Betalen met smartphone

Betalen via de mobiele telefoon. Dit is mogelijk wanneer het een smartphone betreft die is ingebouwd met een NFC-chip. Deze chip maakt mobiel betalen mogelijk sinds 2014. Apple was de eerste die met dit nieuwe betalingssysteem kwam. In 2015 volgen de Rabobank en ING bank. Oude smartphones werken nog niet op dit systeem. Mobiel betalen lijkt onveilig, maar is dit wel zo? Voor het betalen van grote bedragen moet immers een pincode ingevoerd worden. Kleine bedragen kunnen contactloos betaald worden. Er wordt gebruik gemaakt van een app, die is te downloaden via de bank.Betalen met je telefoon

In 2014 kwam Apple al er mee en in 2015 is het bij de Nederlandse banken mogelijk: betalen met smartphone. Even voor de duidelijkheid: een smartphone is een mobiele telefoon die vergeleken kan worden met een handcomputer en dus ook uitgebreide mogelijkheden heeft. Zo kan een smartphone synchroniseren, verbinding maken met andere netwerken en hebben ze gps mogelijkheden. Een smartphone draait vaak op het besturingssysteem Android of IOS van Apple, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een ander besturingssysteem.

Betalen met smartphone werkt via een app. Dit staat voor applicatie, een computerprogramma. Voor mobiele telefoons is er de mobiele app, dit is software die gedownload kan worden. Betalen met smartphone werkt via een (mobiele) app die via de eigen bank is te downloaden.

Apple was de eerste

In 2014 kwam Apple, het Amerikaans elektronicabedrijf, met Apple Pay. Het bedrijf introduceerde een nieuw betalingssysteem in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Hiertoe worden beveiligde chips in de telefoon ingebracht. In 2015 kwamen onder andere de ING en de Rabobank met betalen met smartphone. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van de app die de bank ontwikkeld heeft.

Voorloper: de chipknip

De voorloper van betalen met smartphone was de chipknip. Dit was een elektronisch betaalsysteem (sinds april 2013) dat via een chip op de bankpas werkte. Het invoeren van de pincode was daarbij niet nodig. De chipknip zou het contante geld moeten vervangen. Het liep echter niet storm met de chipknip en deze betaalmethode verdween op 1 januari 2015 dan weer helemaal.

Vervanging van de pinpas

Ook het betalen met je smartphone vervangt de pinpas. Mobiel betalen is mogelijk met onder nadere telefoons van Samsung. Er bestaat de mogelijkheid om contactloos (dus zonder het invoeren van een pincode) te betalen. Dit geldt voor bedragen tot 50 euro. Boven dat bedrag moet er wel een pincode worden ingevoerd. De pinautomaten in Nederland moeten allemaal geschikt zijn gemaakt voor dit betalingssysteem.NFC-chip

Het betalen werkt via een NFC-chip (Near Field Communication). Dit is een chip die contactloze communicatie mogelijk maakt en daarbij gebruik maakt van een frequentieband van 13,56 MHz. Het bereik van deze frequentie is niet groot: ongeveer tien centimeter. Het leesapparaat kan de chip lezen. De smartphone met NFC-chip wordt tegen het leesapparaat gehouden. Wanneer de chips in het leesapparaat en de smartphone dicht in elkaars buurt zijn, is transactie mogelijk.

Veilig in gebruik?

In principe is geen enkele betaalmethode 100 procent veilig. Met contant geld over straat is risicovol: je kan beroofd worden. Maar ook met een smartphone over straat lopen vormt een risico: steeds meer mensen worden beroofd van hun smartphone. Daarom bouwen banken een veiligheid in: tot 50 euro kan zonder pincode betaald worden, daarboven is de pincode nodig. Bovendien kan bij diefstal of verlies direct een blokkade erop gezet worden. De pincode voor mobiel betalen mag noot op de telefoon geschreven worden, erop geplakt worden of opgeslagen worden op de telefoon. Mensen blijven grotendeels toch altijd verantwoordelijk voor veilig bankieren.

Mobiel bankieren is goed voor de portemonnee

Steeds meer mensen bankieren via hun mobiele telefoon. Zo checken mensen die mobiel bankieren vaker hun saldo en komen daardoor minder snel rood te staan. Ook komt er vaak een waarschuwing op de telefoon binnen wanneer het saldo onder een bepaalde grens komt. Alleen al bij de Rabobank werd in 2011 ruim 11 miljoen keer het saldo via de mobiele app gecheckt. Dit maakt mensen bewuster van hun geld. Ook geven banken een app waarmee mensen hun financiële situatie goed in kunnen zien. Want geld overhouden vinden alle mensen fijn.

In 2018 is mobiel bankieren goed ingeburgerd. Dit had tijd nodig. Mensen zijn toch altijd voorzichtig wanneer een nieuwe betaalmethode wordt ingevoerd. Zo was dat het geval met de cheque, de eurocheque, de chipknip en nu met mobiel betalen. Daarom wordt het mobiel betalen middels kleine stapjes ingevoerd. Door met kleine bedragen te beginnen, kan eraan gewend worden. Gaandeweg zal men inzien dat ook deze vorm van betalen net zo veilig (of onveilig) is als het rondlopen met contant geld.

In 2015 komt de Rabobank (Rabo Wallet) als eerste met deze vorm van betalen. Daarna volgt de ING bank. Al snel zullen banken als de ABN Amro volgen. Niet alleen gaat betalen via de smartphone, maar ook het opslaan van de kassabon. Bovendien lopen klantenpasjes ook via de smartphone.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.