Beschuit met muisjes, over de oorsprong en het alternatief

Beschuit met muisjes is een typische Nederlandse traditie. Hier trakteert het kraambezoek op deze lekkernij. Ken jij de oorsprong al? Ontdek waar deze traditie vandaan komt en wat het alternatief is. Daarnaast staan we nog even stil bij het klaarmaken en bewaren van beschuit met muisjes.Beschuit met muisjes oorsprong

De oorsprong ligt ergens in de middeleeuwen. In deze periode was het krijgen van een kind niet zonder risico. Wanneer alles goed ging en de baby er gezond en wel was, werd dit groots gevierd. Hierbij werden moeder en kraamvisite getrakteerd op iets lekkers. Dit bestond vaak uit een boterham met suiker of een Suikerbol. Beschuit met muisjes was een echte luxe en was alleen voor de rijken betaalbaar. Later werd het voor iedereen toegankelijk.

Waarom eigenlijk beschuit met muisjes en niet met suiker? Rond de 18e eeuw werden anijszaadjes voor het eerst versuikerd. Dit betekent dat er een laagje suikerglazuur overheen komt. In deze periode dacht men dat anijszaad de borstvoeding stimuleerde.

Roze of blauwe muisjes

Roze muisjes voor een meisje en blauw voor een jongen. Tot het jaar 1860 werd voor een meisje de roze muisjes uit de kast gehaald. Voor een jongen waren er witte muisjes. Vanaf 1994 kwamen de blauwe muisjes op de markt.

Blauwe of roze muisjes worden geproduceerd door de Ruyter, ooit in 1860 begonnen als banketbakkerij. De Ruyter stond bekend om de geheime bereiding van geboortemuisjes.

Klaarmaken van beschuit met muisjes

Het klaarmaken van beschuit met muisjes is niet zo moeilijk. Het volgende is hiervoor nodig:

  • Beschuit, boter en muisjes

Kies bij voorkeur voor Bolletje beschuit, dit breekt minder snel af. Daarnaast is halvarine beter dan margarine.

Besmeer een beschuitje met boter en beleg deze met de muisjes. Moet je veel beschuit met muisjes klaarmaken? Strooi de muisjes op een bord of in een ondiepe schaal. Besmeer alles beschuitjes met boter en dip ze in de muisjes. Door de boter blijven de muisjes vanzelf aan het beschuit plakken.

Beschuit met muisjes bewaren

Hoe lang kun je beschuit met muisjes bewaren? Het is belangrijk dat de beschuiten niet zacht worden. Bewaar de beschuiten daarom in een afgesloten verpakking, bijvoorbeeld een vershoudbakje. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een vershouddoos voor beschuit. Ook vershoudfolie werkt prima, vooral wanneer je de beschuiten per stuk verpakt. Wil je het echt heel erg praktisch houden, kies dan voor hersluitbare plastic gripzakjes.

Bestel een van de volgende producten:

Maak de beschuiten niet te lang van te voren klaar. Vooral de boter kan ervoor zorgen dat de beschuiten zachter worden.

Hoeveel rollen beschuit en pakken muisjes heb je nodig?

Hoeveel beschuiten heb je nodig voor een pak muisjes? In een rol beschuit zitten normaal gesproken 13 beschuitjes. Met een pak muisjes kun je ongeveer 25 beschuiten maken. Omdat er toch altijd wel een beschuitje sneuvelt, heb je voor twee rollen beschuit 1 pak muisjes nodig.Kant-en-klare beschuit met muisjes

Geen zin om beschuit met muisjes van tevoren te smeren? In 2013 is het idee voor schuitjes ontstaan: kant-en-klare ambachtelijke beschuit met muisjes. De schuitjes waren te zien in het tv-programma Het Beste Idee van Nederland. Helaas hadden zowel de Ruyter als Bolletje geen interesse in deze schuitjes. De kant en klare beschuit met muisjes zijn dan ook nooit op de markt gekomen.

Alternatief voor beschuit met muisjes

Is beschuit met muisjes eigenlijk wel gezond?  Eigenlijk niet, vooral niet wanneer het om normale beschuitjes gaat. Ook de muisjes, die grotendeels uit suiker en kleurstof bestaan, zijn niet echt voedzaam en gezond. Daarom zoeken steeds meer mensen naar een gezonder alternatief voor beschuit met muisjes.

3 gezondere alternatieven:

  • Notenrepen met een roze of blauw strikje eromheen
  • Fruit cupcakejes in een roze of blauw cupcakevormpje
  • Gezonde satéprikker met diverse soorten fruit en ontbijtkoek

Er zijn ook leuke alternatieven voor beschuit met muisjes, die niet altijd gezond zijn. Toch creëer je hier een originele traktatie mee:

  • Slagroomsoesjes in gesmolten chocolade dippen en beleggen met blauwe of roze muisjes
  • Cupcakes besmeren met witte chocoladepasta en bestrooien met blauwe of roze muisjes
  • Plakje cake met slagroom en muisjes
  • Lange vingers met glazuur of gesmolten chocolade en muisjes
  • Mini tompoezen met aan de zijkanten roze muisjes; traktatie voor een meisje
  • Chocoladezoenen, haal de top er vanaf en bestrooi met muisjes

Beschuit met muisjes bestellen

Wil je beschuit met muisjes bestellen? Bij de Ruijter koop je roze of blauwe geboortemuisjes. Het leuke is dat je kan kiezen voor een persoonlijk pakje de Ruijter geboortemuisjes. Hierop staat de naam van de baby. Dit is een hartstikke leuk kraamkado voor de kersverse ouders. Houd hierbij rekening met de levertijd van 3 tot 4 werkdagen.

Er bestaan ook geboortebedankjes met geboorte muisjes. Leuk als kraamcadeau maar ook om mee te geven aan het kraambezoek. Het geboortebedankje bestaat uit een gevulde speen met geboorte muisjes. Hierbij kun je kiezen voor roze of blauw.

Bekijk hier de  geboortebedankjes met geboortemuisjes

Omdat kant en klare beschuit met muisjes niet bestaat, is het ook niet mogelijk om deze rechtstreeks te bestellen. Je bent het goedkoopste uit wanneer je de beschuit, de boter en de muisjes in de supermarkt koopt. Alternatieve geboortetraktaties kun je wel online bestellen. Je moet je echter afvragen of je hierop wilt wachten.

Beschuit met muisjes op het werk trakteren? Diverse bedrijven bezorgen complete beschuit met muisjes op het werk, de vereniging of thuis. Het is ook leuk om een geboortetaart te bestellen. Deze taart lijkt op een grote beschuit met muisjes en is geschikt voor 10 tot 20 personen. Je ziet, voldoende ideeën en alternatieven voor beschuit met roze of blauwe muisjes.


Oud & Nieuws 2018
De artikelen op deze website zijn van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij medische problemen of vragen altijd een arts of verloskundige. *Policy* *Disclaimer*

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.