Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Soms is bloedverlies te herleiden naar een gebeurtenis, maar soms kan de verloskundige geen oorzaak vinden. Ruim de helft van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met bloedverlies. Er wordt soms ook wel gesproken van een dreigende miskraam. De verloskundige kan bepalen of hier daadwerkelijk sprake zal zijn van een miskraam. Daarnaast hebben enkele vrouwen iedere maand van de zwangerschap last van bloedverlies.
Roze afscheiding

Een roze afscheiding tijdens de zwangerschap is meestal een voorbode voor meer bloedverlies, maar dit hoeft niet altijd. Roze afscheiding is heel licht bloedverlies. Het bloedverlies is zo weinig, dat de enkele druppeltjes bloed zich vermengen met het witte slijm. Hierdoor kleurt dit roze. Een enkel druppeltje bloedverlies kan gedurende de gehele zwangerschap ontstaan. De baarmoederwand is goed doorbloed, waardoor er makkelijk een klein adertje kan scheuren. Dit kan gebeuren door drukverschillen zoals hoesten, niezen, bukken en tillen. Maar ook gemeenschap kan wat bloedverlies veroorzaken.

Roze afscheiding verdwijnt vaak vanzelf weer. Het kan enkele uren tot enkele dagen aan blijven houden. Soms gaat een roze afscheiding over in helderrood bloedverlies. Er is dan sprake van een grotere bloeding.

Rood bloedverlies

Wanneer er meer bloed verloren gaat, kleurt het bloed duidelijk rood tot helderrood. Hoe verser het bloed, hoe roder de kleur is. Ook nu kan dit bloedverlies veroorzaakt worden door drukverschillen. Maar ook een dreigende miskraam kan de oorzaak zijn. Een dreigende miskraam is nog geen daadwerkelijke miskraam. In de helft van de gevallen waarbij er sprake is van een dreigende miskraam, verloopt de zwangerschap verder zonder problemen. In de andere helft zal het bloedverlies toenemen en ontstaan er buikkrampen.

Een andere oorzaak voor bloedverlies is een hormonale onbalans. Het lichaam krijgt iedere maand een onttrekkingsbloeding, ook wel een onechte menstruatie genoemd. Dit komt het meest voor tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Zelden blijft dit gedurende de gehele zwangerschap aanwezig. Sommige vrouwen merken hierdoor hun zwangerschap vrij laat op.
Bruin bloed

Wanneer een bloeding oud is, ontstaat er bruin bloedverlies. Bloed dat niet meer vers is verandert van kleur. Er ontstaat een soort roesten van het bloed door afbraak van hemoglobine. Een bloeding wordt niet altijd direct opgemerkt, vooral niet wanneer deze ’s nachts ontstaat. Door de liggende houding wordt het bloed niet direct afgevoerd en blijft in de baarmoeder of baarmoederhals achter. Zolang het hier niet gaat om plotseling helderrood bloedverlies en buikkrampen uitblijven, is er niet veel aan de hand. Bruin bloedverlies is altijd een kleine hoeveelheid bloed. Grote hoeveelheden bruin bloedverlies is niet normaal; waarschuw dan de verloskundige.

Buikkramp in combinatie met bloedverlies

Bloedverlies dat gepaard gaat met buikkrampen kan een miskraam betekenen. Toch hoeft ook dit niet altijd het geval te zijn. Soms treedt er bloedverlies op en raakt de vrouw hierdoor in paniek of voelt ze angst. Dit kan op de zenuwen doorwerken die reageren met buikkrampen. De pijn lijkt afkomstig te zijn van de baarmoeder maar wordt in werkelijkheid veroorzaakt door het samentrekken van de darmen. Opmerkelijk is dat de vrouw veel naar het toilet moet en een snellere stoelgang heeft.

Verloskundige waarschuwen

Het is niet nodig om bij elke moment van bloedverlies de verloskundige te waarschuwen. Deze kan ook niet altijd wat doen behalve geruststellen. Met behulp van een echo kan de verloskundige bekijken of het hartje van de baby klopt. Een kloppend hartje geeft echter geen garantie dat er geen miskraam zal optreden. Bloedverlies moet altijd gemeld worden tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Vermeldt de hoeveelheid bloedverlies en op welk moment dit optrad. Onthoudt ook hoe lang er al sprake is van bloedverlies.

Soms wil de verloskundige zien hoeveel bloed er verloren gaat. Verschoon het maandverband daarom niet voordat de verloskundige komt of je naar de verloskundige toe gaat. Tegen het einde van de zwangerschap kan bloedverlies een teken zijn van de bevalling. De bevalling begint soms met wat bloedverlies, het verlies van de slijmprop, het breken van de vliezen of buikkrampen. Deze buikkrampen zullen steeds heviger worden en later herkenbaar zijn als weeën. Waarschuw de verloskundige wanneer je vermoedt dat de bevalling begonnen is en de weeën iedere vijf minuten komen.

 

Bronnen en informatie:
http://www.bibverloskundigen.nl/index.php/bloedverliestijdensheteerstetrimester

Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.