Bevalling inleiden: over de voordelen, nadelen en ervaringen

Een bevalling inleiden gebeurt met een ballon en medicijnen. Er zijn ook nog andere methoden om de weeën op te wekken. Het inleiden kan pijnlijker zijn, risico’s met zich meebrengen en nog een aantal nadelen hebben. We laten je zien hoe het inleiden van een bevalling bij bijvoorbeeld 37 weken of 41 weken werkt. Ook lees je alles over de duur hiervan en wat je kunt verwachten.Redenen om de bevalling in te leiden

Met het inleiden van de bevalling worden de weeën kunstmatig opgewekt. Er kunnen diverse redenen zijn om de bevalling op gang te brengen:

 • Je bent 2 weken overtijd. Met 42 weken zwangerschap werkt de placenta niet meer goed. Hierdoor gaat de conditie van de baby snel achteruit.
 • De placenta werkt minder goed. Dit is vaak een reden om de bevalling in te leiden. De placenta is verantwoordelijk voor de toevoer van zuurstof en voeding naar de baby.
 • Gebroken vliezen maar geen weeën. Wanneer de vliezen breken moet de bevalling binnen 24 uur op gang komen. Na deze periode is het risico op infectie een stuk groter. Zijn de vliezen gebroken maar blijven de weeën uit, dan wordt tussen 24 uur en 48 uur na de gebroken vliezen de bevalling ingeleid.
 • De baby groeit niet goed. Is je baby te klein of gaat de conditie snel achteruit, dan is het beter om de bevalling kunstmatig op te wekken.
 • Medische complicaties. In sommige gevallen vormt een onderliggende ziekte of medische complicatie een dreiging voor de gezondheid van jou en je baby. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een hartziekte, diabetes of zwangerschapsvergiftiging.

Tip: oops je hebt nog geen kraampakket? Bestel deze gauw online: HeltiQ – Kraampakket – 18 delig

Bevalling inleiden met ballon en medicijnen (of gel)

De verloskundige kan op diverse manieren de weeën opwekken of de bevalling inleiden. Dit kan door middel van strippen, primen of kunstmatig breken van de vliezen. In de meeste gevallen werkt het inleiden van de bevalling als volgt:

 1. Voorbereiden van de baarmoedermond

De ontsluiting kan alleen op gang komen wanneer de baarmoedermond is verweken en verstreken. Is dit niet het geval, dan wordt primen toegepast. Een stof moet de baarmoedermond laten rijpen. Hierbij gebruikt de verloskundige of gynaecoloog gel of gelei met het hormoon prostaglandine. Deze wordt als zetpil toegepast of rechtstreeks met de hand i gebracht. Primen blijkt vaak een succesvolle methode, waarbij soms natuurlijke weeën op gang komen.

Primen kan ook met een ballon oftewel ballonkatheter. De ballon zit vast aan een flexibel latex slangetje. Het ballonnetje wordt gevuld met steriel water. Na het inbrengen van de ballon prikkelt deze de baarmoedermond om prostaglandine aan te maken. Dit zorgt voor rijping van de baarmoedermond. De ballon mag maximaal drie dagen blijven zitten. Wanneer deze tussentijds eruit valt, wordt bekeken of de ontsluiting al voldoende is.

 1. De vliezen breken

De baby zit gedurende de zwangerschap goed beschermd in een vruchtwaterzak, die uit dunne vliezen bestaat. Bevalling is alleen mogelijk bij het breken van de vliezen. Is dit nog niet spontaan gebeurd, dan doet de verloskundige of gynaecoloog dit kunstmatig. Hierbij maakt hij of zij gebruik van een haaknaald. Via een gaatje in de vliezen stroomt het vruchtwater naar buiten. Het breken van de vliezen kan natuurlijke weeën opwekken of juist heviger maken. Het breken van de vliezen is in de meeste gevallen pijnloos. 1. Weeën opwekken met oxytocine

Zijn er nog steeds geen natuurlijke weeën aanwezig, dan is het noodzakelijk om deze kunstmatig op te wekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een infuus met het hormoon oxytocine. Dit is een zwangerschapshormoon dat een grote rol speelt bij het samentrekken van de baarmoeder. Dankzij het infuus met medicijnen komen de weeën goed op gang.

De duur van een bevalling inleiden

De bevalling inleiden duur is vaak een stuk korter dan een natuurlijke bevalling. De weeën kunnen zo snel achter elkaar komen, dat de geboorte snel plaatsvindt. Een korte duur heeft ook een groot nadeel: mogelijk kun je de weeën niet goed opvangen.

Nadelen en risico’s van bevalling inleiden

Is een bevalling inleiden pijnlijker? Dit hoeft niet het geval te zijn. Alleen een weeënstorm kan extra pijnlijk zijn. Dit is wanneer de weeën zo snel achter elkaar komen, dat er geen tussenpauze meer is. Je kunt de weeën en de pijn hierdoor niet goed opvangen. Een weeënstorm brengt ook risico’s met zich mee. Door de snelle bevalling kan de baby te maken krijgen met zuurstofgebrek of klem komen te zitten. Ook kun je zelf behoorlijk uitgeput raken.

Dit zijn de nadelen van een bevalling inleiden:

 • Bevalling inleiden met 37 weken kan voor jouw idee te vroeg zijn. Misschien ben je nog helemaal niet voorbereid op de komst van de baby.
 • Bevalling inleiden met 41 weken brengt misschien onzekerheid met zich mee. Liever had je gewacht tot 42 weken, gewoon om te kijken of de bevalling spontaan op gang komt.
 • Het inleiden gebeurt altijd in het ziekenhuis. Dit is misschien wel een van de grootste nadelen, omdat je een thuisbevalling in gedachten had.
 • Tijdens het inleiden kun jij je niet vrij bewegen. Je zit vast aan een infuus. Hierdoor is het niet of slecht mogelijk om in bad te gaan, rond te lopen of in het water te bevallen.

Bevalling inleiden en risico’s: hieronder vind je een aantal mogelijke complicaties

 • De bevalling kan lang duren wanneer de baarmoedermond nog niet goed rijp is
 • Zuurstofgebrek bij de baby door een weeënstorm
 • Beschadiging aan de baarmoedermond als gevolg van de drukkatheter
 • Een uitgezakte navelstreng wanneer de baby niet goed is ingedaald
 • Infectie van de baarmoeder
 • Ontsteking op het hoofd van de baby

De risico’s bij het inleiden van een bevalling zijn niet heel groot. Vaak verlopen dit soort bevallingen zonder verdere complicaties.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.