneer je rond de 12 tot 14 weken zwanger bent kan je last krijgen van een zeurend gevoel onderin de buik. En rond de 20 weken bandenpijn. In de onderbuik voel je een zeurende of stekende pijn. Korte steken worden vaak veroorzaakt door bandenpijn of de groeiende baarmoeder. Een zeurend en zwaar gevoel in de onderbuik ontstaat vaak tegen het einde van de zwangerschap. De baarmoeder en de baby worden steeds zwaarder en drukken op het schaambot.

Bandenpijn

Weet jij hoe je bandenpijn herkent? Dit is een stekende pijn die je rechts of links van je liezen voelt, soms in de zij. Dit kan eenzijdig zijn, maar ook aan beiden kant. Vaak wordt het uitgelokt wanneer er druk op je baarmoeder komt te staan, bijvoorbeeld tijdens het hoesten, niezen, bukken en tillen. De baarmoeder hangt vrij in de buikholte aan banden. Deze banden houden de baarmoeder op haar plaats. Want losse organen, daar kun je niks mee. De baarmoeder moet vrij hangen zodat deze naar alle kanten toe kan groeien. Maar wanneer ze groeit, trekt ze aan de banden waarmee ze in de buikholte hangt. Dit is bandenpijn. Gelukkig is dit niet ernstig en de stekende of zeurende pijn verdwijnt vanzelf weer. Mocht je er erg last van hebben, gebruik dan een speciale buikband.

Bekijk de buikbanden

Menstruatieachtige buikpijn

Buikpijn die lijkt op een menstruatie of dat je ongesteld gaat worden. Ook dit gevoel is wat lager in de buik merkbaar. Vaak ontstaat deze pijn aan het begin van de zwangerschap. Je denkt dat je ongesteld moet worden maar dit blijft uit. Een zwangerschapstest zal laten zien dat je zwanger bent.

Bestel een zwangerschapstest

Waar komt die menstruatie achtige buikpijn dan vandaan? Dit is vaak onduidelijk, maar blijkt wel onschuldig. Het wordt veroorzaakt door hormonen en de groei van de baarmoeder. Ook later in de zwangerschap kan je last krijgen van eden menstruatieachtige buikpijn. Vaak loop je dan al tegen het eind aan. De baarmoeder kan zich ook al aan het voorbereiden zijn door middel van oefenweeën.
Oefenwee herkennen

Pijn in de buik en al over de helft? Soms begint de baarmoeder al erg vroeg met het voorbereiden op de bevalling. Oefenweeën komen normaal gesproken na de 30e week voor. Tijdens een oefenwee of voorwee wordt de buik zo hard al een bal. Dit kan soms pijnlijk zijn, maar vaker nog geeft het een gespannen en vervelend gevoel. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf weer. Oefenweeën komen vaker voor wanneer je druk bezig bent. Even rustig aan doen is dan de boodschap. Komen dit soort oefenweeën vaker voor en twijfel je? Bel dan de verloskundige.

Pijn aan de buik en de rug

Bij echte weeën zien we dat er buikpijn optreedt die te vergelijken zijn met krampen. Deze zijn in het begin nog mild maar worden steeds heviger. Ook kan er rugpijn ontstaan. Komt dit soort pijn regelmatig terug, bel dan de verloskundige. Ook wanneer je nog niet uitgerekend bent. Ook bandenpijn kan voor pijnklachten laag in de rug zorgen. Wanneer je zorgen hebt of twijfelt kan je het beste even de verloskundige bellen. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.

Buikpijn en diarree

Heb je last van buikpijn tijdens de zwangerschap en diarree? Dan heb je zeer waarschijnlijk last van buikgriep. Ook kan jij je misselijk voelen en soms moet je overgeven. De kans is groot dat je een infectie hebt opgelopen, vaak via de voeding. Tijdens de zwangerschap is de kans op uitdrogen groter. Het is daarom belangrijk om bij diarree en/of braken het verloren vocht weer aan te vullen. Dit doe je door veel te drinken of desnoods bij de apotheek iets te halen, waarmee ook zouten en suikers aangevuld worden. Zorg goed voor jezelf en de baby. Wanneer de klachten ernstig zijn, ga dan langs de huisarts. Ook wanneer je langer dan 3 dagen koorts hebt of hoge koorts krijgt.

Bloedverlies, is het een miskraam?

Tijdens de zwangerschap kan er bloedverlies optreden. Veel vrouwen zien dit gebeuren. Vaak gaat het hier om een gesprongen adertje of een beschadigde baarmoedermond. Wanneer buikpijn gepaard gaat met bloedverlies kan er meer aan de hand zijn. Tijdens het einde van de zwangerschap kan dit de naderende bevalling betekenen. In het begin van de zwangerschap kan een miskraam optreden. Dit gebeurt bij 1 op de 10 zwangerschappen. Halverwege kan het om een miskraam of vroeggeboorte gaan. Dit gebeurt minder vaak. Ga bij bloedverlies in combinatie met buikpijn altijd naar de arts of verloskundige, Deze kan een echo maken.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.